lördag 13 juli 2013

Spansk sommar - svensk vinter

Jesús jämför* sommar i Sevilla med vinter i Sverige.
Det är en träffande jämförelse.
Folk håller sig inne, går helst inte ut alls om det inte är nödvändigt.
Är mycket trötta.
Deppiga.
Utan energi.
Avskyr årstiden och ser inte fram emot den alls.

Jag läser bloggar med underbara sommarberättelser. Om radiolyssnande, svamp- och blåbärsplockning, fika på trappan, vila i hängmattan, promenader, bad, semester, och jag njuter lite jag med i huvudet för jag vet ju hur det är. Kan vara.
Här är jag är instängd i lägenheten i stan. Med neddragna persienner för att hålla något av hettan ute. Gud så deppigt. Men det går inte att gå ut när det är så varmt. Det som inte kan göras före klockan elva på förmiddagen blir ofta ogjort, om man har ärenden på stan.
Att behöva gå till kopieringsbutiken för att kopiera är tortyr. Likaså grönsaksaffären.
Först efter nio, när solen är på väg ner, trotsar man hettan och går ut, för temperaturen är på väg att sjunka några grader.
Men då, sent på kvällen, är gatorna livliga. Lekplatserna fulla med ungar, och barernas uteserveringar fulla med vuxna och ungar och immiga ölglas och tapas på borden.

Eleverna kommer trötta, sitter och gäspar av sömnbrist (det går inte att sova när det är så varmt), dricker glas efter glas med vatten och är i allmänhet sällan på topphumör.

De flesta jag känner avskyr sommaren. Inte ens semestern ä rett gott motiv att gilla sommaren. Många är ju arbetslösa, övriga brukar inte få mer än två veckor, och av dem är det långt ifrån alla som har ekonomi till att resa. De som kan försöker ändå åka till kusten för att få lite svalka.Men det finns något riktigt bra med sommaren här, och det är sommarfrukterna.
Kan man äta för mycket fikon, nektariner, melon och biggaråer?
*Hjärnsäpp! Kunde inte komma på vad ordet heter på svenska, var tvungen att slå upp comparar i spansk-svenska ordboken!

14 kommentarer:

 1. Jag tycker det är varmt nog i Sverige på sommaren. Kommer ihåg när jag volontärade i Quito Ecuador och fick ta taxi för att köpa kaffe eftersom det var för varmt och kaffe måste man ju ha:) Det gick inte ens att stå ute för att vänta på bussen, som man iofs aldrig visste när den skulle komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tro det! Jag minns när jag bodde i Ronda och inte visste hur jag skulle ta mig hem. Det som annars var en tjugominuterspromenad var fullkomligt omöjligt att genomföra.
   Ecuador, så spännande!

   Radera
 2. Hur hett är det? När jag förklarar för min familj i sverige att det är så varmt här i NY, 35 grader och såååå fuktigt, förstår de inte riktigt vad jag menar. De parerar med att "jaaa, det är så varmt och fuktigt här med i Sverige" (fast jag vet att inte är samma sak som här). Här kan fuktigheten vara runt 90% och så snart man går ut eller inte har AC på så droppar svetten, trots att man inte ens rör sig...
  Det är det värsta här. Värmen på 35 grader är inte alls illa, det är fuktigheten som gör att folk inte kan vara ute eller leva utan AC.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Fuktigheten är hemsk! Här har den ett eget namn, när den dyker upp extra fuktiga dagar, då himlen är grå trots hettan.
   Sverige är inte alls fuktigt, där torkar man på ett ögonblick efter duschen och sover i torra lakan...

   Radera
 3. Jag är inte ett dugg avundsjuk pa dig som bor där, stackare! Vi hade 40ºC förra veckan, ingen vind, inga moln, det var/är hemskt! Jag kan bara tänka mig hur det är där nere.
  Mamma var här förra veckan, vi lag vid poolen pa dagen och sov laaang siesta pa eftermiddagen, man blir sa trött av värmen! Sen hon akte (i onsdags) har jag inte varit utanför dörren mer än att aka fram och tillbaka till jobbet (som "tur" är aker jag till jobbet strax innan 23 och hem strax efter 07, lite svalare iaf!)..som du säger, man orkar inte göra natt alls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir verkligen trött av hettan! Så bra att ni har en pool att ligga vid, då är det skönt, när man kan svalka sig!

   Radera
 4. tycker precis likadant och har gjort den jämförelsen själv. Sen är sommaren sâ väldigt lâng ocksâ, den verkar aldrig ta slut, precis som den svenska vintern.
  Vi hade pool och det underlättar väldigt mycket. Men vardagslivet blir hemskt jobbigt: storhandla, städa, stryka, jobba, uträtta ärenden och parkera i solen...blä :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, saker som man måste göra, trots att det är hett. Och att jobba med en otrolig sömnbrist, det är tungt. För det är inte mycket svalare på natten.

   Radera
 5. Jag föredrar nog ändå svensk vinter framför den tryckande värmen i Sevilla eller Salamanca under sommaren. På vintern (åtminstone i Umeå) kan man klä sig varmt och vara ute ett tag, det är inte kylan som är problemet - det är mörkret! Men nu tar vi igen med hur många soltimmar/ljusa timmar som helst! Åk till havet och njut!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, på vintern kan man klä sig och skydda sig mot kylan. Bristen på ljus är faktiskt värst.

   Radera
 6. Den svenska sommaren får ofta en massa skit av svenska folket. Det tycks råda någon norm att det ska vara varmt och solsken HELA sommaren annars är det inte en bra sommar. Jag kan inte riktigt förstå det där. Jag tror inte att någon skulle vara glad här i Sverige om vi hade konstant hetta i 3 månader. Vi hade inte klarat det och naturen hade definitivt inte klarat det. Att vi har den gröna grönskan beror ju på att vi har ömsom sol och ömsom regn och att det gäller anpassa sommaraktiviteterna därefter. Jag gillar soliga baddagar men jag gillar lika mycket de där regniga dagarna då det är helt ok att ligga på sängen och bara läsa. Däremot är jag inget bra med värmebölja. Då degar hjärnan igen. Så jag har full förståelse för att sommaren blir too much hos er. Att ligga viden pool eller strand och slappa i Spanien en vecka som turist är en sak. Att leva och arbeta med hettan hela sommaren en helt annan.

  Ta hand om er i hettan och hoppas att sommarkvällarna skänker lite svalka.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid något att klaga på för den som önskar det. Tre månader med sol och värme hade nog inte varit populärt, nej. Men jag förstår dem som längtar och längtar hela året efter solsken och värme, som blir besviken när sommaren bara skänker ett fåtal sådana dagar.

   Radera
 7. Bra jämförelse! Fast folk klagar här på alla årstider. För kallt på vintern, för varmt på sommaren osv. Tröttsamt. Jag älskar årstider. Visst är vintern ingen hit, men LYCKAN när det blir vår... Aaah... Tycker att svensk sommar (iallafall den här) är helt perfekt. Det har typ regnat två ggr i Sthlm (tycker synd om naturen). Runt 20-27 grader varje dag. Löv it. Sommaren i Andalusien var för varm, vintern där för kall - aldrig frusit så mycket som där. Sov med mössa och vantar och bara skakade tänder.

  Annagranstrom.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar också årstider! Och i Sverige finns det årstider, inte som här (nåja). Varenda månad är olik de andra i Sverige, det är fint!

   Radera

ny gadget

ny gadget