onsdag 24 maj 2017

Syrsor och kanariefåglar

Dessa sydlänningar älskar att ha djur i bur. Helst ska det vara små gula kanariefåglar som sjunger, deras burar ställs ut på balkonger eller hängs upp utanför barer och grönsaksaffärer, allt för att sprida fågelsången så långt som möjligt. Ja, för om man råkar få en fågel som inte vill sjunga är det ju ingen idé...

Jesús syster hade en kanariefågel, som tyvärr dog när de målade om, men den hann ge upphov till vårt eget signalsystem här hemma. Nu håller Disa på och lär sig det, men eftersom hon inte kan vissla oooar hon istället.

I järnaffären (min favoritaffär) häromdagen såg jag, förutom trånga, fina fågelburar, också en liten bur att ha en syrsa i. Man fångar alltså en syrsa och stänger in den där. Matar den och ser till att den trivs så att den spelar.
Ljudet av syrsor är typiskt för den heta andalusiska sommaren. När det är som varmas spelar syrsorna.

Jag är inte helt förtjust i dem. Dels för att det är så obeskrivligt hett när de låter (vilket inte är deras fel, men när jag hör ljudet tänker jag på hettan), dels för att jag tycker att de påminner om kackelackor till utseendet. Det kan vara orättvist, och Jesús bilr förnärmad när jag säger så (han tycker om syrsor), men jag tycker ändå att de här spanska syrsorna påminner om kackelackor.

Syrsa heter förresten grillo på spanska.


En bur att ha syrsor i.

4 kommentarer:

 1. Grannarna som jag kallar för Herr och Fru Holland har stackars burfåglar, små burar är det också. Väldigt små.

  Fåglarna sjunger bedövande vackert, det är väl sorgesånger ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh, sorgesånger...
   Burarna brukar vara så små!
   Obegripligt, tycker jag.

   Radera
 2. Det är vanligt med små fåglar i bur här också. Ovanligt att se burar utomhus för en svensk. Syrsor tycker jag inte heller om, inte så jag vill ha en egen i alla fall. Förresten hittade vi en vandrande pinne en gång och den var jättecool, men vi satte den inte i bur. Fåglar har vi ju en gång om året som vi tar hand om när de trillat ned i eldstaden från boet på skorstenen. Eller vi och vi. Sverker tar hand om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad häftigt att se en riktig vandrande pinne! Jag fick ett par vandrande pinnar en gång när jag var liten. De bara förökade sig hela tiden och smet.
   Brukar fåglarna klara sig?

   Radera

ny gadget

ny gadget