torsdag 26 december 2013

Julhelgen

Gissa vad som låg i den avlånga paketet?
En stjärnkikare!
Det var varit mulet i ett par dagar, men ikväll hoppas vi kunna gå upp på taket och titta på månen. Så fint!
På julafton hade vi alltså svensk jullunch hemma med några vänner.
En massa goda saker på bordet.
Använde äntligen rågmjölet jag köpte i Fuengirola förra året och bakade limpor. Är så rädd om det mjölet, så svårt att få tag på, att det kommer att hinna mögla innan det tar slut:)
Och jag är löjligt stolt över att jag lyckades göra en smörgåstårta. Mitt livs första smörgåstårta.
(Gör man smörgåstårtor i min ålder? Är det ett utlandssvensksymptom?)
Vi blev absolut proppmätta, och när vi var det blev det Kalle Anka och hans vänner på dvd, bara en halvtimme efter utsatt tid. Förmodligen var det bara jag som tyckte att det var kul. Men Kalle är obligatoriskt på ett svenskt julfirande, då spelar det ingen roll om man är spanjor och inte förstår vad de säger.

Och det blev choklad, och jordnötter, och kaffe och julklappsleken, och sedan var alla rädda att vara för mätta till det ordinarie julfirandet med familjen på kvällen och så bröt vi upp där.


Jag var fortfarande proppmätt när vi kom hem till Jesús föräldrar, där hans syster, hennes man och dotter redan väntade. Bordet hade fällts ut och var täckt med fat med pata negraskinka, stark ost, lomo, hemkokta räkor och krabbklor.
Sedan kom huvudrätten; långkokt kalkon. Och till detta olika viner, champagne och andra drycker. Efteråt: olika sorters turrón och chokladpraliner. Och Jesús pappa bröt upp korken till champagneflaskan som hans och hans fru fick när de gifte sig för nästan 50 år sedan och som de har sparat sedan dess. De tar fram den ibland och visar, men nu var det dags att provsmaka drycken.
Det visade sig att man inte ska vänta för länge med champagne... Den kommer att användas i matlagningen istället.
Det var jul-flamenco på tv:n och Raphael som alltid sjunger på julafton och J tog fram gitarren och de andra sjöng spanska julsånger.

Vi var trötta och åkte hem relativt tidigt och var hemma klockan två.

Nästa dag åkte vi tillbaka till Jesús föräldrar för juldagslunch. Jesús brors familj var där också, och vi åt ännu mer tapas och fick mariscos con fideo, en skaldjursrätt med pasta, otroligt gott. Och ännu mer turrón och mantecados och chokladpraliner, och vi satt kvar i soffan precis hela eftermiddagen och en stor del av kvällen, Jesús bror och hans fru åkte och jobbade, istället kom systern och hennes familj, och småungarna lekte och vi var kvar i soffan ända till nio på kvällen då vi delade på en gryta med buljong och sedan åkte vi hem.
Julen slut, men inte festligheterna, på nyårsafton åker vi till Jesús bror, och på den roliga trettondagen, höjdpunkten, samlas vi återigen hos Jesús föräldrar.

3 kommentarer:

 1. Annika, smörgåstårta är definitivt ett utlandsfenomen... Jag gör bakelser istället för en hel tårta, då kan man göra efter individen som ska få äta upp den... Jag äter inte fisk, skaldjur eller kött längre så det är väldigt praktiskt! :oD
  Din tårta ser fantastisk ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag misstänkte väl det!
   Smart att göra bakelser och anpassa innehållet!

   Radera
 2. En heldag med mat. En bra dag :)
  Synd på champagnen :(
  Kramar

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget