måndag 5 juni 2017

40 grader i skuggan - men inte sommar

Det förutspås värme till helgen som kommer. Alltså varmare än det varit hittills. 37 grader i Aracena och 40 grader i Sevilla på lördag.
Nu har vi visserligen månaden maj bakom oss, månaden då värmen kommer på riktigt, men eftersom vi bor i bergen blir det inte lika hett här. Vi har inte nått över 30 grader så många gånger.

Två saker bekymrar mig lite:
1. På fredag, då det ska bli 39 grader i Sevilla, måste vi åka dit. Sevilla är ingen rolig plats att uppleva 39 grader i skuggan på. Långt från havet, hög luftfuktighet, trafikavgaser.
2. Mina växter. Växterna tål inte hettan jättebra, ärligt talat. Jag flyttar runt dem i pation, och just nu stå de flesta tomatplantorna under ett solparasoll. Bör jag ta in växterna? Klarar jordgubbsplantor extremhetta?

Folk suckade över värmen förra veckan. Från flera håll hörde jag "Det är som på sommaren."
Ni som följer med här vet ju att temperaturen inte har med årstiden att göra i Spanien. Bara för att det är 36 grader i skuggan, som vilken julidag som helst, betyder det inte att det är sommar, eftersom sommaren infaller först den 21 juni klockan 06.24. Innan dess är det alltså vår, oavsett om det är 40 grader i skuggan.
En sak får jag ge dem ändå, spanjorerna, att det är inte riktig sommarvärme eftersom temperaturen går ner på kvällen och natten. Inte som på sommaren alltså, då det bara blir en knapp märkbar temperaturminskning på natten, och gör det svårt att sova.

Jag har tidigare avskytt sommaren i Spanien, eftersom vi har bott i Sevilla. Nu ser jag fram emot den. Vi har tillgång till pool, badsjö, bäck att bada i, jag har växter i pation som ger frukt,
Det är svalare här än i Sevilla, svalare nätter, renare luft, och vi har den sommaröppna utomhusbion att se fram emot. Sommaren får gärna komma!


6 kommentarer:

 1. Skugga och vatten, då borde klara värmen bra. Det viktigaste är ju att de inte torkar ut.

  Tomater glömde jag att så men det löste sig ändå för det har börjat ploppa upp små tomatplantor i landet från det jag slängde i min lilla nedgrävda maskkomposthink (stor hink med lock som jag har borrat stora hål i botten och sidor på, grävt ned till hälften, i med grönsaksrens och sedan blir det kompost till landet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag minns när jag sådde morötter, och de överraskande kom upp året därpå.
   Du har många bra idéer. Den här med komposthinken tar jag med mig till den dag då vi har trädgård.

   Radera
 2. Låter riktigt härligt med en sommar i Aracena! Jag jobbar hela juni, sen åker jag till Sverige så snart jag kan. Och på lördag flyr vi till kusten. Vi har visserligen tillgång till pool, men som du säger är 40 grader i Sevilla inte roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt! Det verkar som om vi kan åka i augusti. Ser så mycket fram emot det...
   Men som sagt, jag ser fram emot sommaren här också!

   Radera
 3. Sommar i en het stad är inget vidare. Livet på landet är bäst oavsett årstid tycker jag.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget