söndag 15 september 2013

Butch Cassidy och Sundance Kids sista tågrån

Vad är Tupiza för ställe egentligen?
Det är en mycket vänlig, trivsam liten stad i södra Bolivia.
Det är gott att vara här. Även om staden i sig inte är så speciell.
Numera.

I det här området fanns Túpac Yapanquis incatrupper på 1400-talet, och 150 år senare kom spanjorerna och bildade staden Tupiza. De hade hittat en mycket fruktbar mark, och senare upptäckte de också stora rikedomar i de omgivande bergen, där bland annat silver och fanns att hämta.
En av Bolivias ihågkomna, viktiga personligheter är José Avelino Aramayo, som på 1800-talet gjorde sig så rik på silverfynden i Tupiza, att han blev en av Bolivias mäktigaste män, som genom sin rikedom styrde landet direkt och indirekt.

I Tupiza bildades 1905 det första bolivianska socialistparti, som tydligen var ett av de första i världen, men partiet blev inte långlivat. Ovannämnde rike Aramayos företag insåg riskerna med ett socialistparti och gjorde snabbt slut på det med att skicka polisen efter medlemmarna och köra ut dem ur landet.

När Peru intog Bolivia sökte de styrande bolivianerna skydd i just Tupiza, och ledde Bolivias försvar härifrån.

Också har vi ju de berömda bank- och tågrånarna Butch Cassidy och Sundance Kid (ni har väl inte missat filmen med Paul Newman och Robert Redford?), som efter att ha flytt från Nordamerika utförde sitt sista rån strax utanför Tupiza, de rånade ett tåg som kom med gruvarbetarnas löner. Rånarna jagades och blev strax funna och ihjälskjutna.

Ni ser, mycket historia här, i denna stillsamma, vänliga stad.

4 kommentarer:

  1. Varför denna fixering vid Butch Cassidy och Sundance Kid? :) De var rånare/mördare och med all sannolikhet var de inte fullt så tjusiga som Paul Newman och Robert Redford var i filmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den fixeringen kommer sig så klart av Paul Newman.
      Jag såg filmen inte så långt innan Boliviavistelsen.
      Men det var åtta år sedan, fixeringen är över (inte Paul Newman-fixeringen utan den andra, den osunda), du kan sova lugnt:)

      Radera
  2. Men i filmen rånar de inte tåget. Där rånar de istället banker hejvilt innan de bestämmer sig för att bli "hederliga" och istället ska vara vakter för en lönetransport. Det skiter sig. Sen rånar de några nissar som va på väg till en annan gruva, får med sig en mula som är märkt med gruvans märke. Käkar middag i nån liten håla som dock inte hette Tupiza, det va nåt La-namn, där en grabb tipsar lokala snutarna. Efter en kreativ eldstrid (Jag gillade Newmans lösning att hänga mellan hästarna, hade varit kul om det blivit en "epic split" där) är båda sårade men ger sig fan på att komma i väg. Men ojdå, det hade visst kommit en massa soldater... Ooops...
    Väl spännande film för Stortrollet, något seg med dagens actionmått mätt. O enda gången jag kunnat ana varför Redford ansetts vara snygg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer att det inte var i Tupiza, men i närheten, och dit ta man sig lätt (nåja) från Tupiza.
      Stämmer säkert det med bankerna. Fick läsa på lite snabbt hur det slutade, och det var att de rånade en lönetransport (mulor).
      Underhållande film! Hellre en sådan än modern action!

      Radera

ny gadget

ny gadget