fredag 21 januari 2022

Att försöka gömma väggmöglet för husets ägare

Min kompis ringer och är ganska orolig. Kan jag hjälpa henne att plocka iordning lite på hennes övervåning, så att det ser lite städat ut? Eller så att den åtminstone är framkomligt? Det är ett stort utrymme, inga fönsterglas och inget lagt golv, bara en övervåning som lämnats ofärdig och som används som avställningsplats för saker, både hennes och andras. Klart jag kommer, säger jag, och får höra anledningen.

Min kompis hyr huset. På söndag eftermiddag kommer ägaren tillsammans med en potentiell köpare för att titta på det. Ägaren tror inte att huset kommer att bli sålt, men man vet aldrig, och min kompis är dessutom orolig för vad ägaren ska tycka när hon ser sitt hus för första gången sedan kompisen och hennes barn flyttade in för sex år sedan. Tänk om de blir utkastade?

I Sverige kan man hyra genom kommunala bostadsbolag. Man får bo kvar i princip hur länge som helst. Här i Spanien hyr man av privatpersoner. Vissa köper en bostad att ha som uthyrningsobjekt, som en extra inkomst, andra hyr ut en bostad som de inte lyckas få såld. Osäkerheten för hyresgästen är att man aldrig vet hur länge man får stanna. Rätt som det är vill ägaren sälja. Det går inte att göra sig hemmastadd i en hyresbostad. Det är en av anledningarna till att vi gärna vill köpa. Vi vill veta att vi och barnen kommer att kunna bo kvar.

Min kompis har inte på något sätt misskött huset. Det är alltid ordning och rent, men hon har satt upp tavlor på väggarna, något som ägaren tyckte illa om att de förra hyresgästerna gjorde. Dessutom har min kompis inte målat om.

- Målat om? Det borde väl ägaren göra?

- Nej, jag borde måla om varje år, men jag har varken råd med färg eller tid att göra det, och ägaren kommer att se mögelfläckarna på väggarna, och känna lukten av fukt. När du kommer får du säga till om det luktar mycket mögel, jag känner inte lukter så bra sedan jag var sjuk i covid.

- Ställ ut små koppar med rengöringsmedel så att det luktar rent, tipsar jag. Och baka något gott innan de kommer, det ger bra intryck.

Min kompis skrattar. Å ena sidan vill hon att ägaren ska vara nöjd med henne, hon vågar inte tänka tanken på att behöva flytta. och var skulle hon hitta ett annat boende som hon har råd med? Det här kostar bara 170 euro i månaden. Å andra sidan vill hon inte att huset ska vara så välkomnande att det blir sålt.

Jag, å min sida, tänker på möglet. Huset är fruktansvärt kallt, och dessutom fuktigt. Det är ingenting som ägaren kommer att åtgärda förstås, passar det inte min kompis och hennes barn att leva i ett mögligt hus kan de flytta. Eller åtminstone måla över fuktskadorna.

Suck. Suck suck och suck. Min kompis hyrda bostad är inte sämre än de flesta andra av våra vänners bostäder. Många hus är usla. Man väljer själv om man ska bo kvar eller inte, men har man en minimal inkomst, som många av dem har, är möjligheterna att välja boende små.

18 kommentarer:

 1. Åh fy vilken situation! Ägaren borde bekosta färgen åtminstone så att hyresgästen överhuvudtaget KAN sköta om fastigheten, tycker jag.

  Lukt av hembakt vid visningen är värsta varningssignalen har jag hört. Ni får la skura så gott det går? Använd lejía, det gillar spanjorer 😄

  Man kan skura väggarna också, min svärmor använder nåt på A... minns inte vad. Men lejia funkar nog där med, hehe

  En annan sak jag tänkte på: "I Sverige kan man hyra genom kommunala bostadsbolag." Detta stämmer bara med följande tillägg: "om man har tillräckligt lång kötid och tillräcklig inkomst". Vi sitter i samma situation som de stackars spanjorerna. Ingen besittningsrätt då vi hyr (hyrde/ska hyra) privat. :( Förjävligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara varningssignal i Sverige. Här är det så sällsynt att folk bakar att det aldrig kan ses som en varningssignal att huset doftar nybakat!

   Lejía funkar!

   Det där med kö och inkomst beror ju på var man vill bo. Jag ställde mig i bostadskö för ett par år sedan, när vi trodde att vi skulle bo i Sverige ett år, och det var ingen kötid överhuvudtaget.

   Radera
 2. Det blir alltid ganska komiskt för mig att jämföra livsstil, för här i storstaden kostar de mögliga husen typ 7 000 000 att köpa, och de som inte har "brister" kostar 15 000 000. Bostadsmarknaden här har samma priser som i Stockholm men bostadsstandarden är mycket lägre. Underhållet av fastigheterna är dåligt och det är ofta för att man inte kommer överens på bostadsrättföreningsmötena om att renovera. Här är det billigare kortsiktigt att hyra, men eftersom långsiktigt har bostadsmarknaden säkert stigit med 30% vill ju alla köpa, och många har gjort bostadskarriär. Ingen i storstaden bor i hus med trädgård och hyran för en liten 2:a är 9000 kronor. Men de höga lönerna är väldigt höga. Nästan "alla" har en inkomst runt 30 000 kronor här, men bor med 2-3 barn i ganska trånga lägenheter. I Stockholms innerstad kan man absolut inte hyra. Där kan man bara köpa skulle jag säga? Och kvadratmeterpriset är väl 90 000 kronor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka galna priser1 Men inkomsterna är ju mycket högre. Om någon skulle tjäna hälften så mycket här skulle det räknas som en bra lön. Men ingen av våravänner här kommer ens upp till sådana summor. minimilönen för ett heltidsjobb har precis höjts till 965 euro i månaden, och man kan inte räkna med att företaget som anställer en tänker betala mer. Än mindre kan man räkna med att hitta ett heltidsjobb, arbetslösheten är hög!

   Radera
 3. Och glöm inte hur höga avgifterna är när man äger en lägenhet, och hur mycket det kostar att renovera. Vi har haft vattenläcka i typ tre av sex lägenheter. Väldigt viktigt att ha en bra hemförsäkring. Vi tyckte faktiskt att det var "dyrt" att äga för att det blev oförutsedda kostnader. Men, det var väldigt roligt att själva bestämma väggfärg! Det var nog det mest positiva med att äga tyckte jag, att det känns lite mer personligt och som ett hem som du skriver. Och sedan gäller det att man kan sälja snabbt om man vill byta jobb så att man inte har dubbla kostnader för två boenden... Drömmen om hus är för oss just nu ganska ouppnåelig så jag har nog gett upp den och bara vant mig vid lägenhetslivet och istället reser vi vilket känns lyxigt tycker jag ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att det är lyxigt att resa! Bra val! Då hyr ni nu? Vi har fått ge upp resandet för ett par år, eftersom vi gärna vill köpa det här huset. Hoppas vi kan åka på en resa när/om huset blir vårt!

   Radera
 4. Usch statistiken är verkligen skrämmande för Spanien. Fattigdom, arbetslöshet. Jag hade inte fattat hur illa det var. Som turist tycker jag inte man ser det. Jag trodde nog att Spanien liknade Frankrike mer. Hoppas det vänder snart !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte så mycket om Frankrike, men åtminstone södra Spanien är ganska fattigt. Norra Spanien är annorlunda, lönerna är högre och allt känns mer europeiskt.

   Radera
  2. Spanien har näst högst arbetslöshet i EU ? I Paris är är det faktiskt arbetskraftsbrist och de flesta löneförhandlar upp just nu. Sedan bor ju jag i det "rika" Frankrike. Här i Paris bor man för att jobba inte för att leva ? Frankrike har klarat finanskrisen och pandemin bra. Jag skulle gissa att en låg lön här är snarare 1500 euro och det finns absolut områden där 1500 är medellönen, jag bor ju i ett väldigt rikt område och ser inte klyftorna. Det som gjorde mig mest ledsen var att även barnfattigdomen tydligen är väldigt hög i Spanien vilket jag inte hade en aning om. Nu har jag redan hunnit glömma vad jag läste... Trevlig helg i alla fall och hoppas det går bra för din kompis.

   Radera
  3. Du verkar ha läst en informativ artikel! Många här har nästan inget att leva av, känna det som, men överlag mår folk bra! Vi i gruppen alternativa bor här för att vi har valt det och de flesta tycks ha mycket livsglädje och tid för det viktiga - att umgås. Och byborna umgås med alla släktingar och vänner sedan barnsben... Vad rörigt det blev. Men jag upplever att trots bekymmer och mycket, mycket låg levnadsstandard, så trivs folk med livet i stort!

   Radera
 5. Känns som att bostadsmarknaden överallt är helt uppochner. Vi bor i södra Tyskland nu och pga av närheten till München är boendekostnaderna höga här. Nästan ingen bor i "eget" hus i städerna. Husen delas ofta upp i lägenheter och folk bor i allmänhet ganska litet. Hyressystemet är samma som i Spanien dvs inga kommunala hyresvärdar utan alla är privata. Det är inte lätt att hitta en bra bostad (och som i vårat fall tillåter husdjur). Men vi slipper i alla fall mögel, har golvvärme och bra isolering :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Golvvärme och isolering slår högt! Grattis till det! Spännande med flytten! Hur känns det att bo i Tyskland?

   Radera
  2. Haha, tack! Snön kom igår så vi är glada över en behaglig inomhustemperatur :) Eventuellt att vi besöker svärisarna i Malaga i vår och jag har redan börjat tänka på kalla badrum, långärmade pyjamasar och inomhustofflor.
   Andrés har bott här i tre år, så för honom är det som hemma, men vi har siktet inställt på Sverige framöver. Jag är ganska ointresserad av att lära mig tyska och att fajtas med den tyska byråkratin :)

   Radera
  3. Åh, så det blir Sverige? Hur långt framöver?

   Satsa på en lurvig, syntetisk nallepyjamas! (mjuk som en nalle). Värmer som inget annat!

   Radera
 6. Usch vilket jobbigt läge :(! Måste vara förenat med mycket oro då man inte vet om man får bo kvar och att det inte finns så många andra alternativ. Många länder verkar ha bostadsproblem. Även i Sverige och då speciellt för de unga som ska försöka få tag på ett första boende.
  Hoppas att det går bra för din kompis! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara olika problem i många länder, tyvärr. I Sverige brukar man slippa kalla, mögliga bostäder, men istället kan det vara svårt att hitta ett boende.

   Radera
 7. Så intressant inlägg som ger inblick i en annan verklighet, bortom lyxiga instagram-semesterbilder från solkusten eller Bcn. Jag har fortfarande dubbla känslor från mina år i Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag förstå, Spanien är så mycket.

   Hit kommer inte semesterfirarna, så lyx från det här hörnet av Spanien syns nog aldrig på instagram :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget