fredag 19 december 2014

Den utländska mamman

Jag är inte dum på spanska, jag bor ju här, men spanskt läkarspråk? Där får jag problem.
Vi kom ut från sjukhuset, Disa och jag, och jag kan faktiskt inte säga vad läkaren sagt, efter upprepande frågor förstod jag det viktigaste. Men jag hade försäkrat mig om att allt står skriftligt i datorn så Disas doktor kan gå in och kolla.
- Jag är ledsen, men jag vet inte vad läkaren sa... Stackars Disa som har en utländsk mamma, viskade jag och pussade henne på huvudet.

Det gick en stund.
Ångrade mig.
Fördelarna med en utländsk mamma är många, många fler än nackdelarna. Lillan har två kulturer, två hemländer, två språk.
Björn Söder, partisektreterare i Sverigedemokraterna, utbildare i Sverigedemokraternas ideologiska grund samt andre vice talman skulle knappast hålla med om det jag säger om fördelarna. Han menar ju i den här intervjun att det inte går att tillhöra två nationer, och att det blir problem om många i Sverige tillhör två nationer.
Hur man än vänder och vrider på det uttalandet... Det är min unge han pratar om. (Söder - företrädare för ett parti som 13 procent av svenskarna röstade fram.) Och hon är inte välkommen till Sverige. Såvida hon inte raderar sin spanska kultur.

8 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Ja det är svårt med läkarspråk. Jag fick 4 papper med mig hem efter sjukhusvistelsen och förstod inte hälften. Nu har en kardiologs fru lovat översätta dom. Han och hon har bott i Sverige och är från Ecuador. Han har förstås egen mottagning förutom chefsskapet på sjukhuset...ja du vet ju att dom har låga lön så många har egen mottagning el jobbar på privatsjukhus också...Verkar ha mycket att göra...
  Ang läskiga B.S du nämnde så vill jag inte ens lyssna på det han sa eller säger, man blir bara
  deprimerad över framtiden för alla yngre. Och all ondska som finns där och övr världen :(
  Kram/ P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min diabetesläkare har också två jobb.
   Läkarspråk är svårt på svenska också, men mycket värre på spanska!

   Radera
 2. Det är inte så himla lätt på ett annat språk oavsett om man pratat språket länge eller bott i landet länge. Trots att engelska är ett språk jag pratar obehindrat nästan utan brytning tycker jag ändå att det är krånligt att förstå fackord och allvarligare saker. Jag hör det hellre på svenska för att verkligen förstå. Jag tror inte att så många, som inte själv bott utomlands, är medveten om hur invandrare måste känna sig när de besöker sjukhus eller myndigheter som ofta har en tendens att prata snabbt och slänga ur sig massa krångliga ord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju svårt eftersom det är ett vokabulär som vi inte använder dagligen...
   Jag tror också att få svenskar som inte har bott utomlands förstår hur det är att vara språklös, eller att lära sig ett nytt språk i sitt nya land.

   Radera
 3. Google är min bästa vän när det gäller läkarspråk. Jag översätter "el informe", googlar och letar information. Det är så svårt och man vill ju gärna veta... Vad gäller SD blir jag mörkrädd och fundersam över att så många väljer att svälja deras retorik med hull och hår utan att ens ha läst partiprogrammet. "Catetos" säger jag bara....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är nogrann. Jag tänker att om det vore något viktigt så hade de anträngt sig för att jag ska förstå;-)

   Radera
 4. Känner igen mig så väl. Igår när jag skulle till tandläkaren hade jag en snabbkurs med maken innan så att jag skulle veta vad hål, lagning, etc heter. Jag har dessutom ingen tydlig brytning så det brukar aldrig göras några försök att prata tydligt och långsamt. Och jag har ett mail som väntar på mig med det värsta - pensionsförsäkringsuppdatering skriven på hebreiska som jag måste fatta ett beslut om. Snacka om att man kan bli hur lurad som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. !!!
   Sannerligen en utmaning.
   Det är ingen som försöker prata tydligt eller långsamt med mig heller.
   Sedan har jag den dumma ovanan att låtsas förstå när jag inte alls fattar vad de säger.

   Radera

ny gadget

ny gadget