torsdag 3 december 2015

Lucka 2 - Trianabron

Del 2 i 2015 års bloggkalender
Puente de Triana heter inte alls Puente de Triana, utan Puente de Isabel II (efter drottning Isabel II som regerade då). Men fråga inte efter Isabel-bron när du är här utan efter Trianabron, annars kommer du förmodligen aldrig fram.
Det har varit svårt att få till en bro hör över Río Guadalquivir med dess sandiga, mjuka strandkanter..Redan romarna försökte, men fick ge upp. Araberna kom på att göra en bro av småbåtar på 1100-talet, och båtbro har det varit fram tills att den nuvarande byggdes. 1852 invigdes den med militärparad, och Trianabron räknas som Spaniens äldsta järnbro.
Det sägs ofta att det var Gustave Eiffel som designade bron, järnbroar var en av hans specialiteter, men det var istället ett par av hans elever, som dessutom hade den gamla Pont du Carrousel i Paris som förebild.
Bron binder samman den kända, personliga stadsdelen Triana med centrum. På var sin sida om bron på Trianasidan ligger Fyren med tapasbar och San Jorgeborgen där inkvisitionsdomstolen höll till.
Den som bor i Triana är alltid glad att gå hem över bron, komma på rätt sidan av staden, och möter alltid bekanta ansikten på överfarten.
Från bron ser man bland annat Torre del Oro, och många fotograferar sig med tornet i bakgrunden. Under bron går turistbåtarna. Om ni frågar mig är det onödigt dyrt att ta en turistbåt. Den går bara fram och tillbaka. Hyr en trampbåt istället.
På Trianabron sätter förälskade fast hänglås och slänger nyckeln i vattnet. Men kommunen ser det som ett problem och kommer då och då och knipsar av alla hänglås. Jag tror att folk börjar ge upp.
Det finns förstås fler broar över Guadalquivir. Ett par fina (från världsutställningen 1992) som Alamillobron, andra fula. Cachorro-bron avskyr jag. Den stora Puente del Centenario tycker jag om att åka över, den går över hamnen och utsikten är fascinerande.

Det har förstås skrivits en sevillana om denna bro som ligger Sevillaborna varmt om hjärtat. Här kommer en länk till Cuando paso por el puente Triana.Oj, vad jag känner mig spansk när jag skriver det här. Om det är för Jesús familj som alltid har bott i Triana, hans pappa som gång på gång målar stadsdelens kyrkor i akvarell, för att vi har bott där eller för att jag har varit så länge i Sevilla... Trianabron och Triana ligger visst mig också varmt om hjärtat, märker jag.

8 kommentarer:

 1. Härligt att känna sig spansk, eller att få känna tillhörighet där dit man flyttat.

  SvaraRadera
 2. Jag är lite av en brofetischist och älskar broar. Även dom fula kan ha en viss charm ibland :-)

  Kul med en julkalender om den fina staden! Fast du är lite i ofas med luckorna och datumet... DUMMA förkylning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, i Spanien är det ju den 25 som är viktigast :-) Läsare får vara uppmärksamma på datumet, inte förlita sig på bloggen :-D

   Radera
 3. Vilken härlig julkalender! Sevilla verkar vara en jättevacker stad, är det en riktig turiststad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det kommer många turister hit, men väldigt få av dem är nordbor. Nordbor vill ha strand och hav eller huvudstad.

   Radera
 4. Åh, och mig med! Jag har ju en sån fin tavla som Jesús pappa har målat. Den är vacker, och jag minns när vi gick hem sent en kväll, under ferían, det glittrade så vackert i vattnet av alla ljus från staden. Mycket härligt. Snart dags att ta med någon och sätta fast ett hänglås! :)
  Åsa Mwansa

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget