tisdag 27 juni 2017

Behöver födelsedagstips

Hej bloggkompisar.
Jag har fått så många bra tips från er senaste tiden, så nu tänkte jag be om råd för i morgon.
Då är det min födelsedag, och jag vill ordna det lite festligt, för Disas skull. Hur gör jag det?

Här är bakgrunden: I Jesús familj har de aldrig firat föräldrarnas födelsedagar, bara firat barnens litegrann. Fast bara lite, så Jesús som är en bit yngre än de båda syskonen minns inte några firanden av dem heller. och eftersom de inte har firat födelsedagar i familjen har han aldrig vetat hur gamla hans föräldrar och syskon är, eller när de fyller år.
Jag å min sida växte upp med hemlighetsmakeri, presentinslagning, tårta, Ja må hon leva och frukost på sängen och sådant för den som fyllde år, och det är ju alltid kul, att stå och viska i köket, väcka med födelsedagssång och blåsa ut ljus. Eller hur?
Så nu när vi har en liten familj, med en liten unge, vill jag att vi låter födelsedagarna vara lite festliga, för Disas skull. Jag vill inte att hon ska ha få sin pappas tråkiga tradition att låta födelsedagar gå helt obemärkt förbi. Jesús håller med, han tycker att mitt förslag är bra... Men som alltid när han håller med och tycker att mina förslag är bra så gör han inte ett dugg för att genomföra dem. Det spelar ingen roll om det handlar om att spara pengar till en resa eller begränsa Disas tv-tittande, allt hänger på mig. Det är väldigt frustrerande.
Det är inte så illa som det låter, att han helt bortser från dagen, utan han har lärt sig vilket datum jag fyller på (även om han inte kommer ihåg hur gammal jag är), och det har blivit jättebra, vi har tagit bilen till Portugal på födelsedagslunch, och hade svensk födelsedagslunch i Fuengirola (trots hans protester och tysta ovilja hela dagen eftersom jag hade så ont av gravid-ischias och han trodde att bilåkandet och vad det var kunde göra saken värre, hur det skulle ha kunnat bli värre?), när jag var gravid och höll på attt gå åt av Sverigelängtan, och jag har fått biljett till en Stingkonsert, så jag klagar verkligen inte, det har varit jättefina dagar. Men han kommer inte att göra ett dugg för att dagen ska bli festlig, om ni förstår.
Så.
Vad gör jag?
Hur ska jag göra det lite festligt så att Disa märker att jag fyller år?
Blåsa upp ballonger? Baka något (tårta är för stort eftersom D inte äter något och J bara tar en bit eller två)? Sjunga födelsedagssången tillsamamns med henne?
Tips mottages tacksamt.Ett gammalt inlägg om när Jesús gissade tio år fel på min ålder.

26 kommentarer:

 1. Jag gör en halv sats sockerkaksbotten, sedan vispar jag grädde, skivar jordgubbar, och bara serverar det portionerat i en djup tallrik, lite som en "marängsviss". Det är inte en riktig târta, inte vackert dekorerad, som jag planerar egentligen men inte hinner med, en ganska snabb fuskvariant. Vi brukar byta duk, hänga lite ballonger i taket, ställa fram en svensk bordsflagga i trä och min sambo brukar köpa en blomma eller jag beställer en târta pâ bageri, eller säger till min sambo exakt vad han ska köpa till mig i present ett par dagar innan. Till barnet är det samma men lite mer "överraskning". Ibland ger vi inga presenter alls vi vuxna. När vi inte kommer pâ vad vi "behöver" eller hinner med att köpa in det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flagga! Naturligtvis ska man ha flagga! Att jag itn ehar kommit på det! Det ska jag köpa nästa gång vi är i Sverige! Ja, för det ska så klart vara en svensk flagga.
   Går absolut inte att "önska" någon födelsedagspresent av Jesús, eftersom han är halft emot presenter, och helt och hållet emot presentönskningar eftersom gesten med presenten helt förlorar innebörden då, menar han.

   Radera
 2. Jo och du ska ju bara göra exakt precis som du vill ha det. Men lite fest tycker ju jag men det är ju jag. Jag gillar att bara bestämma själv ;o) Utflykt, restaurang, hämtmat, sjunga, pynt. Vadsomhelst, men visst ska det vara lite guldkant :o) Men vi har ingen alls exakt tradition. Jag brukar önska att jag var mer organiserad. Det kan vara pizza och champgane eller picknick i parken eller shopping efter nya gardiner. Men jag vill att det ska kännas som lite lyx. Men visst kan du väl bara "ge instruktioner till Jesus" eller glömmer han det med ;o) Jag tycker om att ha serpentiner och strössla paljetter. Däremot har det nog nästan aldrig hänt att vi haft fest för vänner när vi fyllt âr, det skulle ju vara superroligt men antagligen skulle vi aldrig orka ? inte sen vi fick barn i alla fall, däremot att vi kanske firat med familj pâ restaurang, men det brukar ofta vara en helt annan dag... Min mamma och pappa brukar alltid göra weekendresor till sina födelsedagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar dina förädlrars födelsedagar :-)
   Jag tycker om traditioner och skulla gärna vilja att vi hade en födelsetradition. Jesús har skapat en egen till sina födelsedagar, och det är grillfest på en speciell plats.
   Guldkant, så tänker jag också. på födelsedagen gick jag in i snabbköpet på hemvägen efter att ha lämnat Disa på dagis, för att köpa något ritkigt gott till frukost... Och kom inte på någonting alls jag önskade. Inget alls. det ble ven liten påse med snacks som jag hade när jag jobbade...

   Radera
 3. Och stort grattis i förskott sâklart!

  SvaraRadera
 4. Precis som jul, påsk och andra högtider tycker jag att födelsedagen ska ha lite av tradition också. Nu har du ju inte det men då får man skapa. I all hast!

  Jag hade en liten låda i Sverige med ballonger, en fruktansvärt ful men rolig hatt som såg ut som en tårta. Ingen ville ha den på sig men jag brukade sätta den på hallbyrån. Gillade den nog för vem vi fick den av. Sedan hade vi en "girland" som det stod HAPPY BIRTHDAY! på.

  Den senare är ju superenkel att fixa. Har du färgat papper hemma, ännu enklare! Klipp ut GRATTIS! och sätt upp den på en tråd, häng upp någonstans där det verkligen syns. Har du ballonger hemma så sätt några i varje sida. Lite åt det här hållet:
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ca/f6/a2/caf6a204afdc56ba0787d8c4dac8daca.jpg

  Det gör att det blir lite kalaskänsla! Blir du nöjd med den eller låter Disa får vara med att smycka med glitter, måla eller liknande så har du något att lägga i traditionslådan sedan.

  Och jag säger baka EN HEL sockerkaka och frys in ena halvan! (Ett alternativ är att frysa in i bitar så kan du ta ut en bit i taget sedan.) Resten gör du en tårta av. Då blir det ju inte så mycket, i alla fall. En tårta med mycket bär i blir ju inte så söt och "tung" heller. Det är härligt med mosade hallon i ett lager i mitten. Kanske ett lager med blåbär i ett annat?

  Tårtljus, självklart! Det gillade ju Disa!

  En god middag med en fin duk, ljus (i värmen, puh!) och blombukett på bordet! Apropå duk så broderade jag en duk och den hade jag alltid på morgonbrickan med ljus, paket, en blomma och te eller kaffe. Nu är ju duken magasinerad i Sverige men jag saknar den.

  Och sång, så klart. Jag tycker att om det finns möjlighet så ska du säga till Jesús att du vill bli väckt på morgonen med skönsång i duo och en bricka med lite smått på. För Disas skull. För din skull!

  Inga konstigheter. Men som skrivet ovan, lite lyx och guldkant på tillvaron! Det är DIN DAG!

  Grattis i förskott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har införskaffat födelsedagssaker till en låda, nu i efterhand. Till nästa födelsedag. Det funkar ju så bra med jullåda, så det tycker jag är en utmärkt idé till födelsedagar också.
   Blir ingen väckning på morgonen förrän Disa är stor nog att fira. J skulle bara protestera och vara negativ till en så fånig grej, jag skulle få tvinga honom, och det blir inte bra.
   När Disa blir lite större ska vi nog kunna skapa traditioner tillsammans.

   Radera
 5. Jag kommer spontant att tänka på jordgubbar, antagligen för att det är säsong för det i Sverige just nu.

  Annars: Baka kärleksmums. Tänd några ljus som du får blåsa ut. Be dem sjunga för dig. Serpentiner!!! Disa kan hjälpa dig att sprida ut dem. Häng ballonger på dörren och inne. Drick lite läsk... Får D smaka på det? Lite bubbel typ gaseosa eller nåt.

  Jo, det är asgott att frysa in kärleksmums och ta ut och äta lite halvfryst sen (annan dag), extra bra i värmen föreställer jag mig.

  Kanske gå ut och äta på kvällen eller göra nåt roligt på dan.. bada i poolen om inte annat! :)

  Kram från Umeå, 17 grader. :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är jordgubbssäsongen slut, men vi har haft några enstaka på egna plantor nu på slutet.
   Kan inte be J sjunga födelsedagssång för mig, funkar inte, blir bara fånigt.
   Jag såg till att det blev en utflykt!
   Och det var 22 grader som mest mitt på dagen...

   Radera
 6. PS: min spanske snubbe verkar inte heller ha några som helst födelsedagstraditioner. Han är alltid 27 år eftersom han inte fyllt år på länge.. hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkiga de är i Spanien ibland! Med vissa grejer.

   Radera
 7. Vissa högtider verkar inte vara lika stora som i Sverige. I min Joses kretsar brukar man på födelsedagar samlas i familjen och äta samt få några små presenter. När han var barn kunde man få bjuda hem sina kompisar för att äta något smått, typ sandwich. Inga större ansträngningar för värden och inte heller presentkrav på gästerna. Kan ju vara skönt på sitt sätt att allt inte blir så prylcentrerat.

  Tycker absolut att du ska trycka på att fira födelsedagar på svenskt vis med din Disa. Barn tycker ju att presenter och pyssel är kul så det kan ju få henne att intressera sig för sin svenska sida i framtiden. Ett tips på firande: Som barn tyckte jag om boken Pannkakstårtan, den om Pettson och Findus. Jag ville alltid ha pannkakstårta och läsa den boken på min födelsedag. Att steka pannkakor och servera med lite nata, mermelada och fresas kräver inte så mycket jobb, tänker jag, och Disa kanske kan hjälpa till. Tror att boken finns att lyssna på på tuben också. Sedan kan man ha ett vanligt ljus att sjunga till på svenska och förklara att man ska önska något innan man blåser ut det. Du och Disa kan köpa någon liten present till dig tillsammans som hon sedan får slå in och ge till dig. Hon kanske också kan måla ett födelsedagskort som du skriver "grattis" på. Det där med sången på morgonen, som någon föreslog, låter också kul.

  Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pannkakstårtan! Ja! Den läste jag ofta! Det skulel kunna bli en födelsedagstradition att läsa den med Disa. Och tipset att köpa en liten present tillsammans, jättebra! nästa år! Hon kändes lite för liten den här gången
   Jättebra med tips utan Jesús, för att be honom att sjunga sång och fixa fika till morgonen känns inte realistiskt. Jag satsar på att skapa traditioner med Disa istället.
   I Jesús familj handlar det inte heller om presenter när någon fyller år eller på jul. Vilket är fint, men jag skulle önska lite festligare traditioner. Hur gör ni på födelsedagar? Firar ni på svenskt vis?

   Radera
 8. P.S. Kom på att "fiskdamm" är något relativt enkelt som alla ungar älskar också. Är ju i princip obligatoriskt på svenska kalas! Bara att hänga upp ett lakan någonstans, trä ett snöre på en klädnypa och inhandla något som faller er i smaken och som kan fiskas upp. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag ordna när Disa fyller år! Fiskdamm är roligt!

   Radera
 9. Vad trist att de är så dåliga på att fira födelsedagar i Jesús familj.
  Tycker absolut du ska göra så mycket du orkar för att festa till det på din födelsedag. Förra året köpte jag en liten Sverige-flagga i trä som födelsedagsbarnet (i vår familj på två personer) för ha på bordet när vi äter. Födelsedagsbarnet får även bestämma maten och givetvis blir det någon slags tårta eller dessert och sång + presenter i sängen på morgonen.

  Kanske kan du sätta upp lite ballonger på ytterdörren, kanske någon girland och såklart visa Disa tradionella födelsedagssånger som Ja må han leva. Jag hade kanske bakat muffins eller något som går att frysa in och dekorera de som ska ätas med grädde och något bär. Och ljus såklart! Eller som Sofia skrev ovan och göra en pannkakstårta (på Carrefour finns ekologisk "mermelada de fresa" som smakar ganska svenskt).

  Grattis på födelsedagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni har fått in en fin tradition. Svensk. Var det lätt? Firar de födelsedagar i din spanjors familj?
   Det var så lite födelsedagsstämning så jag hade ingen lust att göra något alls. Men på eftermiddagen åkte vi på en önskeutflykt så det blev bra ändå.
   Ska testa den ekologiska marmeladen!

   Radera
 10. Grattis på födelsedagen! Ja, ballonger och såpbubblor är enkla billiga roliga nöjen!
  Absolut musik, kanske dansstopp? Fiskedamm är ju också kul som nån skrev. Girlang och flaggor köpte vi på en Chino förra sommaren till min syster, även sådana där minitrumpeter och som man blåser ut små pappersgrejer. Dricka dricka i fina glas och skåla så det klirrar. Absolut ska ni fira!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget av det blev det, men jag ska ta igen med råge när Disa fyller år om några veckor!
   Tack för tipsen!

   Radera
 11. Grattis!! Jag läser många bloggar, men har märkt att jag blir gladast då DU uppdaterat. Du skriver så bra! Läsvärt, tänkvärt, roligt, allvarsamt, eftertänksamt... då du har paus några dagar märker jag att blir besviken. Har ingen koppling till Spanien eller att vara utlandsboende men det spelar ingen roll då du lyckas berätta om det så bra. Om du vill nån gång kanske du kan berätta (repetera) varför det blev Spanien. Men allt du skriver är bra. Tack igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så glad över den här kommentaren att den kändes som en födelsedagspresent!
   Tack för att du läser! Och kommenterar!

   Lite kort om varför det blev Spanien, det ska jag svara på direkt. Jag hade volontärarbetat i Bolivia i nästan ett år, och hade lärt mig spanska på plats, utan språkkurs. När året var slut ville jag väldigt gärna åka tillbaka, men med bättre kunskaper i språket, så jag bestämde mig för att läsa spanska i ett halvår i Spanien, i Ronda. Jag tyckte inte alls om Spanien då i början och hade inte en tanke på att stanna längre än nödvändigt, men jag träffade Jesús... Och blev kvar!

   Radera
 12. Och nu vill vi förstås veta hur födelsedagen blev! :)

  Grattis i efterskott!

  SvaraRadera
 13. Jag hade samma tankar när jag träffade min man eftersom i hans familj firar man inte heller födelsedagar (eller något annat för den delen, när jag tänker efter), och jag ville absolut ha något litet iaf, så jag startade en tradition för oss.
  Det blir att väckas av sång, med ballonger och en liten muffins/kaka/vad som helst med ett ljus i och så en liten present. Räcker fint och ger en barnsligt härlig känsla hela dagen.
  (Sen att jag förra året väckte honom med gallskrik istället, för att jag lyckades få ballongen i det levande ljuset, och den givetvis sprack, är ju en helt annan historia, men fick honom att gapskratta iaf).
  Och grattis i efterskott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haham vilken väckning med den spruckna ballongen! :-D
   Men en födelsedagstradition som er kommer man i födelsedagsstämning för hela dagen. Vad fint!

   Radera

ny gadget

ny gadget