lördag 16 maj 2015

Konsert och kalas

I torsdags kväll efter jobbe tog vi bussen till Alameda.
Vi skulle gå på blueskonsert, där Jesús tidigare munspelslärare spelade.
Efteråt åt vi en tapa.
I går var det födelsedagskalas hemma hos kusin Elisa.
Fem år minsann!
Först var det barnkalas med alla Elisas kompisar från förskolan. Vi släktingar höll oss undan och åt tårta i pation, och senare grillades det sardiner, räkor och champinjoner.
Disa träffade sin jämngamla släkting och de spelade piano tillsammans.
De här barnen är så olika. Släktingen har till exempel väldigt lätt för att somna. Vi fick en babysitter av Jesús föräldrar efter att de hört hur lilla C somnade i sin. Som om Disa någonsin skulle sitta och somna?!?
Lila C somnar så lätt att hon till och med somnar krypandes. Jag och J tittade på varandra som om vi hört i syne.
Disa sonmnade på en promenad runt kvarteret, sedan vaknade hon av illskriken på kalaset och folk som gick ut och in ur rummet där hon låg. Hon vaknade och var inte glad, så vi åkte hem.
Lilla C som låg i vagnen bredvid vaknade också senare, men somnade sedan om.
Olika.


Disa och farfar.


Just det, Disas första tand har tittat fram!

10 kommentarer:

 1. Hej, jag har just varit i Barcelona och hälsat på min syster. Jag kunde konstatera att jag visste massor om spansk kultur och mat mm. Kunde förklara en del grejer för syrran också som ändå bott där sen i oktober. Jag vill passa på att tacka dig för din blogg för det är här jag lärt mig allt jag vet om Spanien. Så fortsätt med dina fina inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad kul!
   Tack vare mina inlägg?!
   Jag funderar på om jag någonsin har skrivit något vettigt här, men det fanns ju en tid innan barnet också ;-)
   Skoj med en resa till Barcelona, hoppas du hann uppleva mycket. Jag gillar den staden, det lilla jag har sett.

   Radera
 2. Fin blogg du har!
  Har funderat på att bli lärare inom exempelvis eng och spanska och sedan tänkt o ta mig till spanien o möjligen jobba där, men efter att jag läst ditt inlägg del 1 & 2 om hur situationen för spanska lärare är i spanien, verkar det hopplöst och i princip omöjligt för mig som utlänning att få jobb som lärare i spanien. Om jag inte söker mig till de svenska skolorna självklart, men vill inte bara förlita mig på det. Vet själv inte om du är lärare också och jobbar i Spanien, eller enbart din man? Känner du utlänningar som fått jobb som lärare i Spanien och vet mer om det? Har mailat svenska skolor om hur det är att jobba på spanska skolor osv, men fick inte mkt till svar.

  Om inte lärare, vad skulle jag kunna utbilda mig till och ha större möjlighet att få jobb inom? Jag står mellan ekonomi, lärare, ingenjör i princip. Hade riktat in mig på lärare, men nu känns det som att dörrarna är stängda..

  Alla tips uppskattas!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, Spanien är inget lätt land att flytta till för att jobba. Arbetslösheten är så oerhört hög. Många, många spanjorer med hög utbildning i alla yrkeskategorier har flyttat härifrån eftersom det inte finns jobb, de jobbar utomlands. Otroligt nog fylls universiteten med nya studenter, trots mycket små framtidsutsikten, eftersom utbildning är det enda som räknas här (en kompis fick jobb i en leksaksaffär tack vare att hon har två högskoleexamen (!), här kan man aldrig räkna med att få jobb inom det man studerat, det är mer att chansen är högre att få något jobb över huvud taget) och det inte finns annat att göra för de flesta ungdomarna. I Andalusien ligger ungdomsarbetslösheten på ungefär 60 procent, siffran sjunker lite för varje år.
   Är det av någon särskild anledning som du vill flytta till just Spanien?
   Som svensk har du en stor fördel, ungefär det enda du kan tävla med: engelskan. Nivån på engelskan är så låg här, uttalet är ofta uselt, många arbetslösa har tvingats stanna kvar i landet på grund av att de inte kan något annat språk än spanskan, och nu gör de allt för att inte samma sak ska hända framtidens vuxna. Det betyder att det bildas många nya engelska språkskolor, och även inom statliga skolor har utbildade lärare med goda engelskkunskaper större chans att få jobb.
   Med mycket envishet, tålamod och goda kunskaper i spanska kan du göra opociciones, dessa stora, omfattande tentor och på så sätt "ställa dig i kö" till lärarjobb på en statlig skola, vilket är det mest eftertraktade. Annars kan du söka till friskolorna, de är ofta intresserade av utlänningar med goda kunskaper i engelska. Jag känner två utbildade engelsklärare som har fått jobb på friskolor. Nackdelen med det är att arbetsvillkoren är usla. Det blir många, många timmar och dåligt betalt till exempel.
   Det går också att söka jobb på rena språkskolor. Allt går naturligtvis lättare om du är utbildad lärare, så jag tror att du är inne på rätt bana där. Satsa på läraryrket!
   Lycka till!

   Radera
  2. Tack så väldans för svar! Är det samma sak för lärare i norra spanien? Arbetslösheten är väl mkt högre nere i söder?

   Och vad utbildar sig ungdomarna till? Vilka utbildningar är populära? det visar väl lite inom vilka branscher det är högre chans att få jobb inom? Kostar det som spanjor att utbilda sig på statliga universitet? Får dem bidrag?

   Radera
  3. Stämmer att arbetslösheten är lägre i norra Spanien, har dock ingen siffra.
   Systemet för statliga jobb i norr är samma som i söder, men hur situationen för lärare ser ut på friskolorna vet jag inte, kanske bättre, kanske sämre, varje provins har egna lagar.
   Jag vet inte vad som är mest populärt att studera. Många väljer utbildning efter möjligheten att få jobb sedan.
   Både statliga och privata universitet kostar mycket pengar att studera på. Det är en anledning till att de allra flesta bor hemma under universitetstiden. Man får inte bidrag, det är i regel föräldrarna som måste betala, men de vars föräldrar har låg inkomst kan få stipendium.
   Under krisen har både de redan höga avgifterna för studierna höjts, och stipendier dragits in, tråkigt nog, och det har varit många protester mot det.

   Radera
 3. Alltid lika intressant att veta! Hur hamnade du i Sevilla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle bättra på spanskan på en språkkurs i Ronda, och där träffade jag Jesús. När vi flyttade ihop blev det i Sevilla eftersom han kommer härifrån, han jobbade bara tillfälligt i Ronda.
   Skrev lite om hur vi lärde känna varandra i det här inlägget: http://casaannika.blogspot.com.es/2012/01/hur-vi-traffades.html

   Radera
 4. Ja, lustigt det där med ungarna och sova...
  Vagnen och bilen är saker man sitter i för att uppleva världen, inte sova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, bilen brukar hon somna i, men vagnen - allt mer sällan.

   Radera

ny gadget

ny gadget