tisdag 19 november 2013

Vintern har kommit till Sevilla

Det har varit tyst har pa bloggen nagra dagar.
Det beror pa att jag har nagot virus i datorn hemma sa jag kan inte skriva inlagg till bloggen dar. Inte lagga in bilder i datorn heller.
Jag ar pa ett internetstalle nu.
Varifran kommer datavirusen egentligen? Vad har de for syfte?
Jag ar nog tillbaka och skriver som vanligt om nagra dagar.

Det har blivit vinter har i Sevilla. Det marks inte sa mycket, det ar lika soligt som vanligt, torrt, vacker vader, gronska, blommor.
Men man marker det pa temperaturen, for den har sjunkigt rejalt.
Nagon skrev "Vintern ar nar man valjer att ga pa den soliga sidan av gatan istallet" eller nagot liknande, och det ar sa sant har (Pa somamren gar vi langa omvagar for att sa mycket som mojligt ga i skuggan.)
Det har varit pa gang ett tag, det var inte mer an 13-14 grader ute pa formiddagar coh kvallar, men solen varmde upp lagenheten under dagen sa det har inte varit sa farligt, 18- 19 grader inne. Helt okej.
Men i sondags var vi borta hela dagen, och nar vi kom hem rackte det med att oppna dorren sa kande vi att vi behovde behalla ytterkladerna pa. Jovisst, 14,9 grader inne. Och daromkring har det hallit sig sedan dess, en innetemperatur pa ungefar 15 grader.

Det var ingen idé att satta pa elementet da i sondags, for vi skulle stada och greja och ga ut och in i olika rum, men vi bytte till tjocka duntacket i sangen, och sedan dess har vi haft pa elementet flera ganger om dagen.

Ni vet, sydspanska bostader ar inte gjorda for att halla kylan ute. Eller for att halla kvar varmen inne. Och elektriciteten ar valdigt dyr. Manga har som vi ett element pa hjul som man tar med sig till det rum dar man ska vara en langre stund och later det vara pa under tiden (om man inte kan losa kylan med tjocka klader och filtar, som beroende pa situation ofta ar att foredra fñr att inte slosa med strom). Varmen forsvinner strax efter att man stanger av elementet.

Jag tycker inte alls om den spanska vitnern, for jag avskyr att frysa.
Spanjorer skrattar at mig, for de forstar inte hur jag kan frysa sa, jag som ar svensk. Men i Sverige behover man ju aldrig frysa, om man bara klar pa sig bra nar man gar ut. Inne kan vi ju ga i kortarmat och i bara strumplasten.

10 kommentarer:

 1. Jag avskyr också att frysa, och vänjer mig inte vid den spanska mentaliteten att det ska vara kallt inne på vintern. Ute ja, men inte inne! Bor i Madrid, och speciellt på morgnarna har vi riktigt kallt nu. Vi har element, men ganska dåliga sådana och dessutom otäta fönster, så kör också mest med elektriskt element på hjul, så slipper vi betala hundratals euro/månad i gas natural och ändå frysa. Rolig detalj förresten; vi har inget element i köket...inget ställe där man trivs längre stunder alltså, speciellt inte vid frukosten.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte helle rnagon plats i lagenheten dar man trivs sa har ars.. Det finns ingen trivsel nar man fryser. Det gar attt varma upp rummet man ar i for studnen, men vardagsrummet med matplats ar stort sa det tar lang tid att varma, och blir inte sa varst varmt anda.

   Radera
 2. Hola Annika!
  Nej det är inte kul att frysa. Än har vi inte fått sååå himla kallt här på Costa Blanca.
  Solen ligger på våra väggar hela dagen så jag har fortfarande 21 gr inne och just nu är det 17.4 ute och kl är snart 21 :-) Har jämt använt estufa som ger väldigt bra värme men tycker den luktade lite gas förra vintern...Trots koll. Kör AC (inte än då) som sägs vara billigare än element.
  Det diskuteras ju mycket på Spanienforum.se om olika värmekällor :)
  Hoppas du får i gång datorn snart. Min spanskman började frysa för flera veckor sen :-) Dubbla täcken har han haft länge :) Kram P i Torrevieja ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, har ar det jag som fryser! Min spanske man har ovanligt varmt blod i sina adror tror jag, men till och med han fryser i den har lagenheten. Det later som om ni har det valdigt varmt och skont, blir sugen pa att aka dit!
   Var AC drar mycket mer strom an elementet, som ar en ny, energisnal variant.

   Radera
 3. Usch och fy för virus i datorn! Det är så trist och ställer till så mycket. Själv har jag knappt kunnat göra några inlägg på sistone för att det har varit nästan helt omöjligt att ladda ner några bilder. Har ingen aning om vad det är som strular men frustrerande är det. Hoppas det löser sig med er dator.

  Jag tyckte om det där med att det är vinter då man väljer att gå på den soliga sidan av gatan. Målande och vackert på något vis.

  Att frysa är inte kul alls och varje gång jag ligger under täcke och filtar och fortfarande fryser tänker jag att det är bättre med värmebölja än kyla. Men å andra sidan, när jag ligger där och svettas bland lakanen under en värmebölja är jag helt övertygad om att kyla är bättre. Jag älskar det svenska ordet "lagom". ;)

  Ta hand om dig!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom ar fint! Jag har kommit fram till att jag foredrar att vara varm an att frysa. Hellre spansk sommar alltsa, an detta. Det ar svart att lamna den varma sangen pa morgnarna. Hoppas att du har fatt ordning pa din dator nu!

   Radera
  2. Jag klarar också bättre av 40-gradig värme än kyla, fastän jag kanske borde vara van vid tvärtom :)

   Carina

   Radera
  3. Jag vet inte hur produktivt det är att ifrågasätta datavirusets existens vid denna tidpunkt. Datavirus kommer nog dessvärre finnas så länge det finns datorer. Jag skulle rekommendera att du hitta ett bättre antivirusprogram än det ni har haft tidigare.
   Kramar

   Radera
  4. Antivirusprogram? Vad ska man ha det till?


   (skojar bara)

   Radera

ny gadget

ny gadget