tisdag 22 mars 2016

Sällsynta, efterlängtade vattenpölarJag vaknade av en rejäl åskknall och låg och lyssnade en stund på regnet innan jag somnade om. Visste att många Sevillabor gjorde detsamma och att de oroade sig för att påskprocessionerna skulle ställas in. En av mina elever skulle gå i en procession samma kväll och han har sett fram emot det så länge. "Idag är det 67 dagar kvar till semana santa", sa han en dag och fortsatte att räkna ner. Han skulle bli så besviken om det inte blev av!
Jag var glad över regnet, för jag och Disa skulle ut och plaska i vattenpölarna.


Jag har känt medlidande med alla småbarnsföräldrar i Sverige som suckat över vinterkläder och overaller, men inte på allvar förstått förrän jag tog på Disa regnkläderna, som ju inte är så farligt i jämförelse med en hel vinterstass. Men hjälp! Vanliga kampen med byxor, sockar, body, tröja, sedan regnbyxor, av med regnbyxor när jag förstod att det var enklare om stövlarna sattes på innan, på med stövlar, av med stövlar för att sätta på extra sockar för stövlarna är för stora, på med stövlar, på med regnbyxor, i med tröja innanför byxorna, knäppa knappar, hängslen...
- Vi väntar med regnjackan tills jag har klätt på mig, sa jag till Disa, mest för att jag var så trött efter påklädningen, men Disa ville inte vänta och gav mig regnjackan för att jag skulle sätta på henne den. - Oaooo, morrade hon och såg bister ut medan hon pekade på tigrarna.
Sedan tittade hon sig i spegeln en lång stund, därefter gick hon till köket för att visa sin pappa regnkläderna.
- Haha, ja titta! Men det blir nog varmt med alla de där kläderna. Solen skiner, sa han.
Jag tittade ut genom fönstret. Medan jag hade klätt på Disa hade regnmolnen försvunnit, det var torrt på gatorna och det såg varmt ut. Det här förbaskade opålitliga, andalusiska vädret!
- Regnjackan är bra att ha när det skvätter, försökte jag, men tog av Disa den och bar den i handen.
Det var verkligen varmt ute!
Tröjan åkte också av.
Disa älskar vattenpölar!
- Pla pla (plask plask) säger hon och stampar så att det skvätter!
Vi hittade en alldeles fantastisk pöl under träden vid lekplatsen. Den var djup och grumlig med lerbotten och jättestor. Fram och tillbaka vadade vi. Jag höll Disa i handen hela tiden, det var lätt att ramla eller fastna med stövlarna i leran. Enda gången jag släppte henne var när jag tog fram kameran, och då ramlade hon med ett plask framåt. Jag tog snabbt en bild på henne gråtandes (!) innan jag hjälpte henne upp, sedan satte jag på henne regnjackan, för hon blev så blöt.
- Kom nu så går vi till en annan pöl, det finns fler, sa jag gång på gång, men Disa ville inte.
- Ete (este - den här på spanska) sa hon och vadade i igen. Satt en stund på kanten och lekte med löv och lera. Folk gick förbi och skrattade. Ingen här har väl sett ett barn som får leka i en vattenpöl tidigare, tänker jag fördomsfullt. Stämmer säkert.
Till slut fick jag med Disa till lekplatsen och därifrån fortsatte vi till närliggande pölar och plaskade ända tills mitt blodsocker sjönk och jag bar hem mitt protesterande barn för att komma fram snabbt.

Vi tog av blöta kläder och duschade varmt, sedan somnade hon i min famn medan jag strök henne över det nykammade håret. Hon var trött efter all lek.

8 kommentarer:

 1. Vad fina regnkläder! Det där mönstret skulle jag också kunna tänka mig att ha i en lite vidare kappa. Skulle bvara kul/cool/knäppt/tjusigt.

  När jag hämtade sonen från dagis var hans kläder blötast av allas. Och det hade väl inte regnat idag? Visst blött ute men...
  -Jamen din son lägger sig ju alltid raklång i pölarna!

  Man suckar för att man måste ta hand om kläderna och hälla ur en liter ur stövlarna samtidit som man känner att "det skulle jag också kunna göra!".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle faktiskt vara häftigt med ett liknande mönster! Du kan ju sy, det kanske blir något sådant projekt nu när du har symaskin?
   Hahaha! La sig i pölarna! Det är det som är problemet. Jesús förstår inte varför Disa blir så blöt när hon har regnkläder och stövlar på sig :-)

   Radera
 2. Ja det är svårt att klä sig (och barnen) för det växlande vädret. Varmt i solen men kyligt i luften och så en skur emellanåt. Av och på med tröja och jacka, men som sagt en enkel match i jämförelse med allt påklädande som man håller på med som småbarnsförälder i Sverige. Och är du alldeles loca som låter barnet leka i vattenpölar! Hon kan ju bli förkyld! (;

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, hon kan ju bli förkyld :-) Förra gången blev hon faktiskt det efteråt, men knappast av pölen utan av att Jesús hade smittat henne.

   Radera
 3. Tänk att något så enkelt som vattenpussar kan vara så intressant. Hade liknande upplevelse med mitt barnbarn för någon vecka sedan, precis som med mina barn för länge sedan. Något som sammanbinder alla länder och alla barn. Något viktigt, speciellt med det som hände i Bryssel igår.
  Ha en bra Semana Santa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att du fick se ditt barnbarn leka i vattenpölarna!Det är ju så roligt. Spanska barn får nästan aldrig plaska i en vattenpöl.
   Glad påsk!

   Radera
 4. Underbart! :) Vattenpölar är det bästa som finns och vad härligt att du och Disa lekte och hade kul med allt vatten. Och tänk, den där glädjen sitter i hela livet. När jag arbetade i förskolan brukade jag säga att man känner igen en förskollärare på långt håll för de går med ena foten på trottoaren och den andra i vattenpölarna. ;)

  Ta hand om varandra!♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vad fint! Då kan man kanske tro att jag också är förskollärare :-) Jag försökte visa henne hur man gör kanaler, men hon är nog lite liten för det.
   Glad påsk!

   Radera

ny gadget

ny gadget