onsdag 17 maj 2017

Paella i skolan

Det var öppet hus i Jesús skola. Inga lektioner på hela dagen, och vem som helst fick komma och se och vara med på aktiviteter och se fotoutställningen i gymnastiksalen.
Där fanns bland annat bilder på gamla elever, och vi såg Disas förskolelärare som åttaåring.
På en gammal bild gjorde barnen Francohälsningen, vilket alla ungar fick göra i skolan på den tiden.
Det var fullt med ungar på skolgården. Några hade en miniloppis där Disa valde en Nalle Puh-bok, vi bjöds på smält choklad (det var väldigt varmt) och köpte dricka i den uppställda baren. För en gångs skull på en spansk tillställning fanns bara alkoholfri öl.
En lång kö gick till den enorma paellan. Det hade gjorts paella för 500 personer. 100 euro hade lagts på skaldjur att ha i och att koka buljong av.


Paellapanna numemr två, den första tog slut snabbt.


Sedan tittade vi in i Jesús musiksal. Han är ju musikläraren på skolan.
han hade satt upp portätt på olika musiker på dörren och inne i klassrummen har väggarna tapetserats med personporträtt på olika kompositörer. Det som man slås av är kanske frånvaron av instrument, förutom en liten fin xylofon som Disa och jag spelade på. . Inte ens ett piano finns det. Skolan har inte råd med instrument. Alla barn får köpa en blockflöjt, och Jesús tar med sin egen gitarr. Men det rä ofta så. I en av skolorna där han har jobbat fick alla lärarna köpa varsin världskarta till sina klassrum, eftersom skolan inte hade pengar till det.8 kommentarer:

 1. Vad intressant! Kul att de har öppet hus en dag så att man får komma och kolla. Tråkigt att de inte har råd med piano. Vi sjöng mycket och så spelade läraren piano på musiken när jag var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jesús kompar på gitarrr istället.

   Radera
 2. Men brukar inte föräldraföreningen samla in pengar? I Frankrike samlar föräldraföreningen in pengar som används till utflykter, material, fester, fotbollar o s v. I en skola med 200 barn tror jag de samlar in kanske 30 000 kr. Vi brukar själva skänka en 1000kr... Sedan brukar vi köpa ritpapper/näsdukar och skänka böcker/kläder/leksaker. Jag vet att föräldraföreningar i Sverige samlar in pengar ibland. Här är det ganska stor skillnad mellan olika kommuner hur mycket pengar skolan har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte här. I början av höstterminen bad skolan föräldrarna om hjälp, att de skulle lämna någon eller ett par toalettrullar för att hjälpa skolan, men det visade sig vara olagligt att göra så, så alla toarullar fick lämnas tillbaka.

   Radera
 3. Och jag tänker på alla som har instrument som de inte vet vad de ska göra av, används inte, kastas till slut.

  Det är väldigt trevligt med sammankomsten men för skaldjuren hade man kunnat köpa en gitarr eller tre ... Usch så tråkig jag låter nu.

  I Svenska skolan har man julmarknad, pengarna där går till barnens klasskassa att göra något roligt för. Kan man göra lika där men att pengarna går till skolan?

  Fast det är klart, det kanske inte ens finns pengar i familjerna och andra boenden att lägga på en julmarknad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jag vet inte varifrån pengarna till skaldjuren togs.
   Det finns ju ingen spansk tradition i att ha julmarknad... Men visst kunde det arrangeras andra julmarknader. Jag vet att eleverna jobbar en del för att skaffa pengar till klasskassan, de klasser som ska iväg på någon resa.

   Radera
 4. Vår föräldraförening samlar också in pengar till olika saker som behövs på skolan! Nu får du ta och starta en pianoinsamling! :) Skolan ser ändå fin ut, och gu vad gott med paella! /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skolan är fin och riktigt bra. Det är mer regel än undantag att det inte finns instrument. Men det kanske jag borde starta insamling till!?

   Radera

ny gadget

ny gadget