fredag 4 december 2015

Lucka 3 - Torre del Oro

Del tre i bloggkalendern 2015Torre del Oro - guldtornet är en av Sevillas mest kända sevärdheter. Ni hittar det vid Río Guadalquivirs flodkant, vid den sköna  Cristóbal Colón-promenaden.


Sevilla ligger en bit från havet, så handelsmän och erövrare har kommit via floden. Här åkte både lyckosamma japanska handelsmän, och nordiska vikingar, som Sevillaborna kastade apelsiner på för att försvara sig.
Araberna byggde på 1200-talet detta försvarstorn i anslutning till den mur som tidigare omgärdade Sevilla.
Varför kallas tornet Torre del Oro - guldtornet? Det är ingen som vet säkert. En teori är att tornet var täckt av gul mosaik som glimmade i solen, en annan är att rikedomarna från Sydamerikaresorna förvarades där.
I tornet finns ett litet marinhistoriskt museum inrymt. Där kan man se gamla kartor, sextanter, kompasser, båtmodeller och portätt av stora sjömän.
Via de halvläskiga trapporna kommer man upp och ut och kan kika på utsikten.


Tre euro kostar besöket, halva priset för barn upp till sex år, och gratis på måndagar. Öppet till klockan 19 varje dag.

9 kommentarer:

 1. Vackert! Jag blev lite sugen på att springa längs den där floden! Blev förvånad över att tornet har säkerhetsräcke eller vad man ska säga. har inte sett några sådana i Portugal, fast det finns ett antal ställen där det enligt mina svenska ögon kunde behövas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hålls flera lopp i Sevilla, ska jag avisera när något är på gång?
   Jag var uppe och klättrade i ett halvrivet borgtorn i just Portugal, och nä, inga säkerhetsräcken där inte:-)

   Radera
 2. Haha jag säger jämt att det ord man hör mest (och kanske beskriver bäst) i Sverige är Tack, England sorry och Spanien (iaf Sevilla) är cuidado!

  SvaraRadera
 3. Så vackert, gillar verkligen bilderna med de fina motiven som visar på liv men ändå stillhet.

  SvaraRadera
 4. Intressant! Hoppas man kan ta sig dit nån gång.

  Sv: Jo jag föredrar också att fira jul i Sverige... Men det är för lång resväg tyvärr! Vad händer i Sevilla på trettondagen?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trettondagen är den stora juldagen här! Då kommer de tre vise männen med julklapparna, släkten träffas och det är stora vise män-parader med godis- och leksaksregn på stan! Och så äts det traditionella bakverket roscón de reyes, och den som får den lilla presenten som ligger gömd i grädden får ett lyckosamt år.

   Radera

ny gadget

ny gadget