lördag 21 januari 2017

Hammam i grannbyn

Bild lånad från nätet.

Jag fick en ridtur i bergen av Jesús i julklapp på trettondagen, men vi brukar ge julklappar på julafton också, efter min svenska tradition.
Och vad fick jag då?
Jo, ett besök på ett hammam i grannbyn!

Linares de la Sierra är nog den vackraste by jag vet. Den är så liten, bara 300 invånare. Några barer, gamla gemensamma tvättplatser i sten på torgen där kvinnorna tidigare samlades för att tvätta sina kläder. Backar, kullerstenar. Tjurfäktningsarenan är byns torg. Och det är så vackert!
Där i yttersta kanten finns ett litet hammam för max åtta personer åt gången. Dörren in, som ni ser på bilden.
En och en halv timme, med massage, var presenten.

Jag undrade vem som hittar dit en sådan här vardagskväll, och det visade sig att jag var ensam besökare när jag kom.
En dam tog emot mig, visades mig vad som fanns när jag bytt om, och så var det bara att hoppa i. Nej, stiga ner i vattnet. Den första bassängen var med ljummet vatten. Avlappnande låg musik, dofter i näsan, porlande vatten.
Nästa bassäng var med hett vatten. Där stannande jag länge. En kall dusch fanns, och så en liten bastu. dessutom ett svalt avslappningsrum med varmt, sött mynta-te och dadlar att friska upp sig med. Damen erbjuder också te när man ligger i vattnet.


Bild lånad från nätet.

Jag gick själv, eftersom Jesús var hemma med Disa. Efter någon halvtimme kom ännu en ensam kvinna, och när jag skulle gå hade ett par kommit också.
En massör kom, och massagen var förfärligt plågsam. Jag som inte är van vid massage visste inte att det kan göra så ont. Men det stämmer att jag har börjat få riktigt ont i ryggen efter ett nytt jobb och dålig arbetsställning. Måste köpa skrivbordsstol.
Det var kallt när jag kom ut, och alldeles mörkt. Hammamet ligger i byns utkant, så jag letade efter upplysta gator att gå på.
Det verkar som att de hyr ut rum också. Vilken fantastisk semester det vore, att hyra rum i Linares, bada i hammamet efter dagens vandringsleder i bergen... Det ser ut som om jag gör reklam, men det gör jag så klart inte. Men hoppas att någon kan inspireras att besöka detta fantastiska ställe.

Så småningom ska jag ge er en bättre bild av Linares. När jag är där i dagsljus .-)

8 kommentarer:

 1. Låter mysigt! Förutom massagen, men skönt efteråt. Har också bara varit på massage en gång, och oj vad plågsamt det var. Men det var två år sedan och nu är jag beredd att prova igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man glömmer ju smärta, sägs det... ;-)
   Prova på det här stället, det är så mysigt!

   Radera
 2. Definitivt inspirerad! Vad härligt!

  SvaraRadera
 3. Vilken fin present!

  Och ja, skaffa en bra skrivbordsstol! Akta ryggen, axlar och handleder. Allt tar stryk av felaktiga sittställningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra skrivbordsstol är nu inköpt och ihopsatt! Älskar den!

   Radera
 4. Hur är det Annika? Det var ett tag sen du skrev något nu och jag ser att det gått en dryg vecka sen du svarade på kommentarer. Jag hoppas allt är väl med er! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken! Allt bra, det har bara varit väldigt, väldigt stressigt, Inte fem minuter till övers någonstans på dygnet, och det har varit så ett tag! Men nu är det som vanligt igen!

   Radera

ny gadget

ny gadget