torsdag 30 mars 2017

Svårt att köpa kött i Spanien

Jag menar inte att det är bättre i Sverige, bara att det är enklare. Man går in i en mataffär och tar någon färdig plastförpackning med kött och så är det klart.
Inte här.
Med två sjuklingar i huset (Disa och Jesús) hade jag tanke på att göra puchero. Något av det bästa som spansk husmanskost kan erbjuda; buljong kokt på ben, svål, olika sorters kött, morötter, kikärter och eventuellt andra rotfrukter. Så gott, så gott!
Och så skulle jag ha ett par fläskfiléer till Disas middag, hon var sugen på det.
- Vit gris eller ibericogris? undrade tjejen bakom köttdisken.
- Iberico.
- Pluma? Secreto? Solomillo? Presa? fortsatte hon.
Ja, vilken del av grisen ville jag ha? Trots mer eller mindre tio år i Spanien har jag fortfarande inte lärt mig de olika delarna på köttdjuren.
- Ingen aning. Det ska vara till flickan. Hon ska få fläskfilé till middag.
- Då blir det solomillo. Den blir bra för henne. Något annat?
- Nja....
- .....
-.......
- Kommer du inte ihåg vad det heter?
- Jo, jag bara funderade på om vi ska göra en puchero... Och det ska vi.
- Vad behöver du?
- Allt.
- Vilka sorters ben vill du ha?
- Öh... Hm... Jag vet inte. Det bruka vara sambon som lagar puchero, sa jag inte helt sanningsenligt, men jag behövde någon slags förklaring till att jag inte kan namnen på de olika benen.
- Färsk svål eller den här?
- Färsk, sa jag utan att tänka efter, trodde att jag visste, och så blev det fel.
Ett kycklinglår och en bit fläskkött klarade jag att be om utan problem.
Men vad jobbigt det är att köpa kött här!
Nu står i alla fall pucheron på spisen och kokar. Det tar ett par timmar, så det blir senare lunch än vanligt, men den är värd att vänta på!

16 kommentarer:

 1. Haha. Lite samma i Frankrike fast ofta är det mycket folk i paris, och man hinner förbereda sig när man väntar, läsa skyltarna. Plus att jag fattat efter att ha tjuvlyssna att man kan be om hjälp. Typ jag vill laga detta vad ska jag ta? Precis som du gjorde. Har även hänt mig att jag velat köpa fiskfiléer och kommit hem med en hel fisk. Men de ska alltid skämta med en, och det är inte roligt om man inte fattar det genast när man är lite blyg ;o) Jag brukar be sambon sköta specialistaffärerna och handlar själv i vanliga mataffären :o) Men idag köpte jag sandaler. Och kände mig faktiskt osäker när jag skulle förklara om jag ville ha ljusbeige eller mörkbeige för hur säger man det... SUCK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Är det sammma i Frankrike, att skorna ställs ut i ett skyltfönster, och man måste peka och be om varje sko man vill prova?
   Det ÄR inte lätt i specialistaffärerna, men fint att de finns. Må det aldrig bli i Spanien och Frankrike som i Sverige, där småbutikerna försvunnit för längesedan.

   Radera
 2. Vilken fantastisk matkultur det finns i Spanien! Jag läser ofta din finfina blog, men har inte kommenterat förut. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten och matkulturen här är fantastisk! Tack för din kommentar, Eva, och roligt att du läser och tycker om bloggen!

   Radera
 3. Ja du, köttdisken är ett stort frågetecken. De styckar ju inte allt så som man är van vid. Har ett inlägg om det där som ligger i utkast sedan säkert ett år tillbaka. Måste få lite rätsida på det.

  Hoppas ni bli friska snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nyfiken på det inlägget! Undrar vad du har att säga om det!

   Radera
 4. Äter inte kött, så har inte behövt köpa över disk, men jag hade en liknande upplevelse i frukt- och grönsaksbutiken häromdagen. Skulle köpa äpplen och bananer. Ville jag ha stora eller små bananer? Hur många? Vilken äppelsort? Stora eller små? God service i alla fall!

  SvaraRadera
 5. Fast går du till Mercadona är det lika enkelt som i Sverige :) Jag har inte heller koll på de olika delarna, min man lagar alltid mat. Innan jag kom till Spanien hade jag aldrig ätit riktigt malet kött, alltså 100% kött som de mal medan du ser på. Vill aldrig mer äta Mercadonas version som har så mycket annat än bara kött i.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det ju, lika enkelt! Eller Carrefour och sådana ställen. Men det vill jag inte ha :-) Vill handla i småbutikerna så att de fortsätter att finnas kvar, så att det inte blir som i Sverige. Och jag tycker mer om bemötandet i småbutikerna, och vet vad jag får (som du säger, det med köttfärsen på Mercadona...). Och jag kan köpa kött från grisar som höns som inte har vuxit upp i fabrik. Men det händer att jag köper kött på Mercadona ändå.

   Radera
 6. Jag kan inte hjälpa utan att småskratta åt din berättelse, fast det var säkert inte roligt för dej just då, men du skriver så kul. Kan se allt framför mej.
  Håller med dej att det inte är lätt och din spanska är tusen gånger bättre än min!
  Hoppas ni får en frisk helg!

  SvaraRadera
 7. Haha, jag känner igen mig så mycket! Jag lyckas heller aldrig få ordning på de olika styckningsdelarna och det är lika besvärligt varje gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man borde ju sätta sig ner och nöta in varje del, glosa för glosa!

   Radera
 8. Det är alltså jag som är barcelonamamma :)

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget