onsdag 18 september 2013

Artig i hissen?

Jag har aldrig bott i höghus förut.
Så det här med hur man beter sig i en hiss, det kan jag faktiskt inte.
Men igår, efter att ha bott här i nästan elva månader, gick det plötsligt upp för mig.
Eller ja, en tanke slog rot i alla fall.
Jag steg in i hissen på bottenplanet tillsammans med en äldre herre, och hur det nu var så sa han att han skulle till första våningen, och jag tryckte in fyran och därefter ettan på hissen. Och den lilla tanken som slog rot var denna: Borde jag ha tryckt ettan före fyran? Hans våning före min?

Jag var tvungen att kolla upp det med Jesús som kan sånt, och fick svar på några hissfunderingar.

Det är inte oartigt att trycka in sin egen våning först, men det är bättre att börja med den andres våning.
Om man inte vet till vilka våningar de andra i hissen ska åka så frågar man det. För att trycka in deras nummer också. Man trycker alltså inte bara in sitt eget våningsplan. Som jag brukar göra.

Jag har själv kommit fram till följande:
Det är omöjligt, OMÖJLIGT, att låta en äldre herre, eller en herre över 30 år, att gå in först i hissen. Han håller alltid upp dörren och går in sist, och trilskas man kan man bli stående där till kvällen, för hän går bara inte in först. Han gör inte det.
Man trycker INTE sitt våningsplan innan ALLA är inne i hissen. För om man trycker och stänger hissdörren får hissen väldigt bråttom iväg, och någon stackare kan bli kvar där nere på bottenplanet.
Jag gör det gång på gång och börjar nog bli ökänd i huset.

Kan jag undvika att åka hiss med andra så gör ajg det. Vi har väl redan konstaterat jag jag inte är vidare social av mig?
Vi bor ju ändå bara på¨fjärde våningen, det hade varit värre att gå upp till tolvan...

7 kommentarer:

 1. Det låter väldigt komplicerat. Jag skulle nog börja fundera på att ta trapporna istället :)
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde ocksa alltid bort mig förut... Fast nu har jag lärt mig! Fast pa jobbet glömmer jag alltid att killarna star och väntar pa att du skall ga in först, det spelar ingen roll ifall de redan är 5 stycken som star där innan dig. Du far anda ga in först. Detta har jag dock tendensen att glömma bort da de är jämnariga...och de väntar och väntar tills jag slutligen gar in, stackarna. Det är lättare att komma ihag när det är äldre män.

  Sambon blev för svensk under de aren vi bodde i Sverige...han gar in först i hissen, han haller knappt upp dörrarna för mig när han gar in först, he, he. Detta kan vara farligt när man vänjer sig pa jobbet att alla haller upp dörrarna för helt plöstligt star man där med dörren pa näsan när man är med sambon. :-)

  Hur är det för dig med att hälsa och snacka i hissen. Madridborna är ganska osociala av sig. Kanske inte lika mycket som en svensk men ända. Jag är nog väldigt osvensk för jag hälsar pa allt och alla och ve och fasa i hissen pa jobbet kommer jag alltid pa nat att säga, nagra meningar eller nat skämt. Sambon kör den svenska versionen och kollar noggrannt i titthalet i dörren innan han gar ut sa det inte är nagra grannar vid hissen. Är vi nagon annanstans börjar han ga langsammare sa vi inte hinner fram till hissem, he, he... Ombytta roller hos oss. Han verkar vara mer svensk och jag mer spansk eller jag kanske är mer än spansk för de Madridbor jag känner är nog inte riktigt lika pratglada som jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med hissåkande ÄR komplicerat! Är det lika besvärligt i Sverige, tror du? Jag har ingen erfarenhet därifrån heller.
   Här pratar man ofta i hissen. Jag brukar visserligen mest åka med äldre, och de kanske är mer pratsamma av sig?
   Jag är mer som din sambo, undviker att åka hiss med andra om det går, för att slippa prata och stirra i taket och det där :)

   Radera
  2. Hm...jag har 'memoria de pez'. Jag har svårt att komma ihåg hur det är i Sverige i hissar. Jag tror mest att man glor ned i golvet (ack, möt INTE de andras blickar för guds skull!!!) och trycker på sin egen våning typ. Jag vet att på bussen och i tunnelbanan gör man ju typ allt för att inte möta någon annas blick i Stockholm. Här i Madrid blir du utstirrad i metron. Du blir oftast "avscannad" uppifrån och ned av både kvinnor och män. :-)

   Radera
 3. Hahaha! Sånt där är så svårt! Känner igen mig i det också...tycker det är skönast att åka själv i hissen och ibland (usch, vad jag är otrevlig!!) brukar jag skynda att stänga hissen om jag hör att någon är på ingång så jag ska slippa åka med nån...fy för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi! Jag är alltid nervös i hissen när jag hör någon komma, för jag hoppas att hissdörrarna ska hinna gå igen:)

   Radera

ny gadget

ny gadget