lördag 17 juni 2017

Värmebölja i Andalusien

I dag ska det bli så där läskigt varmt. 43 grader i skuggan i Sevilla, 39 här i Aracena.
Det är ju inte roligt på något sätt, speciellt inte för de som måste vara kvar i Sevilla. Har en kompis som jobbar ute på stan och säljer biljetter till exempel. Och inte kan man bada eller svalka sig heller, eftersom det knappt finns offentliga utomhusbad, och det är en dryg timmes åktur till kusten.
Trots en sådan extrem temperatur, och trots att nätterna är tropiska, då temperaturen inte går under 20 grader (snart kommer de bli värre, då det kan vara 35 grader eller mer på natten), så är det inte sommar. Kom ihåg det. Det fattas fortfarande fyra dagar tills sommarens ankomst, så få inte för er att säga att det är sommar till en spanjor!

Vid sådana här extrema temperaturer måste man kunna skydda sig. Varje år har svenska tidningar tips om hur man skyddar sig mot svenska värmeböjlor, men eftersom det sällan blir varmare än 30 grader, och nästan alltid är kallt på natten i Sverige, tycker jag att tipsen är lite mesiga.
Jag delar istället med mig av spanska tips, som man kan hämta i broschyrer på vårdcentralen.

Stanna inne. Gå inte ut mellan klockan 11 och klockan 19 om det inte är tvunget.
Stäng alla dörrar och fönster och dra ner persiennerna för att hålla hettan ute.
Drick mycket vatten.
Idrotta inte. För allt i världen. Rör dig inte mer än nödvändigt!
Om du måste gå ut - använd solhatt och solskyddsfaktor 50.
Ät lätt mat.
Använd luftkonditionering, ni som har. Gamla personer här är många gånger så rädda att bli förkylda att de faktiskt dör av värmeslag för de inte vågar slå på luftkonditioneringen. En kompis släkting fördes i ambulans och var nära att dö av värmeslag, på grund av rädslan att bli förkyld av luftkonditioneringen. Och häromdagen hade svärfar så varmt i lägenheten, trots luftkonditionering, att Disa tog av sig alla kläderna, vilket medföljde att svärfar stängde av luftkonditioneringen för att hon inte skulle bli förkyld.)

Tja, det är väl de viktigaste råden.
Man förstår ju att alla är ute sent så här års, att lekplatserna är fulla med barn klockan 23, eftersom de tidigare inte har kunnat vistats ute, och då gungor och rutchkanor blir så varma att det är rent av farligt att lägga en hand på dem.

Tänk, mamma brukade vilja att vi klippte håret kortare på sommaren, på grund av värmen. Men jag har inte förstått vitsen med det förrän här. Finns det något ljuvligare än att bli av med håret från ansiktet och nacken när det är så hett? Eller njutningen av att plötsligt känna en (visserligen het) vind, som svalkar eftersom den blåser på den blötsvettiga kroppen?
Eller lyckan av att ha något kallt att dricka i kylskåpet. Att dricka vatten direkt från kranen så här års är otänkbart, det är så varmt.


Jaja. Jag behöver inte plågas av Sevillavärmen, för jag bor tack och lov inte i Sevilla längre. Det är en riktigt usel sommarstad faktiskt. Här i Aracena har vi tillgång till badsjö, kalla bäckar att bada i, samt pool i bostadsområdet, som öppnar just i dag. Härligt!


Vad kommer ni att tänka på när det gäller värme? 

Ett inlägg från 2012 om en varm dag.
Ett till.
Och här om hur det är att köra motorcykel med hjälm i hettan.

22 kommentarer:

 1. Gud, det är så varmt här! Igår klockan 19 hade vi 42 grader. Jag var tvungen att gå ut med hunden för att få honom klippt, och promenaden som normalt tar 10 minuter var verkligen en utmaning. Men idag åker vi åtminstone till kusten.

  PS. har beställt de där böckerna du tipsade om, tack igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni komemr tycka om böckerna!
   Åka till kusten är det bästa som finns när det är så varmt i Sevilla. Det är tufft med den hettan.

   Radera
 2. Vad härligt att kunna bada i badsjö och bäckar! Ser fram emot bilder på Aracenas badplatser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart! Första badplatsen kommer i morgon!

   Radera
 3. Att det är noga att man väljer rätt bostad, gärna en yttervägg mot norr, ingen yttervägg mot söder. Inte överst upp. Att kunna ha korsdrag. Att man behöver vädra tidigt tidigt om morgonen. Att man inte kan köpa en svart bil. Att hitta bra platser att ta sig till med luftkonditionering. Kyrka, museum, bibliotek, bio, lekland, affären. Att betala extra och parkera i parkeringshus under jord. Att äta kall mat? Soppa, melon, sallad. Äsch jag vet inte, Paris är inte varmt egentligen? Upp mot 35 grader? Men luften blir fylld med smogg och jag som svensk är väldigt varm av mig jämfört med fransmännen som aldrig svettas. Om man är yngre än 30 har man tydligen aldrig upplevt normala temperaturer i sitt liv. Klimatet förändras snabbt och medeltemperaturen stiger och gör att det är varmare och torrare? Det är verkligen ett problem. Tänkte när du skrev att du var konstig som inte shoppar. Det är ju jättebra för miljön! Du är en vardagshjälte som inte konsumerar nytt, inte inreder, eller äger 20 par skor, följer senaste modetrenden, eller flyger till Sverige titt som tätt :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, vardagshjälte :-) Mne lite gör vi ju, som alla här. Sparar det första, kalla duschvattnet i en hink att spola med, aldrig onödiga lampor tända...
   När jag läser din kommentar kommer jag att tänka på vår första gemensamma bostad här i Spanien. En otroligt liten etta, mysig och fin, högst upp i ett hus. Solen sken rakt på. Kompisen som skulle bo där på sommaren medan vi var i Sverige fick flytta hem till föräldrarna igen, för det var så hett att det inte gick att vara inomhus någongång på dygnet.
   Jag har "förbjudits" att ha korsdrag mellan 12 och 19, eftersom luften som strömmar in är för varm :-)
   Läskigt att inte ha upplevt normala temperaturer.
   35 grader i Paris tycker jag låter jättejobbigt! Det måste ju vara som i Sevilla, bara några grader svalare.

   Radera
 4. Puh vilken värme! Måste vara skönt att ha flyttat från Sevilla nu! Jag tycker sån värme är tuff! När det var varmt under vår resa med husbilen letade vi efter butiker/caféer med luftkonditionering att hänga i under dagarna. Sedan mycket vatten och gärna kall mat som sallad och så. Vissa bilringen hungriga när det är varmt, men det blir jag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kall mat! Jesús ska göra gazpacho, vi har fina, mjuka pärontomater som passar bra till det. Lite hackad gurka, lufttorkad skinka i tärningar, kokt äghack och lök strösslat på det... Mmmm...
   Har ni luftkonditionering i husbilen?

   Radera
 5. Hej!
  Jag fattar inte att man står ut i den värmen om man inte har AC...Är inget liv, går ju inte att gå ut. Jag tycker det är så här fast det bara är 30 gr...Det blir lite eremitliv.
  Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! 30 grader! Så skönt :-)
   På söndag ska vi enligt väderleksrapporten få 29 grader. Det är så lite att jag inte visste att det kan vara så svalt här på sommaren. Då kanske man kan ta fram grillen igen?

   Radera
 6. Jag är sambo med en Madrid-spanjor sedan 13 år tillbaka, men vi bor i Sverige. Kommer ihåg en sommar vi spenderade i Madrid. Det var nog bland det värsta jag upplevt i livet. Har aldrig känt mig så instängd som under de veckorna. Inte gick det att sova heller. Och avloppslukten på gatorna, fy! Jag kysste på riktigt marken när vi kom tillbaka till Sverige, haha.

  Har också lagt märke till att särskilt äldre personer i Spanien tror att man blir förkyld av luftdrag eller kyla. Jag har försökt förklara att det är en myt, att man bara kan bli förkyld av virus, men det verkar inte gå in. :-P Bara man sätter på AC:n i bilen i Spanien skriker alla i kör: te vas a resfriar! Och min sambo, som ändå har bott i Sverige i 12 år, blir fortfarande förskräckt när han ser ett vitt, fluffigt moln på himlen: habrá tormenta!?

  Måste också passa på att säga att jag älskar din blogg - har läst den i några månader nu och känner verkligen igen mig gällande kulturskillnaderna!

  Saludos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En madrileño, så spännande! Hittade du honom här i Spanien? Hur har han klarat bytet från Spanien till Sverige? Det måste ha varit en stor omställning för honom.
   Madrid måste vara som Sevilla på sommaren. Fast ännu längre till havet. Inte roligt! Sommaren här har varit min värsta årstid, tills vi flyttade från storstan.

   Inga förklaringar om virus hjälper mot spanjorers förkylningsskräck, är min erfarenhet ;-)

   Vad roligt att du tycker om bloggen! Det är ju det som gör det så roligt att skriva här, ni som läser! Tack!

   Radera
  2. Jo, det kan jag tänka mig. Det är nog städer som gör sig bäst under vår och höst (vintertid är det ju tyvärr snorkallt i Madrid, särskilt inomhus). Svärföräldrarna har dock ett slags fritidshus i en by på gränsen till Castilla-La Mancha som är som en grotta uthugget i ett berg. Därinne är det alltid svalt och man slipper luftföroreningarna, men det gäller att inte ha cellskräck...

   Jag hade lite anknytning till Spanien som barn, då mina föräldrar hade hus i "Funkan" under 80- och 90-talet och jag gick i Svenska skolan. Efter gymnasiet ville jag dock uppleva något annat än "charter-Spanien", så då åkte jag på språkresa till Madrid och träffade där José! I början bodde jag ett år där, men hemlängtan blev för stor. Ville dessutom utbilda mig på universitetet, vilket hade varit krångligt och dyrt i Spanien.

   Men det gick förvånansvärt bra med flytten med tanke på att spanjorers språk- och omvärldskunskaper skulle kunna vara bättre, om jag får generalisera. Han läste SFI (svenska för invandrare) på dagarna och extrajobbade på restaurang på kvällarna. Efter ett halvår kunde han så pass bra svenska att han kunde börja arbeta i sin egen branch inom industrin. Vissa vintermorgnar när det är kolmörkt ute försöker jag visserligen övertala om flytt söderut, men med tanke på att lön och kollektivavtal/försäkringar är så mycket bättre här vill han inte flytta hem. Då får jag istället nöja mig med att läsa din blogg/se på de härliga fotona och dagdrömma att jag sitter under ett apelsinträd i en spansk bergsby och dricker gazpacho!

   Radera
  3. Inomhuskylan är värst. Åtminstone här i södern ursäktar folk de dåligt byggda husen med att vintern är kort och att husen ger svalka på sommaren. De dåliga husen ger INTE svalka på sommaren, och den heta sommaren är förresten inte längre än den kalla vintern. Jag tycker inte om att gå omkring i ytterkläder inomhus, i oisolerade bostäder som det blåser in i. Jag ville bara ha sagt att jag också tycker att vinterkylan inomhus är jobbig, även om det inte blir lika kallt här som i Madrid.
   Vilket spännande fritidshus! När vi reste igenom reginen stannade vi till i en by nära Don Quijotes väderkvarnar och åt på ett litet ställe som delvis var inrymt i en grotta.
   Kul att få höra om er historia! Fantastiskt att han lärde sig svenska så snabbt, och fick jobb! Men hur funkar det med den svenska kulturen? Tyckte han inte att det var jobbigt i början? Min börjar alltid tycka att det är jobbigt efter ett par veckor i Sverige, att det är så lite folk ute. Att man inte umgås så mycket ute i Sverige och att man inte ser folk. Jag kommer från en mindre ort i och för sig, vet inte om ni bor på ett större ställe?
   Tomaterna börjar bli riktigt fina nu. Ingen gazpacho än, men väl en omgång salmorejo med gurka, jamón, kokt ägg och färsk lök har det blivit... Det finns apelsinträd här i vår bergsby. Ska se vad jag kan göra för att hjälpa till med dagdrömmandet :-)

   Radera
  4. Haha, så sant! Alla man pratar med i Spanien brukar alltid oja sig över hur kallt det måste vara i Sverige på vintern när man får frågan om vilka temperaturer det brukar vara. Men ändå har jag aldrig frusit så som under den spanska vintern. Kylan är liksom rå och fuktig och går in i märg och ben på ett sätt jag inte upplevt i Sverige. Det positiva är ju att det inte blir så mörkt på vintern i Spanien. Mörkret är jobbigare än kylan, tycker jag!
   Åh, vad intressant med Don Quijote-kvarnarna! Var ni och tittade på de gamla kvarnarna, de utanför Ciudad Real? Vi besökte de lite nyare i Consuegra, söder om Toledo, i våras. Så fint, men blåsigt som fasen var det! Man förstår varför de byggts just där.
   Vi bor i Jönköping, så det är medelstort, men litet jämfört med Madrid såklart. Men sambon tycker det är lagom och trivs bra. Han träffar ju mycket folk på jobbet. Men jag förstår din man, det måste vara riktigt konstigt med tillknäpptheten här. I Spanien springer ju grannarna in och tjattrar hos varandra i ett och man kan prata med främlingar på stan om ditt och datt. Skulle inte funka här direkt.
   I början blev sambon dock lite chockad av snön på vintern - att man måste ha vinterdäck, ibland "gräva fram" bilen och att det är halt på vägarna. Halkbana ingår ju inte i körkortsutbildningen där. Även matvanorna är saker som vi stör oss på hos varandras kulturer. Han tycker egentligen att det är för tidigt med lunch kl 12 och äter aldrig frukost. Samtidigt är jag inte så förtjust i att äta ett konserverat muffins till frukost i Spanien och den rejälaste måltiden kl 22 på kvällen... Då vill jag typ göra mig redo för natten, inte äta en massa mastig mat! Hur gör förresten folk med småbarn i Spanien? Äter barnen sin cena tidigare?

   Radera
  5. Jönköping! Så ni hamnade där?! Jag har släkt i Habo.
   Min sambo tycker att mörkret och bristen på sol är det värsta med den svenska vintern, precis som du, även om han bara har varit i Sverige över jullovet då. Det är nog först nu som jag har börjat uppskatta att det är så soligt och ljust på vintern här :-)
   Spanjorer pratar med mig om den kalla vintern i Sverige också, och förstår inte hur jag kan frysa här. Men det är ju skillnad, i Sverige behöver man inte frysa, man blir varm när man går inomhus. Inte som här, där husen är oisolerade, saknar element och är otäta så gatdammet blåser rakt in. Och den råa luften...
   Småbarn lägger sig ju mycket senare här än i Sverige. Det finns inga barn som sover klockan sju, till exempel, så ofta äter de middag med familjen, och i de fall där de lägger sig tidigare får de mat tidigare också. I vårt fall brukar vi ge Disa middag tidigare, även om vi aldrig får henne att somna tidigt.
   Vi tycker båda att svenska mattider är bättre, men i praktiken fungerar det inte att elva efter dem här, när jobbet slutar klockan två, inga restauranger har öppet för middag innan kl 21 och så vidare.

   Radera
 7. Anna-Lena i Frankrike19 juni 2017 kl. 09:52

  Duscha kallt är mitt tips! Har man inte tillgång till pool eller någonstans att bada så kan man alltid duscha kallt. Då får man ner kroppstemperaturen lite :)

  SvaraRadera
 8. Oops, bröt mot rätt så många av dina tips i lördags när vi kom ridandes till ett 36 grader varmt Besalú (Katalonien). Ridbyxor, ridskor och hjälm var inte direkt optimal klädsel! Dock tycker jag man ser offentliga pooler där i varenda stad men så kanske det inte är i resten av Spanien?

  Skönt att ni har tillgång till badmöjligheter nu, det gör stor skillnad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, det låter varmt, men roligt!
   Häromkring finns det inte många offentliga pooler. Sevilla är förfärligt, för de pooler som fanns har tagits bort till förmån för bostadsbygge. Ett bad är inte lika lönsamt.
   Men det gör mycket att ha möjlighet att bada när det är så varmt. Det fanns inga möjligheter i Sevilla, ingen chans att komma undan hettan, det var bara att uthärda sommarmånaderna instängd i en lägenhet, och med avgasångor som på sommaren blir så tunga att folk varnas för att gå ut ibland.

   Radera
 9. Väldigt roligt :)
  Usch, man förstår att många, framförallt äldre, lider av värmen när det inte finns möjligheter att komma undan den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju det värsta, när man inte komemr undan.

   Radera

ny gadget

ny gadget