söndag 16 december 2012

Brända kastanjer, ljusshow och resväskletande

Mindre än en vecka till avfärd och vi har inte ens resväskor. Flytten tog knäcken på både min och Jesús väska, de som tålt så mycket genom åren.
Så efter lunch hos hans föräldrar gick vi ut i julhandeln för att leta väska. Men vi närmade oss väskköpet på omvägar.
Började borta vid Puerta de Jerez, dit de har flyttat Feria de las Naciones, en samling tältstånd med prylar och mat från olika länder. Låter mer spännande än det är, den där marknaden har försämrats. Nåväl, jag ville gå dit eftersom det ryktas att det finns ett svenskt stånd där med kanelbullar och en riktig svensk som säljer dem. Men det var nog stängt, för vi hittade det inte.
Det blev en sväng in i katedralen som var öppen tack vare en mässa. Men runt mässrummet, i hjärtat av kyrkan, var det avstängt, så jag undrar om jag någonsin kommer att få se den delen. Utan att betala inträde. Eller plågas igenom en gudstjänst.


Tog en runda på hantverksmarknaden på Plaza Nueva istället, på jakt efter min favorit som brukar stå där varje år innan jul, han med de fina, snurrande glasmobilerna, men icke. Så det blir ingen mobil i år heller.


Hade nog inte blivit det ändå med tanke på det stundande resväskinköpet.
Sedan hälsade vi på ägaren till vår lägenhet i hans bar. Han har en liten bar på Calle Sierpes, och vi fick kaffe och varm choklad och hälsade på ägarens son också.
Resväskaffären som vi var på väg till visade sig vara stängd, men vi gick in i barnbokhandeln vid Plaza de la Encarnación, vid Las Setas, istället och köpte julklappsböcker till Jesús syskonbarn.
Under tiden hann det bli mörkt ute och "svamparna" lystes upp så fint. Små stånd med söta mandlar och spunnet socker och bröd stod uppställda och spred dofter.
I en affär hittade jag till slut en turkos resväska som verkar bra, ska fundera på saken.
Sedan gick vi och köpte brända kastanjer i en pappstrut och väntade på att ljusshowen på kommunhuset skulle börja.


Eftersom det är helg var det föreställning varje jämnt klockslag mellan 19 och 22.
Så vitt jag vet var det förra året som Sevilla började visa detta. Det är jättehäftigt. Till musik projiceras ljus på hela kommunhusfasaden och får den att leva, att böja sig, får fönster att falla bort eller snurra runt, människor att visa sig i fönstren. I år dedikerades showen åt vetenskapen och vi såg skepp, rymd och teknik på väggen. Sedan visades en religiös bild och snöflingor som föll på den. Då började riktig snö falla på publiken. Nåja, det var skum som blåstes ut som stora snöflingor, men det var vackert och overkligt och väldigt effektfullt.


Publiken var stor, hela torget var fullt av folk, men det var ingen trängsel tack vare regnet. Förra året var det så proppfullt att det inte fanns något utrymme alls att stå, på hela det stora torget. Otroligt. Man var tvungen att vänta långt i förväg, annars fick an inte plats att se.

Är ni i eller i närheten av Sevilla, passa på att se den här ljusshowen, den är värd det.

6 kommentarer:

 1. Det måste vara mysigt att se. Vi har en kåsör i vår tidnng, Ystad Allehanda. Han är Spanien-fans och skriver ofta om ämnet. Åker till Sevilla två-tre gånger om året.
  Lycka till med resväskköpet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att titta på fotboll eller på stan?

   Radera
 2. Ha ha ha! Ni kör er tysta diplomati i flickuppfostringsfrågan ser jag! Böcker till syskonbarnen, heja på!

  SvaraRadera
 3. Menar du de där vackra glasmobilerna som du bloggat om tidigare?
  Kramar

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget