lördag 22 januari 2022

Fyra euro i timmen

När jag läste era kommentarer till förra inlägget, om mögliga, dåliga bostäder, kom jag att tänka på ett annat inlägg, ett av mina 189 skrivna men opublicerade, som jag skrev i somras. Det är ett exempel på hur tufft det kan vara med jobb i Spanien. Här kommer det:


Barnen älskar färska blåbär. Eftersom det inte finns vilda blåbär att plocka i spanska skogar köper jag dem i mataffären, men inte förrän de lokala bären börjar säljas. Det känns bäst. Inga importerade bär. Fast Jesús vill inte att vi köper de andalusiska bären heller. Han är informerad om sådant som jag inte vill känna till, eftersom det blir svårare att köpa färska blåbär då. Om hur bärplockarna tvingas leva i plåtskjul och baracker under vidriga förhållanden. EU har vid flera tillfällen varnat Spanien, som tillåter att frukt- och grönsakplockare utnyttjas på ett vidrigt sätt. Värst är det för utländsk arbetskraft, ofta från Marocko, inhemska arbetare har det något bättre.

Jag hade inte sett N:s mamma på ett tag, den senaste tiden hade det varit morföräldrarna som lämnat och hämtat i skolan. Men nu satt hon i vårt kök och drack te, N hade badat i poolen och hade ingen lust att åka hem redan, men hans mamma måste gå upp klockan fem varje morgon och behöver gå till sängs tidigt. Hon har fått jobb på blåbärsodlingen i Aroche.

- Usch vad tidigt, sa jag, samtidigt som jag tänkte på värmen. Hur gick det att plocka blåbär i värmen? Sommarvärmen har kommit, det hade varit 34 grader i skuggan under dagen. Jag själv satt  och jobbade med datorn på andravåningen och hela jag var blöt av svett. Hur var det möjligt att plocka blåbär i gassande sol?

Jo, plockarna börjar när det blir ljust klockan sju, för att utnyttja de svala timmarna så länge som möjligt, sedan slutar de vid 13, när det börjar bli riktigt hett. Fast slutar gör de bara på pappret, för i själva verket måste de jobba extratimmar, annars är risken stor att de blir av med jobbet. De tjänar fyra euro i timmen. Med extratimmar blir det mindre än 450 kronor per dag.

I El Campillo här i närheten finns också bärodling, men där är det ännu sämre betalt. Där tjänar bärplockarna bara 3 € i timmen. Dessutom måste de betala den person som har gett dem jobbet, någon mellanchef, tre euro per dag, för att få fortsätta jobba.

N:s mamma kommer inte att stanna så länge till på blåbärsplockningen. Inte på grund av arbetsvillkoren och lönen, pengarna behövs, utan för att hennes egna föräldrar inte hinner med att passa sonen så mycket.

20 kommentarer:

 1. Jag har också vänner i den branschen, ett par. 5€ i timmen tjänade mannen som jobbade med att plockar jordgubbar i närheten av Doñana. Eller 35€ per dag. Han berättade inget om korrupta mellanchefer men däremot om arbetsledare som stod och skrek på dem, typ PLOCKA MER! och att de inte fick gå iväg fr sin rad för att kissa eller dricka. Denna vän är egentligen murare men efter 2008 fanns inga murarjobb kvar knappt. Senare började han jobba med att beskära blåbärsplantor och så. Bespruta också, tror jag.

  Hans tjej jobbade i packningen: hon packade jordgubbar 6 dagar i veckan. Hon är utbildad barnskötare men får inga jobb pga du vet vad: funcionariosystemet. Blä.

  En svägerska till mig berättade för ca 6 år sen att hon tjänade 900€ som administratör hos kommunen. Så nu måste hennes lön ha höjts då...

  Iaf: både svägerskan och bärbranschparet har köpt nybyggda radhus. Så ja. På nåt sätt fick de ihop prmgar till det. Visserligen har svägerskan en man som antagligen tjänar mer (han jobbar på ett elbolag) och bärplockaren (mannen) köpte sitt hus innan 2009 som ett skal men hade inte inrett klart det förrän typ 2016 eller nåt. Alltså lagt golv, byggt kök, badrum osv. Gissar att han gjorde mkt själv. Under tiden bodde han kvar i sitt pojkrum, läste böcker, spelade WoW och olockade bär för 5€/h.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://365ume.blogspot.com/2013/06/kaka-blabar-i-skogen-nar-de-blir-mogna.html?m=1

   Här kan den som orkar läsa murarens egna ord fr 2013 i ett inlägg jag skrev då.

   Radera
  2. Låter helt otroligt. 900 € på ett heltidsjobb är helt galet. Blir så upprörd av detta.

   Radera
  3. Bra kommentar, Tove! Och tack för länken! Hade faktiskt missat det inlägget!

   Radera
 2. Men Gud så hemskt. Tänk att det kan vara på det här viset i Spanien, som ju inte är ett u-land (men ibland undrar man ju). Min erfarenhet är att man ska vara tacksam för de jobbmöjligheter man får och att villkoren helt enkelt är något man får leva med. I "academia de idiomas"-branschen är det mycket som är lurt. Så trist.

  Hur länge har N:s mamma jobbat där? Hur är det annars med jobb runt Aracena?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant! Vara tacksam för att man har ett jobb, vilket som helst, och villkoren får man stå ut med.

   Mamman stannade inte så länge till.

   Det är svårt med jobb häromkring. Många vi känner hankar sig fram genom att ge olika typer av föreställningar, meditationskurser, sälja på marknader... Grisköttsfabrikerna genererar en del jobb, även gruvan i Riotinto och barerna. Men många är arbetslösa. J upplever, som lärare, att långt fler män än kvinnor arbetar.

   Radera
  2. Kan tänka mig det, att män arbetar i större utsträckning än kvinnor. Det är väl "lätt" att falla in i gamla föreställningar om att kvinnan kan vara hemmafru. Här där vi bor i Tyskland är det många spanjorer (ofta män) som tar med sig sina partners. Och ofta gör de ingenting (flickvännerna). De går bara hemma och skrotar hela dagarna. Några vänner till oss har bott här i tre år. Han jobbar och hon har bara läst tyska. I tre år! Men vågar ändå inte prata med någon och har inte lyft ett finger för att söka jobb. Trots universitetsstudier i ekonomi.

   Radera
  3. Så synd. För många är det ju en fullt reell möjlighet att kvinnan är hemma. Det motsatta är ovanligt.

   Radera
 3. Helt galet. Väldigt ledsamt.

  SvaraRadera
 4. Jag var helt medveten om situationen, så blev inte chockad, men bedrövad att det ska vara så.
  Tänker också på alla grönsaker i plasttält, framför allt runt Almería. Ohyggliga arbetsplatser i denna värme.
  Många illegala arbetare där och de har ingen rätt på sin sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh ja. Jag instämmer helt i din kommentar.

   Radera
 5. Hej Annika!
  Ja jag har ju läst om dessa vidriga förhållanden som äger rum på grönsaksplantagerna. Och hur dom bor. Minimilönen är väl 900E/mån men gäller väl inte dessa då. Jag plockade jordgubbar i hetta en dag när jag var ca 13...hemma. Aldrig mer...
  Här har EU tagit upp detta i mars-21...tar tid!
  https://www.sydkusten.es/sk/11/a/31780/eu-utreder-sasongsarbetarnas-bosattningar/
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, P! Jo, om något alls händer så lär det dröja. Spanien var ju också tvunget att anpassa sig efter EU:s krav att inte ha så stor andel tillfälliga arbetare. Efter ett visst antal år skulle exempelvis vakanter få fast anställning. Men åtminstone i Andalusien kom man undan kravet enkelt. Det får bli ett inlägg någon dag.

   Radera
 6. Ja, vad ska man säga... bedrövligt, hemskt och orättvist och så vidare! Världen är verkligen INTE rättvis. Så tänker man på de som utnyttjar dessa människor och lyfter feta löner och gör skumma affärer. De som har mycket får ännu mer.
  Inte alltid lätt att vara konsument och veta hur arbetsförhållandena är heller på de varor man köper men man har ju förstått en del. /Annika F

  SvaraRadera
 7. Ändå är de spanska minimilönerna höga jämfört med de portugisiska. Här har minimilönen precis gått upp till 705 euro, från 665. Snittlönen är 1300. :(

  De får två månadslöner extra per år tror jag, men ändå. Timlönen blir ändå typ fem-sex euro med minomilön.

  Ofattbart hur de får det att gå ihop på sådana löner.

  Tjänade ju mer i timmen när jag sommarjobbade på åttiotalet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här får man också två extralöner. Otroligt att det skiljer så mycket ändå, mellan Spanien och Portugal?

   Radera
 8. Ja, detta är så så galet även att det känns som lönerna liksom gått ner sen jag bodde/jobbade i Spanien och man pratade om mileuristas. Det finns väldigt många i Murcia med, även som bor i kassa skjul etc. Skulle vara intressant om du försökte skriva ihop en budget på hur de får ihop livet? Sen vet jag att många äter hemma hos sina föräldrar, släktingar men även inte har råd att köpa/göra saker. Läste inlägget om förskola/dagis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore intressant, men jag kan nog inte skriva ett inlägg om hur man får ihop det, ajg vet inte. Många får hjälp av familj och släkt, men långt ifrån alla. Här i bergen kan man få hjälp av röda korset, om jag inte minns fel. Många lever ju på ett minimum och kan inte åka någonstans och inte köpa kläder eller saker, men barnkläder och även leksaker går runt när barnen har blivit större och inte behöver dem mer. Många alternativa har ett ställe där de lämnar in sådant som de inte behöver, och hämtar sådant de har behov av. Kläder, leksaker, verktyg, filmer... Ett bytessystem i en del av ett hus som kallas "El armario".

   Radera

ny gadget

ny gadget