tisdag 15 januari 2013

Lamporna

Våra ljuskällor i vardagsrummet, hallen, sovrummet och fula rummet har varit nakna, hängande glödlampor sedan vi flyttade in för två och en halv månad sedan, och det är så lång tid att jag liksom inte ser glödlamporna längre.
Men det gör Jesús, så nu när vi hade tid båda samtidigt skulle vi åka och köpa lampor.
Om ni bor i Sevilla och behöver lampor kan jag rekommendera butiken som ligger i samma industriområde som Merkamueble (den vid motorvägen till Malaga), den gräsligt dåliga och dyra möbelaffären (när vi var där hittade jag ändå en Elvis-skylt i plåt, men att betala den kontant var lika komplicerat som att betala kontant hos en bilfirma, och det tog en kvart). Kör bara förbi möbelfirman och diverse soffaffärer så ligger den där, lampaffären.

Det tog en timme att bestämma lampor.
Plus en halvtimmes funderande i bilen. Och en halvtimme till i affären.
Vi var inte överens och fick kompromissa.
Jag blev förtjust i en stor, rund, lappad lampa, randig i genomskinligt och ljusgult glas, som påminde om en glad luftballong.
Jesús påstod att det var pensionärsstil på den och gillade den inte alls.
Han tyckte om alla blå lampor och lampor som det knappt kommer något ljus ifrån. Mest tyckte han om en läskig lampa som påminde om en brinnande planet, eller solen, ett skräckscenario med eldhav. Ett klot av glasmosaik i brandgult och mörkrött.
Jag ville ha en lustig krona med fem smålampor som spretar uppåt, i randigt vitt och svart och med runda glasbitar på kanterna. J gillade den också, men det var sista exemplaret och det hade blivit illa åtgånget.

Vi kom ut med fyra lampor, en av dem var Jesús olycksbådande planetlampa i liten storlek (den hänger i hallen och heter numera Planeten).
När vi kom hem och såg rummen igen ångrade jag alla fyra lamporna, men morgonen efter hade det gått över och vi bytte bara en av dem.
Jag har börjat tycka om Planeten. Tar avsked av den är jag går ut. Fast den ger inte mycket ljus.
Sovrumslampan är jättefin, gjord av små pärlor. Den ger inte heller mycket ljus och är den som är sämst upphängd. Men den ramlar inte ner, och lyser, vilket var våra enda kriterier när vi satte upp lamporna.


Vardagsrumslampan.blev en pinne med fyra spotlights. Det ser konstigt ut med den blommiga gipsutgjutningen som vi glömde att den fanns när vi köpte lampan. Jesús påstår att lampan inte kommer att falla ned, men det känns lite osäkert. Den sitter så löst att innan vi la hopvikta kartongbitar mellan plafonden och taken snurrade lamppinnen som en helikoptervinge.


Fula Rummet-lampan var den enda som var lätt att hänga upp.

Allvarligt, hör det till allmänbildningen att koppla ihop kablar och sätta fast lampor i taket? Är det något som alla kan? Är det därför som det inte finns med beskrivningar?

Det här med lamporna var en pärs. Vi hamande i soffan, jag med huvudet i Jesús knä och med pipen sovandes på bröstkorgen med huvuden under min haka. Mysigt.
Nu har vi lampor.8 kommentarer:

 1. Inte för att lägga sordin på glädjeyran där men ni verkar nu ha lampor som inte lyser upp något...
  Det känns lite som att funktionaliteten precis fick stryk av myspyskänslan :)
  Apropå det - du nämnde att du ser bättre nu - har ditt mörkerseende blivit bättre också efter sprutan?
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt har det inte mycket med myskänslan att göra. Vi gick mer efter vilka lampor som är fina när de är släckta.
   Nej, inte mörkerseendet, däremot vanliga seendet. Märks väl när jag läser och jämför synen på de båda ögonen. Det ena ögat ser jag svarta bokstäver mot vitt papper med , det andra ser jag suddiga fläckar och inga skarpa konturer med.

   Radera
  2. Åsa meddelar: "detta är nackdelen med ett fritt samhälle och att folk får göra precis som de vill." Hon har även sagt ett antal "milda tiders" och då vet du Annika att du är ute på tunn is.
   Förbered dig på att bli "skälld på".
   "Vi gick mer efter vilka lampor som är fina när de är släckta"?!!!
   Varför då? Det vanliga skälet till varför man köper lampor är - tro det eller ej - att man behöver ljus.
   Hur vore det om du skulle göra dina stackars ögon en tjänst och skaffar dig bra vardagsljus?
   Kramar

   Radera
  3. Jag går in i fula rummet om jag behöver mer ljus.

   Radera
 2. Kul att ni kom överens, eller att ni kom hem med lampor atminstone!
  Vi har bott här i snart sex ar nu och har bara tre lampor, tva i hallen och en i trappen. Resten är glödlampor som hänger ner i kablarna..fattas ca tolv stycken fortfarande men vi kommer aldrig överens om vad vi ska köpa och sen är det sa som du säger, vi har typ vant oss med dom nu, ser inget konstigt i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser hur lätt det är att vänja sig.
   Har ni en stor bostad?

   Radera
 3. Vi bor i radhus typ..adosados.
  Jag skulle inte kalla det stort, men vi har manga rum, sma sanna..maste ta mig och kragen och skiva dag fyra pa listan snart :)
  Hur gar det med din lista förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Listan ja, himla svårt att avsluta den:) Men det kommer!

   Radera

ny gadget

ny gadget