tisdag 18 december 2012

Könsuppdelad leksakskatalog

Leksakskataloger är i omlopp, kataloger som barnen bläddrar febrilt i när de skriver önskelistor till de tre vise männen, som är de som kommer med julklappar här på trettondagen.
Jag tänkte på den svenska leksakskatalogen som visat bilder på barn som leker med alla leksaker, inte pojkar och flickor för sig.
Här finns så klart inget sådant.
Jag slår upp El Corte Inglés tjocka leksakskatalog, och hu!
Att det är könsuppdelat förstår ni själva. Att flickor leker med strykjärn, spisar, bebisdockor, smink, gosedjur och så vidare. Att pojksidorna har andra, hårdare färger, är fulla med superhjältar, våld och bilar.
Det fattar ni.
Här kommer några bildexempel på annat som finns i katalogen:

Inte sällan är det maskerad i skolorna och på förskolorna. Massa färgranna barn utanför porten. Och alltid, alltid är flickorna utklädda till prinsessor och pojkarna till superhjälte eller något annat riktigt manligt.
Alltid i dyra, köpta dräkter också. Varför inte göra det lite enklare, om det ska vara utklädning?


Nä, för tjejen kan ju inte köra den tuffa bilen. Hon får åka med bredvid.
Lägg märke till flickan i vänsterhörnet, hon sitter bakom och håller tag i pojken som kör.


Barbie får inte heller köra. Tur att hon har Ken.


För att alla barn ska kunna få en sådan här rolig dinosaurie med bollar har tillverkarna även gjort en i rosa, vilket skrivs ut med många utropstecken.

14 kommentarer:

 1. Jag blir så fruktansvärt provocerad av sånt här!! Tänkte först när jag såg barbie i bilen att aha! Barbie får en egen bil iallafall! Sen läste jag bildtexten... SUCK!

  SvaraRadera
 2. En spansk fyraårig pojke jag känner tittar på TVreklam för barn och säger: Den här vill jag ha, den här vill jag ha, den här också, men inte den för den är för tjejer. Han är sjukt medveten!

  SvaraRadera
 3. Fast nu maste jag protestera lite...vad jag minns fran sista gangen jag bladdrade i en svensk leksakskatalog sa var den inte heller sarskilt konsneutral. Forst kom bebisgrejerna, sedan flickleksaker i ljusa toner och sist killeksaker i svarta eller morka farger. Fast det kanske har andrats?
  Sjalv kopte jag en docka och en dockvagn till min son i julklapp nar han var tre ar. Han alskade namligen att kora runt grejer i dockvagnar. Forvisso alskade han aven att brumma runt pa golvet med bilar. Men det hade han tillrackligt av. Nar folk fick veta vad jag kopt till min son stirrade de pa mig som om jag var helt galen, fick aven en del kommentarer.
  Dockan forsvann sedan ganska kvicktnsparlost efter ett besok hos farfar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna protestera, du måste vara mer uppdaterad än jag. Det var många år sedan jag tittade i en svensk leksakskatalog, jag vet faktiskt inte hur de ser ut. Du har säkert rätt. Det jag syftade på i inlägget var de könsneutrala leksakskataloger som nyligen gavs ut av BR och Toys´r´us, och jag förmodar att de katalogerna är undantag från det vanliga.
   Det du skriver om den försvunna dockan får mig att tänka på J:s systerdotters försvunna mus. Hon hade fått en leksaksmus som hon tyckte så mycket om, men den försvann efter ett besök hos mormor, som tyckte att musen såg alldeles för verklig ut:)

   Radera
 4. Jojo, ska det vara så ska det vara! Jag läste genusvetenskap en termin en gång i tiden och efter den kursen blev jag alldeles vindögd. Så många saker som är könsuppdelade så det finns inte!

  SvaraRadera
 5. Det viktigaste är att jag SER att du är tillbaks. Hoppas det gick bra.
  Jag tyckte om att sitta bakom någon mysig tjej på ett tvåhjuligt motorfordon. Hon kunde gärna få hålla i styret. Då kunde ingen hålla reda på mina busiga händer. :) Om de ville kittlas lite försiktigt ;) Håller med om att det är trist när det blir för stereotypt med könen. Mest trött blir jag på alla spel som går ut på att döda människor. Den marknaden är stor och mycket påverkbar hos fel personer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag överlevde.
   Visst är det konstigt, att leka våld och död genom spel med realistiska personer?

   Radera
 6. Jag har haft så fullt upp att jag har missat detta inlägg!!! Jag önskar så att jag kunde säga att mina barn inte påverkas av detta, men det gör de och mycket är jag rädd. Särskilt min dottern som är extremt sexistisk och konsekvent sin indelning av flick- och pojkleksaker. Jag som alltid har försökt behandla dem lika och låta dem välja fritt vad de ska leka med, men det är ju inte lätt när reklambilder och filmer finns runt dem hela tiden, det och kompisarna i skolan så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är väl inget som föräldrar ensamma kan råda över. Det handlar ju om hela omgivningen tyvärr.

   Radera
 7. Nu har jag inte läst på länge, men la just till din blogg i min ständiga lista. Så det ska bli bättring!
  Vad det gäller svenska kataloger är de fan inte bättre! Det är flicksidor i rosa med barbie och bjäffs, sen är det pojksidor i marin med Bayblade o gu' vet allt. Det jävligaste är ändå Lego Friends!!! Jösses vad jag avskyr Lego Friends! Av alla företag så var ju Lego hjältar, för det fanns inte pojk- o flick-pluppar, det fanns bara pluppar. Det var då det. Nu finns det Lego Friends, med små fjantiga jäkla dockor som heter Emma och Veronica och Leonore o allt va de heter. Och rosa småbitar. Och blommor. Och katter. Och såklart caféet, frissan och shoppingcentrat! Jag spyr på det där, o avskyr det genuint. Såklart tycker trollen att Lego Friends är det mest fantastiska sen Hello Kitty... Så de fick Lego Jävla Friends i julklapp av farmor. Såklart. För det gäller ju att cementera in könsrollerna och spela med i leken, så töserna lär sig att de ska hänga hos frissan eller på fiket, inte fan ska de laga bilar eller bygga hus iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, vilken reaktion!
   Jag skrev om legofjanteriet i ett tidigare inlägg. Obegripligt.
   Kan du byta ut farmor mot en annan?

   Radera

ny gadget

ny gadget