tisdag 18 januari 2022

Vilddjuren

För några dagar sedan skrev jag om tamdjur som befunnit sig där man inte väntat sig det. Nu tänkte jag berätta lite om våra möten med spanska vilddjur!

Jag vet att Jesús mest minnesvärda möte med ett vilt djur skedde ett par månader efter att vi hade flyttat till Aguafría. Vi visste förstås att det finns mycket vilt i Sierra de Huelva, men sedan vi flyttade till den här byn har vi sett mycket mer än tidigare. Framför allt rävar sena kvällar. Grävlingar och hjortdjur behöver man också se upp med. Men ingen av oss hade räknat med att möta ett vildsvin!

Jesús ville se byns kyrkogård. Jo, det finns faktiskt en, men det är nog inte många som har varit där. Man behöver gå genom en familjs instängslade mark, bestiga ett berg, och högst upp bland märkliga klippformationer ligger den lilla kyrkogården. Tidigt på morgonen var det när Jesús traskade mellan stenblocken och plötsligt stod öga mot öga med ett vildsvin. Vilken stor best, berättade han uppskakat efteråt. Det gick inte att springa annat än framåt eller bakåt, så han klättrade fort upp på ett klippblock och satt där, med vildsvinets blick i sin egen, ända tills det bestämde sig för att gå åt andra hållet. Jag var orolig i flera månader efteråt över att själv stöta på ett vildsvin, det är inte ovanligt här, och en av byns hundar har ärr efter ett vildsvin. Vid varje skogspromenad tänker jag tanken på att möta ett, och undrar vart jag skulle ta vägen, med tanke på att det finns taggtrådsstängsel på båda sidor om vägen.

Mitt mest minnesvärda vilddjur var mindre i storleken. Det var en sen kväll och jag hade vattnat växterna på terrassen när jag fick syn på min fiende, en snigel, på muren. Finns det glupskare djur än sniglar? De ger sig på allt grönt jag sår! Men den här bar sig så konstigt åt. Var det ens en snigel förresten? Den rörde sig fort och ryckigt, jag började undra om den egentligen var en krabba, de hade samma snabba rörelsemönster, men krabbor finns ju inte i bergen... Jag stirrade på djuret en bra stund, tills den stillnade, och det började droppa vatten från den. Sedan rann vattnet! Jag fattade inte vad jag såg. Tills det stack ut ett monster ur ett hål i muren, precis bakom snigeln! Vad rädd jag blev! Det var en scolopendra, ett monster till tusenfoting som kan bli ett par decimeter långa här i Spanien, och som kan ge mycket smärtsamma bett. De jagar på natten och gömmer sig under stenar och i hålor. Sedan mötet med scolopendran har jag inte kunnat gå barfota ens på terrassen utan att vara rädd för att trampa på en. Jesús hittade senare en död i sovrummet...

Ormar finns förstås, och flera typer av huggorm. När jag var på promenad på mitt berg låg en huggorm och vilade sig mellan ett par stenar. Jag fattade inte vad jag såg och trodde att sicksackmönstret på ryggen var en vacker men märklig cykelkedja (?) som ramlat av just här på stigen. Jag stötte till den med foten för att vända på den... Då vaknade ormen till, och jag FLÖG två meter fram med hjärtat bultandes.

Disas möte med orm var mindre dramatiskt. Hon är inte rädd för några djur alls, inte ens getingar, trots att hon har blivit stucken flera gånger. Hon, Runa och Jesús var på födelsedagskalas på en mysig plats vid en bäck. Ett utmärkt badställe, mycket vackert och ganska djupt vatten, där jag har tyckt om att bada. Nu vill jag inte åka dit mer. Disa simmade omkring under vattnet, Jesús stod bredvid och såg att en orm simmade bredvid henne. "Ser du ormen?", undrade han när Disa dök upp, och det gjorde hon, och fortsatte att bada. Han kommenterade den simmande ormen för de andra vuxna, och de sa att javisst, ormarna bor vid stenarna där borta och pekade, det var visst allmänt känt. Inga giftiga ormar, men personligen vill jag ändå inte simma tillsammans med några ormar alls.Det sista oväntade vilddjuret som jag kan komma på nu, är en snigel. Det var en sådan konstig snigel att jag inte ens förstod att det var en snigel. Det var något stort, konstigt som låg bredvid husväggen (utomhus). Jag petade på det men förstod ändå inte. Någon dag senare hade det där konstiga rört på sig och låg utanför dörren, och det var Jesús som sa att det var en snigel. En sådan där utan hus, ovanligt stor och mycket rund. Jag la en pensel bredvid den för att visa storleken, men den er ändå inte så stor ut på bilden :-)Får se vilka nya djur vi upptäcker när vintern släpper!

18 kommentarer:

 1. Blä vad läskigt med scolopendra, var tvungen att googla en bild. Men varför rann det vatten? Det förstod jag inte riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så dumt, det skrev jag ju inte! Jo, scolopendran åt upp snigeln, då rann vattnet från den. Sedan trillade det tomma skalet ner på marken.

   Radera
 2. Hur vet man vilka ormar som är giftiga eller ej? Jag antar att det finns fler giftiga ormar i Spanien än i Sverige där vi bara har huggormen (både svart och cykelkedjefärgad).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det bara är huggormen som är gift här också, men det finns flera olika sorters huggormar. Jag googlade för att se vilken det var :-)

   Radera
 3. Nu fick jag lära mig ett nytt namn på djur. Tack! Åt den det där konstiga djuret(snigel?) eller?
  Vildsvin finns det ju gott om i Sverige med och de är inte alltid att leka med...
  Vad härligt att Disa inte är rädd för djur :). Om det nu inte är farliga djur förstås. Lagom respekt är bäst. /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis, scolopendran åt upp snigeln, jag glömde att skriva det .-)
   Disa har släktingar som är rädda för minsta insekt, så vi har försökt att aldrig visa rädsla utan bara intresse och respekt för alla djur vi sett. Personligen tycker jag att det är svårt när det handlar om kackerlackor, men jag vill inte att hon ska ta över min egen rädsla för de odjuren.

   Radera
 4. Nej men, monster i sovrummet, jag skulle få omedelbar fobi och panik och mani? Väldigt snällt av dig att berätta om mindre trevliga sidor av den lantliga idyllen för här i storstaden försöker jag jobba febrilt med en gigantisk byggarbetsplats och stadstrafik i bakgrunden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, sådana oljud är inte att leka med heller! Men jag föredrar lantlivet, trots odjuren :-)

   Radera
 5. Hu, vildsvinshistorien gav mig kalla kårar! För ett antal år sedan höll sig mina föräldrars grannar med (inhägnade!) vildsvin och jag hälsade alltid på dem med skräckblandad förtjusning... Skulle inte vilja träffa ett ute i skogen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Spännande! Jag skulle gärna se ett på nära håll. Fast inte ute i skogen helst, jag har också respekt för dem!

   Radera
  2. De är ju fascinerande djur, så jag gick gärna dit och matade dem med fallfrukt eller potatisskal! Men gärna ett stängsel emellan tack! :D

   Radera
 6. Oj, oj, du går fram och petar på ormen med sicksackmönster..�� Den var nog slö annars hade det kanske slutat lite illa. Annars tycker jag att det verkar vara gott om orm i spanien, har sett flera mitt i stan och i synnerhet när det schaktas och rumsteras på tomma tomter. Men så roligt för er att få se de vilda djuren, och lärorikt för barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var dumt. Jag borde ha förstått att det var en orm som låg där. Jag ser sällan orm som tur är. Tänk att du har sett ormar i stan!

   Radera
 7. Jag har gjort som du men i Sverige. Undrade vem som slängt ett cykeldäck bland stenarna i trädgården. Det var en huggorm märkte jag när jag precis tänkte greppa tag i den. Jädrans vad ädd jag blev! Katten fann den mycket intressant. Fick grabba tag i henne och sedan hade hon utegångsförbud ett tag.

  Sniglar är glupska kryp. Och hu för de där med många fötter! Har endast sett de mindre men hört om de större. Såg en naturfilm där de bodde i grottor och fångade fladdermöss! Inte i Spanien, dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänkte ta tag i den!? Hu!! Jag nöjde mig ändå med att röra med foten :-)
   "Min" scolopendra var av det mindre slaget, en sådan som äter sniglar. Hoppas att de stora fladdermusätarna inte finns i Spanien!

   Radera
 8. Vildsvin är inte roligt att möta.
  De flest vilda djur vill inte komma nära människor, som tur är.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov för det! Vildsvinet hade nog inte väntat sig en (levande :-) människa utanför kyrkogården så tidigt på morgonen :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget