torsdag 12 maj 2016

I Sevilla stängs parkerna vid regn

Jag vet att vädret är alldeles fantastiskt i Sverige nu. Härligt!
Här har det regnat i en  vecka, varit ganska kallt och blåsigt och det verkar hålla i sig till helgen då det vänder. nästa vecka väntas upp till 30 grader... Suck.
Eftersom jag är svensk håller jag mig inte inomhus med Disa hela regntiden.
Eftersom jag är svensk har jag regnkläder, liksom Disa. Så vi gick ut för att leka i vattenpölarna.
Ett barn och en vuxen som är ute i regnet och har regnkläder är så ovanligt här att många stannar och tittar under sina paraplyer, skrattar och pratar med oss.
Utanför huset har vi gator och bilar och parkeringsplatser, vilket inte stör Disa så länge det finns vattenpölar, men jag hade tänkt oss till parken. Efter en halvtimme hade jag ingen lust att gå dit längre, men det hade Disa.
- Parque! Parque! Parque, upprepade hon gång på gång, så jag lyfte upp henne, hon var trött nu, och bar henne till Parque Miraflores ingång. Och möttes av... en stängd grind! Stängd med kedja och hänglås!
Så många gånger som jag har irriterat mig över att VARENDA jävla park här i Sevilla är inhägnad. Parkerna är öppna vissa tider. Har ni hört?! Och när som helst kan de stängas så att ingen kommer in!
I höstas stängdes hela María Luísaparken för att det regnade, och jag kunde inte fatta det, gick från ingång till ingång runt den stora parken för att leta efter en öppen grind, jag liksom många turister och sevillabor, men alla grindar var stängda.
Och nu Mirafloresparken.
PÅ GRUND AV ATT DET REGNADE!
Jag var så irriterad. Vad var egentligen anledningen? Ville kommunen förhindra att fotgängare skulle råka trampa i en vattenpöl?
Jesús gissade att det berodde på risken för fallande grenar.
- Om det faller ner en gren i huvudet på någon kan kommunen stämmas på så mycket pengar, att de hellre stänger hela parken, menade han.
- Tre fjärdedelar av allt mitt pappersarbete på skolan är av samma anledning, skolan måste hålla ryggen fri när folk vill stämma den. För det gör folk. Stämmer.
Grannen som jag träffade i fruktaffären sa ungefär samma sak, att parken stängdes för att det kan ramla ner grenar på folk.
Jag sa inget om vad jag tänkte om det.
Jag gick med Disa till Más istället för att köpa choklad som vi åt på hemvägen, men hon fortsatte att fråga om parken.
- Parque. Parque?
- Vi kan inte gå dit, för den är stängd. Tyvärr, svarade jag varje gång.
Och till slut sa jag till henne, jag som har bestämt att försöka att aldrig tala illa om saker i Spanien (men kan inte hålla inne med att dubbningen är fruktansvärt dålig), hennes hemland, att i Spanien finns det mycket som är fantastiskt, och annat som är väldigt dåligt, och detta att det finns stängsel runt parkerna är en sådan dålig sak. Det skulle aldrig hända i Sverige.


10 kommentarer:

 1. Tänk att det kan vara så exotiskt med regnkläder att folk stannar och tittar. Jag är så trött på regnet nu, men ser inte fram emot 30 graders värme heller :/

  Grenar som faller pga regn låter lite som en myt. Som att man inte bör bada en timme efter att man har ätit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag tror att det (kanske) har att göra med blåsten också. Men vet inte. Verkligen inte.

   Radera
 2. Konstigt. Undrar vad den egentliga anledningen är, eller om Jesús kanske har rätt? Jag vet inte om det är likadant i Portugal, att parkerna stänger vid regn, men jag tror inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert inte, portugiserna verkar rätt vettiga.

   Radera
 3. Jag möttes av samma sak igår när jag tog paraplyet och gick till Lidl. Mannen min undrade om jag inte skulle ta bilen. Varför det? Jag behöver ju röra på mig. Dessutom lyckades jag träffa in uppehållet. Men en riktig regnrock/-kappa funderar jag på att sy mig, finns ju inga här. Men vad jag skulle komma till var att jag hade tänkt gå genom parken. Nästan lite chockad såg jag att den var låst med hänglås!

  Grenar tror jag inte heller på, håller med om att det låter som en myt. Däremot skulle jag kunna tänka mig att det blir halt. För jisses så halt det kan bli här, ABS-bromsarna på förra bilen har nästan jobbat mer här än i halkiga vinterstockholm. I parken kan det vara de nedfallna löven som blir hala, på vägarna är det mer sanden som lägger sig som en hal hinna.

  Så tänker jag.

  Och vet du Annika, man kan inte förklara allt på ett positivt sätt alla gånger. Vissa saker är bättre på andra ställen. Sverige är inte bäst på allt lika lite som Spanien eller något annat land är det. Och det måste man väl också lära sig, att allt har sina sidor, bra som dåliga.

  Så tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken är lite att D ska få komma fram till själv vad som är bra respektive dåligt i de olika länderna. Men det här är ju så tydligt dåligt...
   I den här parken är det mest grusgångar, så halkan är det inte heller.
   Sy regnkläder! Du måste visa någon gång vad du syr på din maskin, jag blir nyfiken! Kommer att bli mycket imponerad, vad du än visar upp. Bara att få idén att sy egna regnkläder, eller en traje de flamenca...

   Radera
 4. Hahaha åh igenkänningen!
  Men varför skulle grenarna ramla mer när det regnar än när det är soligt? Så himla tunga kan de ju inte bli av några regndroppar, vattnet rinner ju av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Det kan vara vinden. Men parkerna stängs inte om solen skiner och det blåser...

   Radera
 5. Konstigt av evolutionen att premiera träd som tappar grenarna ev regn ��. Får du inte lust att bli rebellisk och hoppa över staketet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, absolut! men inte bryta mig in i parken ("staketet" är tjocka vita stänger som är så häga att de inte går att hoppa över) utan in till de små prydnadsgräsplättarna runt höghusen som under den varma årstiden vattnas med vattenspridare. Där går man, i mellan 30 coh 42 graders ävrme och HINDRAS från att nudda gräset och ta del av det svalkande vattnet, av ett jäkla staket!
   Jag planerar vattenspridarbad emd Disa i sommar.

   Radera

ny gadget

ny gadget