onsdag 16 december 2015

I Spanien finns ingen jul!

"I Europas länder firar man jul på olika sätt."

Jag stannande upp. Vad vidsynt han är, tänkte jag och tittade på P som hade skrivit texten som jag nu rättade.
När jag mindes hur vi pratade om julen föregående lektion, anade jag att  jag hade sagt något liknande.
Egentligen håller jag inte med ett dugg. "I Sverige och flera länder till firar man jul, i Spanien finns ingen jul och spanjorerna har ingen aning om vad jul är, ens om de ser det på film."

Den som tycker om den svenska julen ska hålla sig borta från Spanien den här tiden på året.
I Sverige är julen stämning, mys, levande ljus, bak och traditioner, pyssel och musik. I Sevilla packas först ett stort nöjesfält upp och sprids ut över stan för att vuxna ska göra av med så mycket pengar som möjligt på spunnet socker, karuseller, ballonger och ponnyridningar. Inga granar, inga tomtar, inga pepparkakor, ingen must, inga tända ljus, ingen lucia, inga dofter mer än de vanliga avgaserna.
Inga adventssljusstakar. (För dyrt med elen ni vet, en sådan tradition kommer aldrig att få fäste här.)
Sedan, sent på kvällen den 24 december, börjar julen med en julmiddag med familjen. Den 25 är det jullunch med familjen. Roligt, absolut, jag ser fram emot det, liksom jag ser fram emot alla familjesammankomster här. Men de är inte annorlunda mot en familjemiddag någon annan årstid.
Nyårsafton: familjesammankomst. Trettondagen: julklappar, traditionellt bakverk, parad genom staden, festligheter. Skoj! Men långt, långt ifrån den svenska julen.

Har ni försökt att översätta ordet julstämning för någon som inte vet vad det är?
Julmys - här går det inte att få till eftersom det inte kan vara mysigt när man fryser. Det är aldrig skönt att komma hem på vintern eftersom det är så kallt inomhus.
Vädret gör sitt till förresten. I år har vi en ovanligt varm och solig decembermånad. Ännu mindre chans till julstämning.
Jag har gett upp julen. Jag har försökt, men man kan inte fira jul ensam. En ljusstake gör ingen jul, så att säga. Kanske blir annorlunda när Disa blir äldre. Har någon att baka med och till, se på Kalle på julafton med, julpyssla med, tända ljus och fika med, lyssna på julsånger med, någon att föra vidare traditioner till.

Jag sa inget om detta till Pepe. Låtsades istället att jag också är en vidsynt, bra och rättvis människa som menar att det inte finns rätt och fel sätt att fira jul på, bara olika.
Han avslutade texten så roligt. Möjligtvis förstod han inte riktigt vad jag hade berättat om lucia på svenska, eller så missuppfattade han någonting.
"Svenskar tror presenter kommer från Spanien, men det är magi!"

Han måste ha blandat ihop det italienska (hör du, inte spanska) helgonet med tomten?

16 kommentarer:

 1. Haha! Vilker roligt jobb (ibland) att läsa folks texter. Det är en del av läraryrket jag kan sakna (ibland). Inte bedömningen, men läsningen. Ja de som inte lever i mörker och kyla har väl inte samma behov av att lulla in december i mys, så då går de miste om den upplevelsen. Men å andra sidan slipper de mörker och kyla och kan röra itg fritt utomhus, ta en fika på torget i decembersolen utan att förfrysa sig. Fast det är onekligen omysigt att det är kallt inomhus. Vi har en eldstad, så vi har faktiskt mys så det förslår. De där sockriga grälla nöjesfälten är egentligen bara roliga en gång, jag gillar dem inte heller. I år bojkottar vi dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jätteroligt att läsa texter! Jag brukar anteckna ner närskilt roliga saker som de skriver eller säger.
   Julen måste nog vara annorlunda här, med tanke på vädret. Jag börjar komma ur julbitterheten och uppskatta det som finns.
   En öppen spis är nog bland det mysigaste som finns. Hoppas att det finns i vårt kommande hus, när vi hittar ett! Hellre eldstad än pool, om jag får välja! (Fast gärna både och.)

   Radera
 2. Jag får också noll julkänslor, julmys av att vara i Spanien men däremot så uppskattar jag ljuset, solen, att vara ute, alla glada människor, min lille kommer nog få åka karusell och vi kommer självklart vara ute hela dagen under Reyes. I Cartagena anländer de med båt på fm och hela stan är full av glada människor.

  Nu har jag i och för sig fått min dos av svensk december med adventljus, pepparkakor, jul på Liseberg etc. Jag hoppas och tror att det är ett bra beslut att spendera hela semestern i spanien, även om jag ska packa mycket varma inomhuskläder... brrr!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter perfekt! Först svensk jul i Sverige, därefter sol, palmer, hav och los Reyes Magos i Spanien! För barn måste julen här vara fantastisk. Vi gick en runda, Disa och jag, och det finns så mycket roligt för barnen här i stan.

   Radera
 3. Alltså, du skriver så himla bra inland! Jag förstår precis känslan. Fest och trevligt kanske... Men inte jul. Ja, kanske lika bra att ge upp förväntningarna? Eller fira i Sverige något år kanske?

  SvaraRadera
 4. Javisst är det olika i de olika europeiska länderna. Och var och en håller på sitt!
  God Jul! Nadolig Llawen!
  Önskar Lena från Wales

  SvaraRadera
 5. Det är svårt att få julstämning vid medelhavet. Här i Grekland är de bra på julgranar och belysning men någon julstämning är svår att få. Jag har gett upp nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som jag då. Svårt med julstämning när det är soligt hela tiden, och de rätta dofterna saknas.

   Radera
 6. Sedan vi flyttade till hus och jag spenderade en halv förmögenhet på en julgran + belysning från El Corte Ingles (ingen chino-gran här inte), det sammantaget med att dottern blivit äldre försöker jag gå "all in". Iallafall för hennes skull. Så här firar vi advent, tittar på lucia på Tv:n, spelar svenska julsånger i bilen flera veckor innan jul, ordnar med adventskalender och har glöggparty med de få svenska vännerna jag har. Så förra året och även i år har vi haft det jättemysigt. Dottern sjunger både "å jänta å ja" och "Staffan var en Stalledräng" för fulla muggar. Man får helt enkelt engagera sig själv och lägga manken till för att föra traditionerna vidare. Det är ett heltidsjobb i december men det funkar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var roligt att läsa!
   Nästa år ska jag också göra jul!
   Vi har tagit fram Ikea-granen och det tyckte hon var spännande.

   Radera
 7. Jag har funderat lite på den här...

  Det ÄR svårt att få till någon typ av julstämning dagtid, i alla fall den svenska stämningen. Ingen snö, inga granar, inte mörkt när man hämtar vid skolan.

  Men när det väl blir mörkt, då tindrar julgranen så fint inne nu, ljusen tänds, det glimmar och glänser i glittret och andra prydnadssaker. Jag sätter på lite julmusik i mobilen medan jag diskar, vi dricker glögg och äter pepparkakor som jag gjorde själv.

  Just DÅ har jag julstämning! Det är när solen sedan på morgonen går upp som julens känsla försvinner - men kommer åter när solen gått ned!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! När man inte ser var man befinner sig, med solsken och palmer, då är det lättare att få till det! Jag klädde granen och släckte sedan alla lampor, och den lyste så fint, och med adventsljusstaken i fönstret... Jo, det blev mysigt.

   Radera
 8. Återigen får jag nog säga att jag verkar hittat en balans i Madrid. Det är soligt utomhus och visst ser det tokigt ut med färgglad julgransbelysning bland palmer och annat men vi har det varmt inomhus! Och trägolv i hela huset! Jag är själv ett stort fan av julen och har precis som Teresa säger verkligen lagt manken till för att skapa julstämning hemma hos oss. Jag är noga med att stjärnan kommer upp i fönstret, gör egen glögg och bjuder in vänner med barn till pepparkaksbak. Álvaro stånkar lite när jag tvingar honom att titta på Luciatåg men han älskar att pyssla och göra julpynt, det har varit vår eftermiddagsaktivitet i ett par veckor nu :-) Så jag tror verkligen att du kommer att kunna "få till det", när Disa blir äldre kommer som sagt att ha någon att pyssla med och det finns plötsligt en mening att betona traditionen. Och unna dig en adventsljusstake eller stjärna du, den drar extremt lite så det kommer inte ens märkas på räkningen - jag vet att spanjorer är övertygade om det men stå på dig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar gilla Madrid.
   Jag tror också att det löser sig när Disa blir äldre och jag har någon att fira jul med/för.Och pyssla och baka ska vi göra.
   Det där med adventsljusstaken, det var att jag inte iddes. Tyckte inte att det var värt besväret att leta fram den, det skulle inte göra någon skillnad. Men så bestämde vi oss för att ta fram julgranen, och där låg staken, så nu är den framme. och det blev riktigt mysigt!

   Radera

ny gadget

ny gadget