måndag 30 maj 2016

Vad vill du ha på hotellfrukosten?

Freedom Travel skrev om resebyrån Tickets undersökning av vad svenskar helst vill ha på hotellfrukosten.
Jag tycker att det är en sådan rolig lista att jag ska publicera den själv här på bloggen:


Topplista - svenskarnas favoriter på hotellfrukosten

  1.  Gott kaffe, 23 %
  2.  Frukostbuffé 15 %
  3.  Äggröra 9 %
  4.  Bacon 8 %
  5.  Att allt är ekologiskt 7 %
  6.  Färskpressad juice 7 %
  7.  Att någon gör omeletter 5 %
  8.  Pålägg 5 %
  9. Pannkakor 3 %
  10. God juice 3 %
  11. Ostarna 2 %
  12. Flingor 1 %
  13. Grönsakerna 1 %
  14. Korvar 0 %
  15. Flera olika morgontidningar 0 %



Här i Spanien brukar frukost inte ingå i hotellvistelsen. Åtminstone inte på billigare hotell. Och om det skulle ingå en frukost så är det i regel en enkel basfrukost. Spanjorer är rätt dåliga på frukost, ärligt talat. Här i Sevilla är en typisk frukost en kopp kaffe och ett rostat vitt bröd med olivolja, tomat och salt. Som visserligen är gott, men ingen stadig frukost precis.
För mig får hotellfrukosten gärna vara i bufféform, en sådan där fin med många saker så man måste gå runt och titta innan man bestämmer sig, hitta lite överraskningar, kanske frasiga varma crossianter (åååh...), pannkakor, lax, goda juicer...
Min favorit på hotellfrukostbordet är min måttstock och betygsättare på hotellfrukosten. Det är varken kaffe, juice eller äggröra. Det är något sällsynt, och om det finns är det enbart på mycket välsorterade frukostbuffér, och om jag får äta en skål är min dag gjord, den kan inre börja bättre.
Det jag pratar om är Kalaspuffar. Rostade, puffade vetekorn med honung.
Det låter som om jag skojar, eller som om jag vore 25 år yngre, men det är sant. Jag älskar Kalaspuffar så mycket att jag aldrig köper dem.
Jag slutade äta dem när jag fick diabetes som nioåring. Sedan dess har jag nog bara köpt två paket på 27 år.
Jag äter helst kalaspuffar som de är, med sked.
Så om Kalaspuffar finns på hotellfrukosten, då kan det liksom inte bli bättre.


Vad vill ni helst se på en hotellfrukost? Har ni ätit någon riktigt minnesvärd hotellfrukost någon gång?



20 kommentarer:

  1. Det bästa med hotell är ju frukosten! Förutsatt att det är en imponerande frukostbuffé såklart. Min bästa finns på Clarion Hotell på Arlanda. Där finns olika flingor, ostar, skinkor, pannkakor och varm mat och t.o.m. en liten glutenfri hörna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det finns bra frukost är det det bästa med en hotellvistelse, absolut!
      Vi ska flyga en morgon från Arlanda i augusti, men bo på ett annat hotell. Får se hur den frukosten är :-)

      Radera
  2. Jag kommer ihåg en spansk frukost när jag övernattade hos en kompis i Barcelona. Hela storfamiljen i köket, och en skål varm mjölk framför mig. "Vill du ha bröd eller kex i mjölken?" Öh...nej tack! Jag blandade den varma mjölken med det starka kaffet och fick en perfekt skål latte, som jag åt kex och bröd till. På sidan.

    SvaraRadera
  3. Annika, kalaspuffar är inte frukost! Det är godis! Vilket sonen min bittert får erfara varje gång han försöker lura med något liknande (oj, det finns många sockerflingor i hllorna!) ned i kundvagnen.

    När vi har rest på semester (Mallorca osv) så har vi fröskt bo med pentry så vi kan fixa lite saker själva. Men jag har alltid propsat på frukostbuffé. Det är ju så underbart att gå där och njuta, smaka, rata, ta om, ta mer. Jag hoppar bönor, omeletter, korvar och liknande och riktar in mig på alla roliga bröd och pålägg samt så klart all den goda frukten!

    Kaffe på morgonen? Nä, fy. Té vill jag ha och helst Earl Grey.

    Men jag brukar försöka smaka på saker även på den varma avdelningen om det är något som ser annorlunda ut. Kroketter, friterade ostbitar, udda korvar.

    Jisses.. Jag är vrålhungrig nu ju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejnej, så länge kalaspuffarna står balnd frukostflingorna räknas det som frukost.
      Jag letar också efter annorlunda saker bland det varma, det är roligt!
      Och frukt!

      Radera
  4. Kaffe. Men vad som finns är mindre viktigt, men att det ska vara gott. Egentligen gillar jag inte buffé, hellre a la carte. Minns ett par hotellfrukostar särskilt. Jag beställde Special K med skivad banan och jordgubbar. Färskpressad apelsin och morotsjuice och titta ut över atlanten. Blodkorv och äggstanning pâ Parador med utsikt över bergen. Ljuvliga scones i Dublin. Croissanter i Valetta... Sedan blir man ganska kräsen med franska bakverk när man bott i Paris sâ det äter jag nästan aldrig utomlands längre. Oftast blir det rostat bröd med ost och paprika eller gurka och kanske en liten muffins eller lite frukt. Sedan tycker jag att tidning är ganska härligt speciellt om man kan sitta ute i solen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken härlig frukostkommentar!
      Jag har aldrig ätit frukost a la carte. Var hittar man sådant? Din flingfrukost med frukt låter fantastisk. Faktiskt allt du nämner.

      Radera
  5. Hotellfrukostar är fina! Jag är speciellt förtjust i de tyska frukostarna. Det ska vara färskt, varmt bröd, schwarzwaldskinka, ost - hård och brie, frukt, fruktkompott, honung, perfekt kokta ägg, yogurt, musli och kaffe förstås. Croissanter är inte fel det heller.
    Amerikanska hotellfrukostar är överlag ganska trista, iallafall på billiga hotell och motell. Det som räddar dem är när de har ett våffeljärn och smet så man kan grädda sina egna våfflor - och det har de ofta. Hotellkaffet är oftast under all kritik....man får leta efter starbucks eller så istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är schwarzwaldsskinka?
      Vad roligt det låter med våffeljärn och smet! Det får mig att tänka på att jag vill köpa med ett våffeljärn fårn Sverige i sommar!

      Radera
    2. Schwarzwaldskinka är . . . heter det rimmad på svenska? Dvs. som serrano, någonslags process där den torr-rimmas och sen röks. Supergod. Ja, våfflorna räddar frukosten för brödet är ju som bekant inte speciellt gott här :) . Jag skulle gärna också ha ett svenskt våffeljärn någongång!

      Radera
    3. Visste inte att brödet är dåligt? I Spanien är det urdåligt. Finns inget att välja på. Vit baguette eller vit baguette i annan form.

      Radera
  6. Vad kul att du hängde på det här temat! Jag är själv väldigt hungrig på morgnarna och jag har alltid undrat, är inga sydeuropeer det? Jag håller med dig, det som bjuds till frukost i Sydeuropa är ju gott, men inte stadigt direkt. Jag är helt medveten om att en del inte är hungriga på morgonen. Men det borde ju finnas några sydeuropeer som är det... eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv vill jag inte alls äta på morgonen, men jag undrar detsamma som du. Ibland vill jag säga till en del att frukosten är dagens viktigaste mål, det är viktigt att äta en stadig frukost och inte bara en bit vitt bröd med olja, men jag gör det inte.
      Här brukar man äta en andra frukost klockan tolv på dagen. Svårt att stå sig annars till 14-15 då man äter lunch.

      Radera
  7. På hotellen i Sevilla har de helt fantastiska frukostar! Dock är de oftast ej inkluderade i priset... Färskpressade juicer i olika färger, massa bakverk, ostar, pålägg, bröd, yoghurtar, flingor, olika färska frukter, och tom cava! Inget fattas! Blir hungrig bara av att tänka på det... :)



    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Hade ingen aning! Har aldrig bott på hotell i Sevilla :-) så det var roligt att höra!

      Radera
  8. På senare tid har jag börjat uppskatta skålen (som ofta finns här) med en blandning småbitar av melon. Det, bacon, äggröra, en skål fruktyougurt (som jag aldrig köper hem) och så kaffe förstås, och ett glas juice, gillar jag jättemycket. Jag och brorsonen har några gånger vardagslyxat till oss och går till ett hotell och äter frukost innan jobbet, det är dyrt, men värt det, någon gång ibland. Här i Skövde är det Hotell Billingen som är favoriten. Där har de allt, och ett våffeljärn där en kan göra nygräddade våfflor, med sylt och grädde. Inte dumt. Croissanter har också seglat upp som en favorit. Oj, det blev många saker.. :) Men jag gillade verkligen frukostarna hemma hos er, med rostat bröd, olivolja, färsk vitlök, tomat och salt. Mums! Det var länge sedan nu, vad sugen jag blev! Får introducera Stefan.
    Åsa Mwansa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andalusisk frukost är också bra. Varför inte introducera Stefan i Andalusien? ;-)
      Det låter som om du äter frukostbuffé varje morgon, med alla godsakerna! Andalusisk frukost är lite tråkig i jämförelse.
      Det är ju en fantastisk idé att äta hotellfrukost utan att sova på hotell1. Vilken start på dagen!

      Radera
  9. Trevlig blogg...brukar titta in ibland och läsa ikapp:)
    Jag älskar hotellfrukostar och Sverige ligger verkligen i topp där, bästa stället hittills är Säröhus strax utanför Göteborg riktigt mumma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar den!
      Sverige har fantastiska frukostar. Säröhus har visst spa också... åh...

      Radera

ny gadget

ny gadget