måndag 13 april 2015

Sagoberättandet

Jag börjar förstå att jag inte är någon sagoberättare. Ingen sådan där som hittar på sagor i alla fall.Jag hittade ofrivilligt på i början när jag inte kom ihåg hur de gamla klassikerna går, vad händer där mellan att Rödluvan går till mormor och hon blir uppäten? Eller De tre bockarna Bruse, vad handlar den om nu igen? Ni vet, sådär.
Det löste sig med boken Gissa hur mycket jag tycker om dig, men efter att ha berättat den fyra-fem gånger om dagen i flera månaders tid börjar jag tröttna.
Så sagoberättandet när Disa ska somna har bytts ut till matprat. Sverigematprat.
- När vi åker till Sverige i sommar, då ska vi plocka kantareller och steka dem i smör med salt och en nypa socker. Smörstekta kantareller är det godaste som finns. Och vi ska plocka blåbär och jag ska baka blåbärspaj. Och kanske rabarberpaj om det finns rabarber då, och vinbärskaka, jag hittade ett så bra recept innan jag flyttade hit och här finns inga vinbär. Och vi ska plocka jordgubbar om det inte är försent på säsongen, och jag ska baka limpa, det finns inte ingredienser till det här du vet. Och vi ska äta rökt sik med skagenröra och färskpotatis, och köpa färdig potatissallad och en nygrillad varm kyckling, och rostbiff, och grynkorv, och vi ska ta och köpa en bit smörgåstårta på Hjertbergs, och kanske har de den goda De la Gardiesillen igen, mmm, vilken sill. Kanske kan vi lägga in sill själva, undrar hur lång tid det tar. Och din gammelmorbror kanske lägger in saltgurka...Och vi ska göra köttbullar och laga svenska rätter öf rde smakar inte samma här i Spanien. ohc jag ska dricka bubblig pommac och äpplecider på trappan och lyssna på kvällsfåglarna... säger jag lågt och hör sommarkvälllsfåglarna kvittra i huvudet.


Det  här längtet.
Kanske dags att åka till Fuengirola en sväng och köpa något i svenskaffären?

11 kommentarer:

 1. Förstår att man kan längta efter vissa saker när man bor utomlands länge! Vi njuter mestadels av att prova ny mat, men vissa smaker kan jag sakna ibland ändå: räkor som de smakar hemma, skagenröra, romsås, sill, knäckebröd, nubbe, såna saker. I varje fall nör jag ser det på någon svensk blogg ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sällan jag saknar svensk mat numera, men ibland kommer det över mig...

   Radera
 2. Med tanke på vad du önskar får du nog åka kring midsommar och plocka jordgubbar och baka rabarberpaj, sedan får du åka i augusti igen och ta resten. Men har du tur kan du pricka in det mesta om vädret varit gynnsamt (varma dagar och regniga nätter) och du åker i juli... Kanske kan du be någon plocka rabarbern och slänga in i frysen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ju gärna göra en äppelpaj på svenska äpplen också, men vi slutet av augusti åker vi tillbaka hit och det brukar vara tidigt för äpplena, på gränsen.
   Tänk om man kunde få in en smultronplockning!

   Radera
 3. Och jag har ännu inte varit i svenskbutiken, vet inte ens var den ligger. :) Fast vi har ju bara varit här i augusti-september...9 månader!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger vid svenska skolan, tror jag... visst går din son där? Marknadsplatsen/feriaområdet. Svindyr affär, men himla kul!

   Radera
 4. Knäckebröd är nog det jag saknar men vill jag kan jag få tag i det även om det är ungefär fyra-fem gånger så dyrt som hemma.

  Annika, gå på loppis när du kommer hem och köp sagoböcker! Jag sålde nästan alla våra i ett nafs, det är sådant folk gärna köper begagnat. Men de jag och/eller sonen älskade och uppskattade mest har vi så klart sparat. Eller kolla på Tradera/Blocket, där kan det ibland säljas kartongvis. Hittar du något nu kanske någon där hemma kan hjälpa till med hämtning och betalning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar köpa Wasas knäckebröd på Mercadona (i Madrid). Är inte alls dyrt :)


   Carina

   Radera
  2. Emma: Självklart ska jag gå på loppisar och leta barn (och vuxen-) -böcker! Jag ska gå på så många loppisar jag kan för att det ska jämna ut sig, här är det ju inte särskilt... poppis. Hm.
   Och biblioteket ska vi hänga på, och om det finns någon öppen förskola ska vi dit också och se vad det är!

   Jag köper knäckebräöd på Ikea någongång ibland. Det finns på Mercadina, som du säger Carina, fast ingen av mina favoritsorter.

   Radera
 5. De la gardiesillen finns. I varje fall kring jul och midsommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den finns i augusti också...

   Radera

ny gadget

ny gadget