torsdag 12 januari 2017

Bilder från Aracena och avslutning

Disa hade en julfestlighet med förskolan på teatern innan jul, och efter det tyckte jag att vi skulle gå hem en annan väg än den vanliga. Så vi gick upp för backen bredvid teatern, backen som är så brant att om man ramlar där rullar man nog hela vägen ner utan att kunna stanna.
(Vi gick den två gånger, eftersom Disa kom på att hon behövde gå på toaletten när vi kommit upp första gången, så vi fick gå ner till teatern igen. Och sedan upp en gång till.)

Det här såg vi på vägen hem:
Först en vanlig bostadsgata...
... och när den tog slut hittade jag en annan väg upp till borgen, som jag inte känner till sedan tidigare.
Därefter kom vi fram till porten till grottan, och gatan upp till den som är så mysig med små butiker, restauranger och apelsinträd. Och porlande vatten i mitten.


Det är högsäsong för apelsiner nu.
Vi gick igenom de höga valven för att se om keramikbutiken var öppen, jag har sett en fin vattenkanna där som jag skulle vilja köpa till Disa. Men butiken var stängd.
Så vi fortsatte ner till torget där Disa älskar att leka i vattnet. Vattentorget kallar jag det för, för det finns så mycket vatten att leka med. Det gjorde Disa, fast det var kallt. Hon klättrade upp på en fontän och blev blöt på hela framsidan så vi fick gå hem.
Men det är nära från det torget, mindre än fem minuters promenad.

Avslutningen då? Lite gullig och... strunt samma. Personalen har lagt ner jobb, de minsta barnen lades ut på scenen klädda som stora guldstjärnor (de yngsta är fyra månader bara) medan en julsång spelades, de lite äldre var utklädda till olika djur och var tänkta att dansa till sin sång, och de äldsta, barnen mellan två och tre år, var med i ett julspel. Disa var med i den första av tre grupper som äntrade scenen, hon är den vita ängeln, andra från vänster.
Hon kändes så stor när hon stod där! Jag blev lite rörd (men var redan gråtmild efter sömnlös natt). Tänk, hennes första "avslutning"! Avslutning var det ju inte i egentlig mening eftersom förskolan fortsatte under hela julen, utom helgdagarna.
När allt var klart kom de tre vise männen, los Reyes Magos, för att ge julklappar till alla barn. Tre och tre fick de gå ut (eller bäras, som de yngsta) och sitta i en vis mans knä. Det ropades ut innan till vem som barnen skulle gå, men jag kan FORTFARANDE inte namnen på de tre vise männen, vet inte vem som är vem, så jag kom lite sent med kameran, till den som satt längst bort naturligtvis. (Vet fortfarande inte vem det är, men tror att det är Melchor). Om några år kommer Disa att skämmas så himla mycket över sin utlänningsmamma som inte kan namnen på de tre vise männen. Jag lovar, den enda av Aracenas 8 000 invånare som inte kan det.9 kommentarer:

 1. Men vad fint det ser ut där! Och bilden med vem det nu ör och Disa blev ju jättebra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättefint här! Har bara hållt det hemligt ett tag :-)

   Radera
 2. Men vilken bra bild! Och att hon satt där, i knäet på ... Melchior! Säger Google. Jag blev ju nyfiken!

  Melchor för Europeer, han har vitt hår för vi är väl oftast ganska vita i skinnet. Mjölk är ju vitt, M som i mjölk och Melchor.
  Baltasar är för de svarta, tänk B som i black
  Gaspar är för asiater, de brukar ju sägas vara gula så G att lägga på minnet.

  Haha, undrar om jag själv minns mina påhitt om en timme!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vilken bra minnesramsa!
   Kul att jag hade rätt!
   Baltazar minns jag ibland vem det är, mest för att Jesúshar nött den med mig. Det är den mest populäre här, han som ger mest julklappar (och öser mest godis och leksaker i paraderna).

   Radera
 3. Du får börja plugga in namnen redan nu, inför nästa jul.

  Kul att den vise mannen hade tomteskägg! hehe.. eller "barba de rey mago" som det säkert står på förpackningen i Spanien.

  Jag blir ledsen när jag läser att barn i samma ålder som vår son går på dagis, redan! Stackars barn och stackars föräldrar. Jädra system där allt hänger på familjen! Hoppas det kan ändras i någon bra riktning.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde göra det. Mycket man borde :-)
   Ja, det är jättetråkigt när så små barn måste vara på dagis. Spanien är ett riktigt skräpland ibland, på vissa saker.

   Radera
 4. Hej!
  Åh vilka fina bilder på Aracena. Gator och butiker!
  Och så Disa så söt där på dagis och i knät på en "kung" :-)
  Skulle kunna bo där :-)
  ¡Un abrazo muy fuerte! P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att bo här! Så vackert allting! Och god mat!
   Så småningom kommer det mer bilder härifrån. Det finns en lummig park som är så fin. Och borgen! Grottan! Men det ligger ju ett berg mitt i byn, så uppförsbackarna gör mig lite lat :-)

   Radera
 5. Haha! Jag har samma problem. 17 år i Spanien och jag vet fortfarande inte vem som är vem av de tre vise männen. 😄

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget