torsdag 10 december 2015

Lucka 7 - Monasterio de la Cartuja

Del sju i 2015 års bloggkalenderDet här klostret förtjänar mycket bättre bilder än mina, som jag tog för längesedan alldeles för sent på dagen.
Monasterio de la Cartuja, har ni hört talas om det?
Låt mig berätta lite.
Klostret ligger i området som användes till världsutställningen 1992, lite avigt mitt bland alla moderna byggnader i stans ytterkant.
Området har i urminnes tider (nåja) översvämmats av den närliggande Río Guadalquivir och haft en finfin lermark. Här har landsbygdsbor och krukmakare hämtat lera till sina keramikverksamheter. Ända tills någon fann en jungfru Maria-staty i  en lergrotta i mitten av 1200-talet. Kanske kom den från någon sjunken båt, vem vet, den sågs i alla fall som ett tecken och det byggdes ett kapell på platsen där man fann figuren. Runt kapellet byggdes ett kloster som befolkades av franska kartusianermunkar som lever helt i tystnad. Där på klostret förberedde Columbus sin andra Amerikaresa.
Sedan på 1800-talet försvann munkarna och klostret kom i en engelsmans ägo. Han inredde en keramikfabrik i det gamla klostret och började tillverka Cartujaserviser, som många har här i Sevilla. De karakteristiska skortstenarna smälldes upp, en skorsten och ugn för varje dag, eftersom det tog ett helt dygn att värma upp kolugnen som keramiken brändes i.
Fabriken har flyttat till ett område nära Gerena, men klostret står kvar.
Efter världsutställningen 1992 bestämdes det att det skulle inrymmas ett museum för modern konst där (Centro Andaluz de Arte Contemporaneo), och så blev det. I dag är klostret ett kulturellt centrum för konst, teater och musik. Utställningarna byts var tredje månad, och på somrarna hålls konsertserien Nocturama med kvällskonserter mitt i den hetaste sommaren där.
Utanför klostret kan man se ett över 500 år gammalt träd som Columbus son planterade av ett frö som fadern tog med hem från Amerika.
Kika gärna in i klostret om ni har tid!4 kommentarer:

 1. Coolt med trädet! Svindlande!

  SvaraRadera
 2. Verkar också fint! Men ansiktet och armen tyckte jag var lite obehagliga... :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är de :-) Verket heter Alicia efter Alice i Underlandet (Alicia - Alice på spanska). Alicia sattes upp vid kapellet. Där fick kvinnorna stanna på klostertiden, de fick aldrig gå längre in på området än så.

   Radera

ny gadget

ny gadget