onsdag 13 maj 2015

Min prickiga bebis

Plötsligt fanns de bara där. Prickarna. Min bebis var alldeles prickig.
Rätt många prickar kom från myggbetten (de här förbannade myggorna som inte nöjer sig med att bita EN gång!), men sedan var det en massa små på ryggen, benen, bröstet, ansiktet.
- Jäklar, hon är allergisk mot jordgubbar! Jordgubbar som är så gott... tänkte jag.
Observerade henne ifall hon skulle få andningssvårigheter eller något, om hon kliade sig, om hon gjorde något konstigt, men ingenting. Bara prickarna och de satt där de satt.
Jesús, som var på jobbet, fick inte veta något, han skulle bara bli orolig och tro att det var något allvarligt. Han blev orolig ändå eftersom han och jag ett tag trodde att Disa och Pipen och jag höll på att brinna inne i huset (jag funderade på vad jag var tvungen att ta med om vi måste fly, den externa hårddisken med foton kom högst upp på listan samt Disas nappflaska, hon behövde äta när hon vaknade, så jag ställde mig att koka vatten att så på termos.), men det visade sig vara en granen som hade bränt något på spisen. Men hur är det möjligt att bränna något så illa att det luktar i hela elvavåningshuset, samt utanför det, ut på parkeringen???
Nåväl, prickarna.
Det irriterade mig mycket att Disa skulle vara allergisk mot jordgubbar, att det var mot yoghurten ville jag inte se som en möjlighet, det hade varit ännu värre. Skulle spanjorerna få rätt nu? Är det här straffet för att jag frångått en aning, aning de stränga, spanska kostråden? Stod det något om jordgubbar på lappen?

Jag hann inte mer än nämna prickarna för Disas doktor, så sa hon att de berodde på svett.
Efter att hon tittat på barnet var hon övertygad. Svett.
Disa har värmeutslag.
Inte så konstigt, det har blivit mycket varmt här, som mest 40 grader nu under ett par dagar.


Jag kollade lite på nätet. Det var småkul, det blir lätt det när man hittar råd som det här: "Man kan försöka vistas i en sval miljö." 


Doktorns råd är bomullskläder, så lite vagnsosm möjligt (den "andas" inte) (fast bärsjal blir ju också varmt)
Lite kläder, öppna fönster, fläktar och luftkonditionering.

De här sista råden med fläkt, öppna fönster och luftkonditionering gjorde min dag. Jag går tillbaka till det i minnet gång på gång och det får mig att le. Det är fruktansvärt barnsligt men... jag kan inte bärga mig inann jag får att tala om det för Jesús föräldrar!
Åååh!
Ni som har hängt med ett tag minns kanske att svärisarnas största skräck är att bli förkylda. Eller att något barnbarn blir förkylt. och förkyld blir man här av luft, sval luft. Alltså får det aldrig vara tvärdrag i en bostad. Det KAN gå att öppna ett fönster om det är mycket varmt, men det får inte komma in någon vind.
Fläkt uteslutet.
Luftkonditionering så förbjuden att den borde slängas. Luftkonditionering = förkylning. Och om de någon endaste gång sätter på den under den 40-gradiga Sevillasommaren så får ingen vara i närheten av apparaten.
De bor dessutom i en varm liten lägenhet, och att vara där på sommaren är hemskt.
Vi berättade om kompisens gammal släkting som var lika rädd som de för att bli förkyld på grund av luftkonditioneringen, vägrade använda den, fick värmeslag och höll på att dö i ambulansen till sjukhuset.


Men om Disas läkare HAR ORDINERAT luftkonditionering och svala temperaturer, en LÄKARE, ja
då MÅSTE de sätta på apparaten!


/Barnsliga Annika

20 kommentarer:

 1. Danis första sommaren hade han också värmeutslag, massor med prickar, knottor och var jätteröd - jag trodde han skulle dö typ?! Det enda som hjälpte var att han fick vara naken... Ja, och ha på både AC, fläkt - och nej, inte vistas utomhus;) (det var värmebölja den sommaren så helt olidligt typ, det stod helt still trots att vi var bredvid havet.) - det släkten sa var att så länge han har på sig strumpor så blir han inte förkyld??? Så han fick vara naken med endast strumpor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vad den här kommentaren har gjort mig glad! Naken och med strumpor, så typiskt!
   Har han inte haft värmeutslag efter det, gick det över?

   Radera
  2. Det gick över men kom tillbaka flera gånger den sommaren om han blev för varm, tex i babyskyddet i bilen. Han hade det även typ i nacken året efter (1,5år) men aldrig över typ hela kroppen. Jag har för mig det även blev bättre av att bada, svalka ner kroppen. Jag tyckte det var jättejobbigt minns jag och ville inte gå ut, utan satt instängd hemma och hatade vara i varma Spanien.

   Radera
  3. http://backstageimodebranschen.blogspot.se/2011/06/att-sakna-sverige.html

   Radera
  4. Jag är nog ärtt lugn när de gäller de här utslagen. Hon har inte ont av dem, det är bara i svanken det kliar lite på henne, men barnläkaren har tipsat om att hälla bikarbonat i badvattnet mot klådan!
   Jag ser att det blir mycket bättre när Disa får vara utan kläder i svalkan inomhus. Här är så hett så ingen går ut mitt på dagen ändå. Men om vi hade haft en strand eller en pool i närheten hade det nog varit lockande :-)
   Spanien är inte trevligt på sommaren.

   Radera
 2. Hahaha!! Jag skrattar högt angående drag och luft. Likadant här på Balkan... Sitter man i drag dör man typ. Det och blött hår, och att vara barfota är livsfarligt.. Men att åka bil utan barnstol är helt ok.. Don't get me started. Men mina barn går till släktens förtret barfota, sover i bara blöja och med öppet fönster. Man smälter ju annars! Som tur var har min man bott i norra Europa många år och är minst lika ok med detta som jag. Släkten däremot... Nja :) heja dig A, bästa inlägget på länge! Mvh, C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men!! Precis som här! Här är det också livsfarligt att gå ut med blött hår! Och ingen kommer på tanken att gå BARFOTA , det gör man bara inte! Döremot att åka utan bälte är inte så farligt, eller att köra när man har druckigt (poliskontroller enda faran med det) och att ett litet barn sitter i knät på en vuxen istället för i bilbarnstol, nä, ingen fara, så har man ju alltid gjort...
   Jag har Jesús på min sida.

   Radera
 3. Och nu ska jag vara lite motvalls igen... Men bara lite.
  När sonen var ca 3 år var vi på Menorca. Vi hade köpt ett sådant fint soltält som vi smällde upp på stranden, sonen sov middag där, vi kunde fortsätta sola och bada. Men sedan fick han feber. Hög sådan!
  Så vi gick till fru doktorn som bannade oss för att han hade fått sova i skuggan men ändå i värmen mitt på dagen. Hon sa att öppet fönster är jättebra, sova i med a/c är INTE bra. "Sätt på den en timme innan och stäng av den när det är läggdags." var hennes råd. Och det är något som vi försöker följa så gott det går.

  Tur det inte var jordgubbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också fått feber och blivit dålig efter en varm dag. Inte kul.
   Det där med luftkonditioneringen... vet inte vad det skulle vara för fara med den på natten? Det jobbiga är väl att luften blir så torr.
   Att det är bättre att sova med öppna fönster istället för luftkonditioneringen håller jag med om, en faktor är att det blir så himla dyrt att ha den på. Tyvärr fungerar det inte att ha öppna fönster i Sevilla på sommaren, här är det bättre att stänga dem. För det riktigt jobbiga med sommarhettan här är att temperaturen knappt sjunker på kvällen och natten. Aldrig någon vila från hettan.

   Radera
 4. Ja, det blir lite oroligt när man inte riktigt vet vad som händer! Vad skönt att det INTE var allergi! Sånt är så jobbigt :) Och speciellt om det är mot något som är gott!
  Det Emma säger med ingen AC på natten, det har jag inte hört! Spännande med ny information! Här är det dock så varmt att sonen inte skulle kunna sova alls om inte ACn var på. Det blir lätt uppåt 35 grader och väldigt fuktig luft på natten i ett litet rum med fyra personer som sover...Annars kanske det skulle funka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog också att man får använda sitt omdöme.

   Man kanske inte behöver ha på max men det är nog skadligare att inte sova alls än att sova med AC:n på.

   Radera
  2. Ja, det beror ju på situationen. Får man svalka av att öppna fönstren så är det ju bra.

   Jag är glad att det inte var allergi.
   Men skulle D bli allergisk får det hellre vara mot jordgubbar än mot pälsdjur.

   Radera
 5. Hahaha vad jag känner igen mig, även om det inte precis var så varmt i Bogotá. Men så fort man åkte till tropikerna en helg - inget drag, inte utan kläder, då kan han ju bli sjuk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe...Och det var nog ganska varmt där?

   Radera
 6. Åh jag bara älskart! Ser verkligen fram emot inlägget om när dina svärföräldrar får höra om doktorns råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, något sådant inlägg blir det nog inte!
   Antingen blir det ingen reaktion alls, de är mycket respektfulla, eller så blir det en liten reaktion, och den är förmodligen för privat för att hamna på bloggen :-)

   Radera
 7. Vår dotter fick också värmeslag när hon var bebis. Så hon fick vara med bara blöjan på, bada mycket och zinksalva hjälpte också! Och kunde inte låta bli att skratta åt kommentarerna, de är så typiskt spanska. Att det alltid är någon gammal tant som petar på mina barns fötter och säger med klagande ton att man nog skall sätta strumpor på barnen. Men om det nu är 30-40 grader varmt så fryser de knappast utan de där jäkla strumporna. Har också fått frågan om jag inte får kallt när jag inte fönar håret (?) Och min mans farmor är rädd för att duscha sig eftersom hon är säker på att hon blir förkyld och dör. I september när kvällarna blir kyligare får man anklagande blickar av de äldre om man är i parken med barnen. Åt mig säger de aldrig något men av min svärmor frågar de om det inte är för kallt ute för barnen. Blir irriterad bara jag tänker på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag har ännu inte behövt försvara mitt barns bara fötter:-) Men är fullproppad med argument tills den dagen kommer!
   Vilken del av Spanien kommer din man ifrån?
   D brukar också vara i bara blöjan, det är det bästa. Ingen zinksalva, men vi ska prova läkarens tips om att låta henne bada i bikarbonatvatten!

   Radera
  2. Han är från Valencia men stackarn har snart bott redan fem år i Finland. Är nog svårt för en social spanior att anpassa sig här

   Radera
  3. Det måste vara mycket svårt Har din gjort det?...

   Radera

ny gadget

ny gadget