fredag 30 juni 2017

Spanska skoaffärer

Ett av kännetecknen på att jag är utlänning är min klädsel.
En riktig spanjorska känner man igen direkt på hur hon klär sig. Spanjorskor får lära sig hur man klär sig innan de kan gå. hur man matchar örhängen med skor, blus med hårband, läppstift med handskar.
Välstrukna, rena kläder, snygga i håret, fin make up.
Och så skorna.
Skorna.
Spanjorskor har skor i alla färger. En spansk skobutik skiljer sig kolossalt från en svensk, för medan skorna i den svenska affärerna går i brunt, svart och grått, med enstaka små inslag av mörkblått eller en utstickande röd sko, finns i Spanien skor i alla färger. Alla tänkbara färger, med klackar, utan klackar, glitter, rosetter, prickar, mönster. Man måste ju kunna matcha.
När min kompis Åsa var här blev hon sugen på att köpa skor. De är ju som karameller där i skyltfönstren, men just skyltfönstren blev anledningen till att hon inte köpte några. För detta skiljer också spanska och svenska skoaffärer åt. I Sverige kan man själv plocka till sig de skor man vill prova. I Spanien ställs butikens alla tillgängliga modeller ut i ett skyltfönster, och där får man stå och se ut de skor man tycker om, och sedan be om dem över disk. På grund av stöldrisken, gissar jag.
Men det går alltså inte att anonymt smyga omkring, klara sig själv och prova de skor man känner för. Då blir inga skor köpta.13 kommentarer:

 1. Jag försökte köpa enligt mig "vettiga skor" i Spanien en höst. Som jag skulle kunna ha över vintern. Det var heeelt omöjligt. Det slutade med att jag köpte ett par i Sverige istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varma sköna vinterskor som funkar i Sverige finns inte här, men om man kikar lite i bättre skoaffärer tycker jag att man kan hitta jättesköna skor. Fast de kostar mer än vanliga 20-eurosskor som säljs på så många ställen.

   Radera
 2. Haha! Klart de inte har vettiga vinterskor i Spanien! Men snygga skor har de, här i Portugal också. Synd bara att man inte kan gå snyggt i skor med klack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig lärt mig att gå med klackar. Vill inte heller, trots att det finns så fina skor. Har ett par jättefina silverskor, som har en hälklack på fem millimeter, och på grund av den klacken har jag känt mig så vinglig i skorna att jag aldrig använt dem.

   Radera
 3. Hej! Jag har precis skrivit ett mail till dig med frågor om Sevilla. Ha en fin kväll, hälsningar Sandra.

  SvaraRadera
 4. Jag går aldrig med högklackat, men fina ballerinas finns det också :) Mina senaste "vinter"stövlar köpte jag på Clarks, de har bekväma skor.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, det finns en massa fina skor utan höga klackar!

   Radera
 5. Är också förundrad över att det är så mycket personal i alla affärer i Spanien - ingen effektivisering där inte. Till och med på kedjor som Fnac och El Corte Inglés kryllar det av expediter. Hemma i Sverige börjar man ju vänja sig vid att nästan all personal är bortrationaliserad och man får betjäna sig själv både vad gäller att hitta rätt vara och betala. Behöver man hjälp får man gå runt och leta efter någon en bra stund. Jag gillar den traditionella servicen i Spanien där man till och med på de billigaste haken blir uppassad av en kypare!

  När vi var på IKEA i Madrid i våras hade de dock infört självscanningskassor. Däremot stod det en expedit och kontrollerade alla kunder genom att räkna varorna i vagnen och sedan jämföra med kvittot. Detta tog sådan tid att det antagligen hade varit enklare att ha kvar de vanliga kassorna. På IKEA i Sverige står det också en expedit och övervakar/hjälper till vid självscanningen men jag har aldrig varit med om någon kontroll. Josés kommentar till del hela: "Los suecos son más honestos".

  Åh, vad jag känner igen mig angående klädstilen. Jag har varit pojkflicka i hela mitt liv och har därför alltid haft svårt att hitta kläder i Spanien. Spanjorskorna är ju så damiga och "pastellfärgade". Alternativet till det är "sexiga sportstilen", som inte heller faller mig i smaken. Min uppfattning är att könsrollerna slås fast väldigt tidigt. Som svensk blir man alltid förundrad över att se t.ex. hur halva leksaksaffären är rosa och den andra halvan blå. Min svärmor blev vidare helt chockad över att mina föräldrar inte hade tagit hål i mina öron när jag var bebis, för alla flickor måste ju ha hål i öronen. Hon ville genast ta med mig till ett ställe och "rätta till felet" och blev väl ännu mer chockad när jag förklarade att jag faktiskt inte vill ha hål i öronen. :-)

  En annan gång för många år sedan som jag sent ska glömma var jag och José på flygplatsen i Madrid och skulle åka till Sverige. I vänthallen får vi syn på en kvinna med jeans, kofta, ryggsäck och sneakers. Ofärgat hår i hästsvans, lite/inget smink. Helt vanligt i mina ögon. José: Den där tjejen är säkert svensk, jag slår vad om att hon ska med vårt plan. Jag: Varför tror du det? José: Pues, no parece española. Tiene más pinta de empollona, como tú. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Empollona como tú! Haha! Jag vill läsa mer om dig och José! Skriver du något någonstans? Jag är också ihop med en spanjor men vi bor i Sverige, fast det kanske ni också gör?

   Nu blev jag allt bra nyfiken på dig Sofia! :)

   Radera
  2. Hahaha! Jag brukar också känna igen svenskar på flygplatsen! Och ställer mig nära och tjuvlyssnar, för jag tycker att det är så spännande. På flygplatsen i Spanien alltså, när jag åker från Sverige har jag ju varit där ett tag och vant mig :-)
   Vad roligt med din svärmor! klart att hon ville hjälpa dig, nu när det blivit så fel :-) Jag skrev en del om det könsuppdelade Spanien före och efter att Disa hade fötts. Men nu hittar jag bara det här inlägget: http://casaannika.blogspot.com.es/2014/05/blatt-eller-rosa-barn-i-macho-spanien.html

   Ofta får man hjälp i butikerna, men i Sevilla är personalen inte sällan otrevlig och ignorerar en. Kul att tankservicen på bensinstationerna är kvar!
   I går skulle vi köpa skrivare på Carrefour, och där funkar personalen aldrig. Efter 20 minuter i kö till informationen (enda personen på avdelningen att fråga) gav vi upp, Kön hade stått stilla hela den tiden.
   Håller med Tove. Om du inte har en blogg redan så får du starta en!

   Radera
 6. Hej Annika! ( nu försöker jag igen :) ) Jag har nog en liten spanjorska inom mig, så många par skor o bara två fötter....!! Camillaclown

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha!
   Sara i Frankrike, med bloggen Looking for Sara, skrev en gång när hennes dåvarande man kom hem och kommenterade alla (hennes) skor som stod i hallen. Han tyckte att det var som att komma in i en moské :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget