söndag 13 december 2015

Lucka 8 - Itálica

Del åtta i 2015 års bloggkalenderEn av romarimperiets viktiga städer på den iberiska halvön var Itálica, som låg där vi finner Santiponce numera, strax utanför Sevilla. Ja, Santiponce har byggts ovanpå alla ruiner efter den romerska staden,  och i marken vimlar det av fynd. Det är inte tillåtet att gräva, men det sker ändå. En kusin till Jesús, som ägnade sig åt narkotika och olagligheter, försörjde sig för längesedan med att gräva efter fynd och sälja dem. Jesús pappa fick en liten lampa, som vi nu har här hemma.
Den gamla teatern har grävts fram, svår att besöka dock, och så har vi besöksmålet Itálica, lite ovanför byn, där man kan se ruiner, mosaikgolv och amfiteatern.
Itálica var en av de viktigaste städerna i området, jämte Mérida och Córdoba. Staden ska ha grundats år 206 f Kr. Här föddes två kejsare; Trajanus och Hadrianus. Det fanns en hel del folk med pengar, och dessa flyttade upp till sina sommarhus på höjden, där även nöjen som amfiteatern och badet låg.
Amfiteatern var stor. Trappavsatserna som var sittplatser är ganska förstörda så det är svårt att föreställa sig hur hiskeligt högt de nådde, men det fick plats 25 000 åskådare och ska ha varit den tredje största amfiteatern i det romerska imperiet.
Över pelarna lades plattor, som ibland togs bort för att släppa ut ett lejon eller annat rovdjur bland fångarna som var tvungna att slåss. Det var mycket populärt bland publiken. Ibland täpptes den lilla bäcken, som går här under, till och hålet vattenfylldes så att fångarna var tvungna att kämpa i små båtar på vattnet, ibland med krokodiler som spännande moment.
Längs den långa gatan, som under romartiden hade tak för att skydda mot den heta solen, ser man vissa pelare, och gatan leder till sommarhusområdet, där man på plats kan se många vackra mosaikgolv.
Golven var fantastiskt välarbetade. Man tror att golvläggarna hade en slags kataloger som kunderna kunde välja ur, eftersom man finner likadana golv på olika platser.
Bland de vackra mosaikerna kan man se golvet med färgglada, vackra fåglar, gjorda av stenar i olika färger, och gudabilder.
Romarna var roade av pygméer och avbildade dem i löjliga situationer.
Många av golven saknas, eftersom de har plockats bort och stulits genom åren. I Casa de Pilatos, till exempel, hittar man både mosaikgolv och statyer från Itálica.
En del golv och statyer kan man se på arkeologiska museet i Sevilla, men det är fint att se mosaikerna på plats, så gör ett besök i Italica. Gratis inträde för europeer.

2 kommentarer:

 1. Oj, så fascinerande!

  Men också mycket beklämmande. Gamla/antika byggnader är underbara men jag blir alltid så arg när jag får höra om hur liv - djur och människor - behandlades illa bara för någon annans höga nöje! Fy!

  Men vackra byggnader. Och man häpnar trots allt över byggnadskonsten. Tänk att fylla en hel amfiteater med vatten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amfiteaterspelen var fruktansvärda. vedervärdiga. Jag har inte föreställningsförmåga nog att förstå tjusningen i att se en sådan kamp.
   Jag uttryckte mig otydligt. Det var inte hela amfiteatern som vattenfylldes, utan den undre delen där pelarna står.

   Radera

ny gadget

ny gadget