söndag 6 december 2015

Miljötänk i Spanien och Sverige

Backstage i mammalivet skriver om miljötänk och konsumtionshets.
Och frågar sina bloggläsare vilket som är deras värsta miljösamvete.
Jag gillar inlägget, det får mig att fundera lite.
Konsumtionshets? Det måste vara något svenskt. här finns inget sådant. Här lever alla enkelt.
I Sverige smälls det upp nya köpcentrum hela tiden, känns det som. Det slås nya försäljningsrekord varje år. I min hemstad, en liten en, såg jag nog fem nya inrednings- och prylbutiker när vi var där i somras. Det handlas massor. I Spanien är det inte alls på samma sätt. Det har nog mycket med ekonomin att göra. När folk handlar så är det kläder, för det är viktigt här att vara välklädd. Men det är inte dyra märkeskläder som köps. Prylar - nej. Det finns ju knappt några prylbutiker. Man umgås inte hemma hos folk utan ses oftast ute, på någon tapasbar eller så, så spanjorer lägger inte ner pengar på inredning och att ha ett vackert hem som många svenskar.
Svenskar reser otroligt mycket. Det gör inte spanjorer. Det beror främst på den dåliga ekonomin. Få har råd med en utlandssemester.

Miljön: Svenskar är mycket mer mijlömedvetna än spanjorerna, enligt min uppfattning. Här pratas det inte om miljö eller klimathot. Sopsortering, ekologiskt, miljögifter. Svenskar är medvetna. Det pratas, skrivs i tidningarna, tycks och tänks, röstas grönt... men jag tycker ändå att spanjorer lever mycket mer miljövänligt än vad svenskar gör. Återigen är det ekonomin som styr. Elektriciteten är så dyr att man (i södra Spanien) inte har råd att värma alla rum i bostaden, ibland inte ett enda. En kompis här valde att hålla ett rum varmt varje dag hela vintern då hon fick barn, och det kostade lika mycket som att värma upp hela föräldrarnas villa i Sverige. Av samma anledning är man noga med att släcka lampor, har bara tänt den nödvändiga belysningen i det rum man befinner sig. Mysig prydnadsbelysning går bort helt, och adventsljusstakar kommer aldrig att funka här, trots att det säljs på Ikea. (Personligen älskar ajg mysbelysning och tänder en onödig ljusslinga varje kväll.) Sydspanjorer är mycket rädda om vattnet också. Aldrig rinnande vatten, aldrig långa duschar, många gör som vi och spolar det första kalla duschvattnet i en hink att ha till golvtvätt eller spolvatten till toaletten, och lägger en dunk i toalettstolen för att minska vattenmängden vid spolning. Det har med vattenbristen vid de långa, torra somrarna att göra.

En fördel med Sverige är att man kan köpa hur mycket ekologiska varor som helst, var som helst, i minsta matbutik. alltid finns det ekologiska alternativ. Det gör det inte här. Jag bor ändå i en storstad, och det finns några ekoaffärer med mat och hygienartiklar i centrum, även stora Carrefour har lite ekologiska varor... Men det är jäkligt svårt för den som vill äta ekomat kan jag tala om! Däremot köper spanjorer mycket närodlade grönsaker, och grönsaker är själva basen i sydspansk kost. Jag vågar nog påstå också att det äts mycket mer kött i Sverige. Här används kött i nästan varje måltid, med man äter inte kött plus tillbehör och sås utan ofta är det ben och en bit kött till buljongen.

Det här är ju bara min egen personliga uppfattning. Vad säger ni som läser?

12 kommentarer:

 1. Intressant! Jag håller med vad gäller miljötänk och konsumtionsvanor i Portugal - ungefär som i Spanien.

  SvaraRadera
 2. När du beskrivet det såhär känns det lite enklare att bo i Spanien! Ja, visst konsumeras det mycket i Sverige. Om spisen känns lite omodern köper man en ny och om kaklet har fel färg beställer man genast nytt. Och visst äter vi för mycket kött. Studier visar att köttkonsumtionen går uppåt... Folk verkar tycka att man ska äta så i Sverige eller så gillar folk LCHF. Men förr åt vi mindre kött. Det finns visserligen kött i traditionell svensk mat (köttsoppa, kåldolmar osv) men i mindre mängder. Idag är det ju gärna hela stora köttbitar som gäller. Eller ockdå är folk vegetarianer. Antingen eller liksom, lite lustigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i, antingen massor med kött eller ingenting!
   Jag har också läst att svenskar bara äter mer och mer kött. Spansk traditionell mat är mer varierad än svensk, vågar jag påstå. Kikärtor och linser ingår i husmanskosten, liksom fisk och massor av färska grönsaker. Det kanke är lättare att äta varierat då, det finns liksom i kulturen, den traditionella matlagningen.

   Radera
 3. Ur min syn Sverige - Tyskland så känner jag igen mig i din syn på Sverige-Spanien. Och jag håller med dig. Tyskar konsumerar garanterat lika mycket som svenskar, även om allting inte går efter trender som att köpa ett nytt kök för att det gamla är lite omodernt. Sverige är så trendkänsligt och lägger hög status i boende, det är det till viss del här, men trender bryr man sig inte alls om.

  Jag tycker att svenskar och tyskar är lika miljömedvetna. Däremot tycker jag att tyskar gör mer än bara pratar. De äter betydligt mindre kött, värmer inte upp alla rum pga elpriserna (dock billigare än Spanien, men mycket dyrare än i Sverige). På samma sätt är man noga med att släcka ljuset i de rum man inte befinner sig i.
  I Sverige irriterar jag mig fruktansvärt mycket på tv-apparater som är på och knäppta på ljudlös fast ingen tittar, samtidigt som tre datorer laddar, hela huset lyser av smålampor, värmen är på 24 grader inomhus, någon stängde inte kylskåpsdörren för att den skulle hämta något ur frysen i källaren och någon spolar vatten oavbrutet för att skala potatis. (Förresten, har folk i Spanien inte heller såna enorma kylskåp? Och en frysbox? Jag har aldrig sett en frysbox hemma hos nån familj i detta land).
  Detta hade ruinerat en familj i Tyskland.
  Ärligt talat tycker jag svensk miljömedvetenhet är ganska stor del en fin fassad (yes, nu skrev jag det).

  En annan sak är att tyskar åker mer kollektivt och cyklar i större utsträckning. I Sverige tar man bilen för en sträcka på ca 500 meter. Det får mig att vilja slita mitt hår. Och i Stockholm verkar folk åka bil hela tiden trots kollektivtrafik. Men vad vet jag, Tyskland har ett otroligt välutbyggt järnvägssystem till skillnad från Sverige. Så det kanske beror på det, eller så är de helt enkelt mer vana att ta bilen överallt.
  Jag känner mig otroligt tysk på dessa områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är inredningstrender också oviktigt. Man köper möbler för att ha dem resten av livet.
   Spanjorer brukar ha små kylskåp och en liten frysbox. I våra två första lägenheter hade vi bara ett litet kylskåp med ett inbyggt frysfack.
   Spanjorer åker inte kollektivt, helt enkelt för att det är så svårt. Tidigare bodde vi 25 minuter från storstaden, men det gick bara fem bussar om dagen, och de tog en timmer. Inne i stan finns stadsbussar, nattrafiken är eländigt dålig, men annars funkar det bra. Utanför stan är det bara att glömma tåg och buss för det går inte, såvida man inte åker mellan storstäder. Det är synd.

   Radera
 4. Håller med om allt, fast i Madrid tycker jag inte folk snålar så mycket med vattnet. Men inga onödiga lampor tända och sparsamt med värme inomhus. Jag tycker om att äta sparsamt med kött. Köttet som extra tillägg till grönsakerna, inte tvärtom.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, kött som tillägg till grönsakerna! I Sverige brukar det nog vara tvärtom.

   Radera
 5. Det var ett tag sedan jag bodde i Spanien nu men jag kan tänka mig att det är svårare med ekologiskt där. Överhuvudtaget är utbudet, eller var åtminstone, begränsat vad det gäller mat, även internationella inslag. Men med små fruterias i varje kvarter med lokalodlat och flertalet kött- och fiskdiskar är jag benägen att hålla med dig om att det sker många "bra val". Det är bra med medvetenhet men Sverige ska ibland var så jäkla "pretto" och det ska pratas så mycket om allt. Jag skulle gissa på att man är mycket duktigare på att ta vara på det mesta i Spanien, vatten, matrester, etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det! Man är bra på att ta till vara! Här slängs det sällan mat, och vatten slösas det aldrig med. Jag håller med om att det är svårt att hitta kul utbud i mataffärerna. Det finns ovanligare ingredienser på Carrefour och El Corte Inglés, men vanliga spanska mataffärer är det tråkigaste som finns. Ingen risk att man handlar för mycket där inte, det finns ju bara basutbudet!

   Radera
 6. I mitt hushåll kör vi på sopsortering och jag har fått höra att jag är väldigt svensk i det avseendet. Som du säger spar man mycket på vatten och el och det verkar ju bero på ekonomiska skäl.

  I Sverige tycker jag att man ser mycket av det ena eller det andra när det gäller köttätande. Antingen äter man jättemycket kött eller så gör man inte det. Det känns som att här i Spanien äter alla mer eller mindre lika. Mer balanserat måhända.

  När jag bodde i Tyskland var jag så imponerad över hur lätt det var att köpa ekoprodukter, men här i Spanien har man tur om man hittar något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar varför det är så i Sverige, antingen mycket kött eller inget alls.
   Jag tycker också att det äts mer balanserat i Spanien.
   Förstår att de säger att du är svensk som sopsorterar :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget