fredag 10 april 2015

Påskresan - Luso och Buçaco-skogenDet kändes lite vemodigt att lämna Coimbra. Eller kanske var det mest hotellet vi saknade.
Men vi var på väg mot ett nytt spännande ställe: Luso.
Luso ligger strax norr om Coimbra och är en gammal kurort. Vattnets hälsobringande effekter upptäcktes på 1700-talet, men det var först i mitten av 1800-talet som byn förbereddes för att ta emot folk som önskade sjuk- och hälsovård. Dessa installationer har utvecklats sedan dess, och nu finns ett modernt spa där, alldeles vid torget och det gamla kasinot.
Där finns också en brunn där man kan fylla på medhavda medhavda flaskor. Vi såg ett par som hade hela bakluckan full med tomma vattendunkar som skulle fyllas.
Vi hade slut på vatten så jag tog med en flaska ut för att fylla den, men fattade inte förrän för sent var brunnen var.

Luso såg fint ut, men det var inte byn som var vårt mål utan Mata do Buçaco, en av Europas äldsta botaniska trädgårdar. Som inte är en trädgård utan en skog.
För en inträdespeng får man köra igenom en av de ursprungliga portarna, och gör det, få inte för er att spara pengar och gå upp för berget, det är långt om man vill ända upp, och det vill man.
Port skrev jag,. och det stämmer. Sedan 500-talet har den unika skogen varit speciell för folk i området, och på 1700-talet byggdes en mur som omgärdade skogen. Munkarna ordnade tillstånd från påven att förbjuda kvinnor att gå i skogen, muren höll dem effektivt borta.

Här finns många vandringsleder för att se, njuta av och upptäcka den speciella skogen med mer än 700 växtarter.
- Vad mysigt det vore att sitta och fika vid ett av stenborden här, sa jag, och kom på att vi faktiskt hade fika med oss! Juice från frukosten, en slags vetekrans med choklad i och passionsfruktyoghurt.


Vi gick under jätteormbunkar...
... och kom fram till en vacker damm.
Högst uppe på berget i skogen ligger något fantastiskt.
Palace Hotel do Buçaco är hotell idag men byggdes som jaktslott ovanpå ett 1500-talskloster åt den portugisiska kungafamiljen. Den italienske arkitekten  Luigi Manini ritade det i neo-manuelinostil.
Kungafamiljen använde jaktslottet endast en gång, sedan övergick det i hotellverksamhet åt Europas rika, en liten landningsbana byggdes åt deras privatplan.
Nu får vem som helst sova i den faschinerande och vackra byggnaden, som är femstjärnigt hotell. 80 euro kostar en natt.
Om man inte sover över kan man se delar av hotellet. Trappan upp till rummen, till exempel.
Eller kanske lockar en kaffe i skuggan.
Ute finns en vacker trädgård/park att gå i.


Med rosenträd, damm med fiskar, spaljéer, bänkar och blommor.
Kom ihåg till nästa resa: stanna en natt på hotellet och gå vandringsleder i omgivningen.
Vilken semester!14 kommentarer:

 1. Fantastiskt vackert! Vi har inte varit där än, men jag har hört och läst om trädgården på språkkursen! Parken/skogen påminner en del om den som finns vid Palacio da Pena, galenslottet i Sintra. Mycket coolare än någon groomad park, tycker jag. Som en annan värld. Det där med Luso - det finns flaskvatten som heter Luso att köpa faktiskt, som Loka i Sverige, och på något sätt lär Portugal ha sitt ursprung i Luso, för om något är luso så är det portugisiskt, "o povo luso" säger man om det portugisiska folket till exempel...jag får väl ta och åka dit jag också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi upptäckte, efter att vi åkt däriofrån, att vi hade en tom Lusovattenflaska i bilen. Hade alltså redan köpt vatten därifrån...
   Intressant, du vet mer om Luso och skogen än jag. Hoppas på en reseberättelse därifrån på din blogg snart! Du bor ju närmare än vad jag gör :-)
   Jag skulle gärna vilja se Sintra, men vi har inte tagit oss dit än.

   Radera
 2. Vilken fantastisk resa! Allt ser helt underbart ut! Men alltså, är påsken två veckor lång i Spanien, eller hur har ni lyckats hinna med så himla mycket? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det heter ju semana santa i singular, så den är bara en vecka lång...
   Reseberättelsen är inte slut än:-)

   Radera
 3. Vilka vackra områden och ställen! Jag blir så sugen att åka till Spanien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, nu skäms jag, nu har jag varit slarvig! Det är Portugal vi har varit i, det är bara Cáceres som ligger i Spanien. Ska bättra mig och skriva ut vilket land vi egentligen befinner oss i!
   Båda länderna är värda besök!

   Radera
 4. Helt fantastiskt vackert! /Anna Malaga

  SvaraRadera
 5. Superfina ställen ni hittat på er resa!Fantastiska bilder! SV: Tack för din långa kommentar! Du har ju självklart mycket mer erfarenhet av Spanien än vi. Det här är som sagt våra helt subjektiva erfarenheter och uppfattningar från vår resa. När det gäller motorvägarna i Portugal: Då har ni missat det supersmarta systemet som finns vid infarterna (ca 4 olika ställen). Man stannar och för in sitt betalkort och därefter tas ett foto på bilen med reg. skylten. Efter det kan man gasa rakt igenom alla kontroller och behöver aldrig stanna igen. Avgiften dras automatiskt från kontot. Väldigt smidigt tyckte vi! Kan hålla med om att man kan undvika betalvägarna i Spanien. Ofta finns ju bra gratisvägar. Vi blev bättre på det mot slutet. I början hamnade vi jämt på betalvägarna mot vår vilja... och fick betala en hel del. När det gäller stränderna kan jag också hålla med. De stränder vi såg nere vid Tarifa var jättefina. Jag generaliserade nog lite för klumpigt. De stränder jag tänkte på med grus var dem runt Marbella, Malaga och Almería. Fisken har vi inte själva märkt skillnad på heller, den har varit god och känts färsk i båda länderna. I Spanien kunde jag möjligtvis nämnt skinkan också, som ju är fantastiskt god!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med en jämförelse! Var och en har sina egna intryck. Jag har också jämfört Spanien och Portugal!

   Radera
 6. Härliga bilder från resan och havet i Portugal! Jag har liksom glömt bord din blogg ett tag, ett ganska långt tag, och knappt hängt med på att ni har barn. Vilken fin liten tjej! Jag planerar nu att återkomma hit snart :)

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget