tisdag 23 december 2014

Julkänsla i Spanien?

Nu åker vi till Sverige,tjoho!
Disa ska få träffa sina svenska släktingar, och vi ska fira jul.
Hittills har det varit rätt dåligt med jul här.
Har haft noll julkänsla. Jag gissar att jag har bott här tillräckligt länge för att se på julen som en spanjor.
Alltså inget mys, inga ljus, inget pyssel eller bak.
Däremot festligt på stan, ledig dag, kul familjemiddagar. Känns lite trist att missa familjemiddagarna.

Det går inte att komma i julstämning med en vajande palm utanför vardagsrumsfönstret, värmande sol, apelsiner på träden, blommor och gröna gräsmattor.
Visserligen finns fina ljusbelysningar uppsatta på stan, men det andra? Stan har förvandlats till en nöjesfält för de små. Karuseller, stånd med spunnet socker och popcorn, minitåg som åker omkring, ponnyridning, dyra marknader... Alla sätt som går att tjäna pengar på ugnarna.
Jag gillar det inte alls.

Ingen julstämning, och här i bostaden inte ett spår av julen. Vet inte om jag glömde bort det eller vad som hände. Hade ju åtminstone kunnat sätta fram adventsljusstaken när jag nu ansträngde mig så för att bygga en fönsterbräda till den förra året. Men nej. Ingen plastgran heller, vi ska ju ändå inte vara här. Ingenting. Någon påstår att det är den 23 december, dan före dan i Sverige, här inget särskilt alls.


Men i eftermiddag landar vi i Köpenhamn, då vänder det, den flygplatsen är nog fint juldekorerad!

10 kommentarer:

 1. Har för mig det brukade va en del pynt o sånt i Köpenhamn, men inte så mycket som man önskade. Känner igen känslan till viss del, även om Dublin hade mer julkänsla än Spanien verkar ha. Det var iaf samma väder som här hemma. ;) Men framförallt minns jag känslan när man klev på planet, då spelades alltid "driving hone for X-mas" med Chris Rea. DEN låten ger julkänsla och en klump i halsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DEN låten ja!
   Dublin har inga palmer och apelsintyngda träd, det gör väl sitt för julkänslan... men jul hemma är ju ändå jul hemma!

   Radera
 2. En riktigt God Jul till dig och din fina familj!
  Ja, det är lite svårt att få in den där julstämningen när man bor vid medelhavet, men jag och min man har försökt hitta våra egna jultraditioner, så det gå ändå =)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma!
   Visst går det! Man får göra som du säger, sina egna traditioner. J bryr sig inte så mycket så det hänger på mig. Men den här gågnen glömde jag bort/hade inte lust att jula:-) Tar igen det nästa gång!

   Radera
 3. Önskar er en fin jul i Sverige! Vi får nog inte till så mycket julstämning här i norra Spanien... men vi är nöjda ändå :) Tack förresten om tips om A Coruna, vi håller det i minnet!

  SvaraRadera
 4. Åhh så avundsjuk jag är på er! Hoppas ni får en underbar jul i Sverige och att resan med Disa gått bra! God Jul på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är toppen att kunna välja var amn ska vara på julen, i Sverige eller i Spanien! Jul i Sverige är ju inte samma sak som jul i Spanien... Hoppas du fick en fin jul!

   Radera
 5. Jag fattar ingenting. Julafton i morgon? Näe, det kan aldrig vara rätt! Även om jag precis hör mamma sitta och slå in julklappar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekonstigt, eller hur? Med lite kyla, mörker och stearinljus går det att begripa, men en solig decemberdag i Andalusien... nä.

   Radera

ny gadget

ny gadget