måndag 23 december 2013

Spaniens nya abortlag

Att följa Spaniens nyhetsflöde är ganska deprimerande. Korruptionen, maktmissbruket, krisens förlorare, man översköljs av det.
Och den senaste nyheten blir man ledsen av på riktigt.
Det kom ju inte som någon överraskning. Folk visste vad de röstade på i förra valet.
Högerregeringen har haft påtryckningar från katolska kyrkan och i möten blivit tillsagda att inte dröja längre.
I fredags, precis innan ministrarna gick på julledighet (de vill knappast stå till svars för det här), presenterades det noggrant genomarbetade lagförslaget som förväntas träda i kraft om ett år.

Lite bakgrundsinformation: Den nuvarande lagen drev socialistpartiet igenom 2010, som en befrielse från den gamla abortlagen från 1985.
Det nya lagförslaget är mer restriktivt än den gamla abortlagen.

Nu har kvinnor rätt att göra abort fram till vecka 14 utan att uppge skäl.
Vid riskgraviditeter och andra speciella omständigheter har man rätt till abort fram till vecka 22.

Detta försvinner nu.
Abort förbjuds.
Med den nya lagen kommer det att finnas två möjligheter till laglig abort i Spanien:
Abort efter våldtäkt (fram till vecka tolv)
Abort då kvinnans fyskiska eller psykiska hälsa riskeras allvarligt (fram till vecka 22).
Under sådana omständigheter måste två oberoende läkare ge sitt utlåtande, och ingen av dem får arbeta på kliniken där aborten utförs.
(Abortkliniker förbjuds nu att göra reklam, men om de även måste stänga ner sina hemsidor är inte klart än.)
Sedan ges sju dagars betänketid.

Svåra missbildningar och sjukdomar hos fostret är inte längre en anledning till abort, inte ens om fostret är så skadat att det beräknas dö vid födseln.
Enbart om kvinnan då riskeras att drabbas av bestående psykiska men, kan abort övervägas.

I princip blir det nästan omöjligt att få göra en laglig abort i Spanien, vilket kommer att leda till att de kvinnor som kan söker sig utomlands för att få aborten utförd.

I Spanien går utvecklingen bakåt. Landet tillhör nu ett av de mest restriktiva i Europa gällande abortlagstiftning.
Läs gärna den här artikeln (på spanska) om abortlagstiftning i Europa. Kartan är intressant också.

12 kommentarer:

 1. Jag tappade hakan när jag sag det i tidningen här om dagen, jag hade ingen aning om att detta var pa gang. Det är hemskt, hittar inte orden..och den nya lagen mot demostranterna?! Hittar aterigen inga ord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska skriva om den andra lagen, den om demonstrationera, så fort jag hinner. Det är skrämmande!

   Radera
 2. Det där var inga roliga nyheter. Jag skulle bara önska dig en God Jul. Hoppas att du har det bra. Kram Bosse

  SvaraRadera
 3. Hola Annika!
  Ja man blir "mörkrädd" av vad som håller på att hända här. Samma med inskränkningar i demonstrationsrätten :( Enorma böter :( Ja vilket betyder munkavle. Det diskuteras överallt nu.
  Vi har trådar om detta på Spanienforum.se. Oroande.
  Feliz Navidad / P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nya lagen om rätten att demonstrera är förfärlig. Jag kommer att skriva ett inlägg om det. Spanien är på väg mot en otäck utveckling.

   Radera
 4. Kato-jävla-liker! F--n vad jag avskyr när religiösa dumheter får inskränka andra människors liv! Är det nåt som borde totalförbjudas så är det väl troende politiker. Tja, religion öht borde vara avskaffat, men är folk dumma nog att tro istf veta så är de...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här går det ju så långt att högt uppsata politiker är med i Opus Dei. Det är inte tron det är fel på, den är värd att respekteras. Felet är att katolska kyrkan inte är tro och kristedom utan politik. Och politikerna gör sitt jobb. Det är folket som har röstat fram dem...

   Radera
 5. Fy fabian, gubbjävlar. Helt sjuk vad retrogradas son. Här i C har det kämpats i åratal för att bli ett modernt land ang dessa saker, och så kommer Spanien och vill gå tillbaka. Hoppas det inte går igenom!
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så himla tråkigt, denna bakåtgång. Måtte det gå bättre för Colombia än för Spanien.

   Radera
 6. Gud så trist med bakåtsträvande politiker! Det pratas om detta på nyheterna i Sverige och det talas om att övre medelklassen och uppåt kommer att ha tillgång till att göra ett val då de har råd att resa utomlands och göra abort. Fattiga därimot kommer inte att kunna välja och så blir det ju som förr i tiden, någon hemlig oseriös människa som kommer att försöka sig på att utföra aborter på ett osäkert sätt. Fy säjer jag då bara!! Tack för att du bloggar om ett sådant viktigt ämne. Vad säger Spanjorskorna om detta? Mvh. Anneli i Dalarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte pratat med många och vet inte deras åsikter. Men det har förstås demonstrerats. Många är starkt kritiska till lagförslaget. Skönt att höra att det talas om det i svenska nyheter också.

   Radera

ny gadget

ny gadget