måndag 22 april 2013

Ferian


Klart att vi gick på ferian till slut. Man kan ju inte bo i Sevlla och låta bli att besöka årets stora stadsfest.
Feria de abril, som hålls varje år två veckor efter påsk. De som är riktigt förtjusta i den är där varenda dag hela veckan.Äter, dricker, dansar sevillanas, umgås med vänner och bekanta. Kommer i vackra hästskjutsar eller på hästrygg, sover knappt, åker hem i gryningen.
Överallt i stan ser man kvinnor på väg till ferian, väntandes på buss, taxi eller annan skjuts, vackert klädda i den traditionella klänningen, med sjalar, färggranna matchande smycken, kam och blomma i håret. De är så fina!
Det går inte att beskriva april-ferian i ett blogginlägg - den måste upplevas.


Det var kväll när vi gick dit. Vi hade tillbringat eftermiddagen hos Jesús föräldrar och gick till ferian därifrån. Vi möttes av allt fler festklädda och hästskjutsar på vägen.
Vid Parque de los Principes var alla som vi mötte antingen på väg till eller på väg från ferian, och här hörde vi ljudet av den också.
Vi gick förbi en chocolatería som serverar heta, nyfriterade churros och varm choklad att doppa dem i. Det är där man brukar stanna i gryningen och äta, innan man går hem och sover. Nu var det lugnt där.


Vi tog en promenad på området. Vid den här tiden har hästarna lämnat området och gatorna spolats rena.


Ett stort område har avsatts till ferian i Sevilla. På den ena delen av det finns tivolit och cirkusen. På det andra las casetas. Det är i dessa tältliknande temporära lokaler allt händer. Man äter, dricker och dansar sevillanas och umgås.
Det tråkiga med just Sevillas feria, jag tror att det är unikt för just den, är att man inte får gå in i vilken caseta man vill. Man måste ha en inbjudan, och i dörren står vakter och kontrollerar det.
Dessa tält "ägs" av till exempel föreningar, företag och folk med pengar.


Vi brukar följa med en kompis till hans församlings caseta, men han har flyttat utomlands så vi blev utan. Som tur är finns det några casetas för allmänheten. Det är de olika stadsdelarnas samt de politiska partiernas. De kommunala känner man igen på symbolen som ni ser på bilden ovan. I dessa brukar det vara oerhört mycket folk.

Vi gick till tivoliområdet. De här luftbollarna såg roliga ut, men det var bara för barn.


Istället ställde vi oss, som många andra, i kö till det stora pariserhjulet i ena änden av parken.


Utsikten var fantastiskt. Under oss hade vi hela det lysande nöjesfältet, och längre bort såg man feriaområdet med alla casetas, och ljuslyktorna som lyste upp gatorna mellan dem. Det som sticker upp längst bort till vänster är den stora porten till området.


Det görs en ny port för varje år.


Sedan åkte vi La tren de la bruja. Jesús har minnen från det sedan han var liten och ville inget hellre än att återuppleva det. Man sitter i ett litet tåg som åker runt, runt, och en ilsken clown slår en i huvudet med en kvast så fort han kommer åt. Det går ut på att man ska ta kvasten från honom.


Vi åt lite mat, och stillade därefter sötsuget med chokladdoppade mashmallows på en pinne.
På ferian finns alla möjligheter att stoppa suget med mat, dryck och godis. I stora stånd säljs spunnet socker, kanderade mandlar, färska kokosklyftor, godisstänger med mera med mera.


Det är så vackert på kvällen när alla papperslyktor i gult och orange tänds.
Både inne i och utanför tälten pågår dansen, det är en fantastisk stämning.


Vi var trötta och gick hem vid midnatt.
Utanför barerna längs vägen drack feriafirare öl med hästarna bundna utanför.
Några var på hemväg, precis som vi.


6 kommentarer:

 1. I morgon börjar ferian i El Puerto och jag är så ledsen att jag inte kan vara där. Det är som du säger något man bara måste uppleva för att förstå hur speciellt det är. Jag blev faktiskt kär både i Spanien och maken på min första feria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt! Måste verkligen ha varit en lyckad feria!

   Radera
 2. Oh, vad härligt det ser ut! Och inget regn i år? Nästa gång jag är med, ska jag ha en klänning. Kanske nästa år? Då får vi göra slag i saken både du och jag. Vilken fantastisk utsikt från pariserhjulet! Varför åkte vi inte det förra året? På helvetesgatan. Så fantastiskt härligt. Jag tror vi skulle behöva nåt sånt här också, kanske skulle starta en i Skara, som nu börjar likna en spökstad med alla nedlagda affärer. Men det skulle väl bara bli ytterligare ett fylleslag, och det är kanske inte det vi är i behov av...
  Jaha, heter det chocoladeria? I San Fernando på Gran Canaria var vi på en Churreria. Mmmm så gott! Men mäktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en droppe regn på hela veckan! Däremot tillräckligt varmt för att ett antal personer skulle behövas föras till sjukhus efter värmeslag. De där dräkterna är ju inte svala direkt.
   Vet inte varför vi inte åkte pariserhjulet. Men är inte det för mesigt för dig? Med tanken på vad du åkte istället?
   Jag tror att en sådan fest skulle sluta med fylleslag i Sverige. Svenskar kan inte hantera alkohol.
   Jag brukar säga churrería, men vad det egentligen heter är jag osäker på. Många ställen som säljer churros är vanliga barer och kaféer. Den här på bilden kallar sig chocolatería som du redan sett.

   Radera
 3. Jag bor på landet. Jag tycker inte om människor i flock :)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också sådan, under året på Åland utan kontakt med folk utanför internatet. Att komma ut i civilisationen på loven var alltid en jobbig upplevelse.

   Radera

ny gadget

ny gadget