tisdag 3 december 2013

Kylan igen

Det maste ju bli lite tjatigt med mina inlagg om kylan, men det ar mest det som ror sig i huvudet nu. Allt kretsar kring kylan. Som kallast har vi haft 12, 6 grader, men mest ror det sig mellan 13,5 och 14,5.
Duschkramen andrar konsistens vid den har temperaturen.
Huset ar ett vanligt andalusiskt hus; otatt och oisolerat, och elen ar dyr. Sa fort man stanger av det lilla elementet pa hjul forsvinenr varmen. Med en gang.
Favoritsysselsattning numera: sta bojd ovanfor elementet och varma mig.
Max ett rum i taget ar upppvarmt. Det betyder att man ogarna gar ut ur det rummet. Jag haller mig sa lange det gar for att slippa ga pa den kalla toaletten. Undviker att gora allt som maste goras utanfor det for tillfallet varma rummet.
Det ar plagsamt att krypa ner i de kalla lakanen pa kvallen, och jag varmer alltid kudden med vetesacken (en sadan som man varmer i micron, kan inte leva utan den!) eftersom det ar fruktansvart att lagga nacken mot kudden nar den ar rumstempererad.
Jag ar sa trott pa vintern. Onskar bara att den kunhhde ta slut. Och det har ar bara borjan av december...
I fredags, nar ett par var har och gick ut ur det uppvarda rummet, trodde de att vi hade fonstret oppet som kylde de andra rummen. Det hade vi inte. Vi har bara en ovanligt kall lagenhet som solen inte nar att varma upp pa hela dagen, eftersom den star lagre nu och hoghusen mittemot skymmer.

Nog om det for den har gangen.
Men det kommer sakert fler sadan har inlagg :-) Vintern ar lang!

11 kommentarer:

 1. Angående lakan: Har ni inte köpt "polar-lakan"? Det är lakan av typ fleecetyg som man sover med på vintern. Det kändes helskumt först tyckte jag men jag har räknat ut att det handlar om att bomullslakanen drar åt sig fukt och det gör inte dessa fleecelakan på samma sätt. Sen kan det vara värt att investera i ett bra täcke, men ni har duntäcken va? Jag köpte ett syntettäcke på en marknad, bättre än tunga filtar tycker jag.

  Annat tips: Ha en halsduk redo för när du går ut ur sovrummet i resten av lägenheten (om du har det varmare i sovrummet). Jag hade elementet på hela natten i mitt lilla sovrum och kom upp i ca 17 grader. Men då hade jag det inte på högsta...

  Annat tips: Gå ut på dagen, man blir mer varm i solen än inne vid elementet, plus att man blir varm av att röra på sig.

  Tredje tipset: Drick och ät varmt! Varmt te osv.

  Fjärde tipset: Ha på dig yllekläder.

  Femte tipset: Gå och simma i en simhall flera gånger i veckan. Där är det varmt och skönt och så kan man duscha utan att slösa varken gas eller vatten hemma. :)

  Sjätte tipset: Ni har väl camilla och estufa så ni kan ha värmen under bordet? Rätt mysigt och rätt konstigt på samma gång. Det man behöver utöver detta är en tjock stickad yllesjal eller liknande, för annars fryser man på ryggen.

  Ja, det var väl ungefär det jag hade för idag! Jag hörde att det är rejält kallt i Almonte också... Mina svärföräldrar har ett slags gas-element som man kan rulla och flytta. Då slösar man ju mindre el. Men ja, samtidigt hade de inga problem med att ha på TV:n och prata med oss på skype (=ha på datorn) samtidigt igår!

  Jag har också tänkt att om jag skulle bo i Spanien så skulle jag fasen bygga mitt eget hus och ha massa mattor och sånt överallt. Du kanske kan hänga upp tjocka gardiner som isolerar vid fönstren? Deras fönster är ju inte så täta direkt...

  Hoppas mina tips och råd te ha servido de algo.

  Venga! Ayer utilicé vuestros nombres en una frase que tenían que traducir mis alumnos. La traducción correcta a español fue: Annica y Jesús viven en Sevilla. A los alumnos les hizo mucha gracia que se puede llamarse Jesús. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en massa jättebra tips Tuvilda!
   Jag har hört talas om dessa lakan men har inte sett några att köpa än. Ska leta vidare. Det är inte kul att krypa ner i iskalla bomullslakan!
   Filtarna hade vi bara första vintern, sedan skaffade vi duntäcke. Det blir så tungt med alla fitar att det är svårt att vända på sig under dem.
   Har alltid en halsduk hängandes på sänggaveln.
   Ut och gå mitt på dagen jätteviktigt, då får man värme i kroppen. Jag går ut när jag kan.
   Går inte och simmar pga knasiga arbetstider. Får se om det går i januari.
   Vi har en lorito, men till ett gammalt, litet bord, inte till matsalsbordet, och vi byter inte bord av praktiska skäl. Funderar på att sätta en skruv i det här stora bordet och beställa glasskiva att lägga på bordsfilten, men borden brukar bli buckliga av värmen.

   Är du klar och ute och jobbar nu? Undervisar i spanska? Hans namn är rätt skoj:) Ännu roligare när man använder det som spanjorernas "prosit"!

   Radera
  2. De lakanen finns säkert typ överallt, rätt stora paket är det. Vet inte exakt vad lorito är men kanske en rund typ kamin. Annars kan du ju ta ett element på jul och sätta under matsalsbordet. Du behöver egentligen inte glasskiva, kan räcka med vaxduk, då blir det lite stabilare liksom.
   Ja jag är klar och ute och undervisar, bara vikariat än så länge. Jo, namnet är skoj om man säger det på svenska men låter normalt på spanska (har vant mig). :)

   Radera
  3. Lorito är en elektrisk grej som man hänger på undersidan av bordet. Rätt liten. Vämer bra! Glasskivan skulle främst vara för skrivgrejer

   Radera
 2. Finns inget värre än spansk kyla. Blir liksom inte -20 som i Norden, men man fryser mycket mer känns det som. Hemskt att antingen bli pank och ha någorlunda varmt hemma, eller snåla och ha iskallt. Och så får man alltid kommentaren; men du är ju från Norden, du kan inte ha kallt :P Fast ännu värre är det om det regnar non-stop i månader, ingen tvätt torkar och allt luktar mögel.


  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, vi som är norrifrån ska liksom tåla kylan! Men aldrig behöver man frysa där som i Spanien... Här finns ju ingenstans att fly undan kölden. Det är kallt överallt. Inne som ute

   Radera
 3. Vi har mellan -6 (natterna) och 13 grader ute nu..inomhus har vi runt 16 grader och fryser..gar med fleecetroja och halsduk..nar det ar som kallast ute har vi runt 20 grader inne och rakningen for pasen blir annu dyrare saklart..det ar hemsk att leva i spanska hus pa vintern! Jag alskar att aka till Sverige vintertid bara for att slippa frysa inomhus! Man kan ga i linne och barfota och typ svettas!! :) Njut av er lang helg i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy katten vad kalt ni har det!
   Det bästa med Sverige på vintern är att man sipper frysa! Som jag har njutit av det!

   Radera
 4. gasen ska det saklart sta, inte pasen..dumma mobil! ;)

  SvaraRadera
 5. Flanell-lakan är fantastiskt varmt och gott.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska verkligen ta tag i den här lakansfrågan.

   Radera

ny gadget

ny gadget