fredag 12 december 2014

Almería

Förra helgen åkte vi till andra änden av Andalusien, till Almería.
Vi åkte på lördagen, tog inlandsvägen via Granada och såg spanska fastlandets högsta topp i det snöklädda Sierra Nevada, åt lunch nära platsen där García Lorca blev avrättad, åkte förbi grotthus och kom till slut till öknen.
Där i Almeríaöknen har en massa spagettiwesternfilmer spelats in.
Vi sov i Tabernas en natt. Åt middag på hotellbaren. Det var kul, där körde de systemet med att man får en tapa per glas dryck. Vi blev så förbaskat mätta. Disa somnade.
Vi hann inte titta på öknen utan åkte vidare till kusten.
Cabo de Gata. Hela dagen tillbringade vi i eller vid de blå bergen och det blå, klara Medelhavet som har en sådan vacker färg jämfört med Atlanten som vi brukar bada i.


Vi åt friterad fisk.
På kvällen skulle Jesús spela i El Ejido. Disa och jag följde med och hälsade på de andra, sedan drog vi oss tillbaka när det började bli högljutt, åkte till hotellet och sov.
På måndagen åkte vi hemåt, men ville först ta en ordentlig sväng in i öknen som vi bara snuddat vid. Drog in på en liten väg för att se vart vi hamnade.
Snabbtur, tillbaka till motorvägen och sedan kolla på den fantastiska Calahorra-borgen och grotthusen i Guadix... men det blev inte så, för den lilla vägen ledde upp i bergen, och vi kom inte ur dem förrän flera timmar senare.
Utsikten var hisnande.
Fantastisk utsikt ja... det fanns inte vägräcken överallt. Och vägen blev allt smalare... Till och med jag blev rädd, trots att det var jag som körde. Och när vi fick möte... Det var den andre som körde på yttersidan, tack och lov, men utrymmet var så litet att jag inte har hämtat mig än.
Jesús var lugn men hade velat köra eftersom jag gärna tittade på utsikten samtidigt.
Vid halv tre var vi fortfarande i bergen och körde, lunchtid, nappflasketid, vi hamnade i en liten by och stannade vid byns restaurang för lunch. Det var en lyckträff. Inne i den rustika restaurangen fanns en stor öppen spis i mitten.
Solen sken in. Den vänliga kvinnan rabblade och förklarade menyn och vi ville provsmaka alltihop. Och maten var fantastiskt god, och billigt som sjutton var det.
Vi var till slut tvugna att åka, och erbjöds efterrätterna i en matlåda, så vi åkte med var sin tårtbit i en låda.
Borg och grotthus hanns inte med, mne det var värt äventyret i bergen.
14 kommentarer:

 1. Trevligt!
  Det är väl där i öknen som de även nu har eller håller på att spela in Game of Thrones?
  På vägen ned hit till Spanien åkte vi igenom Guadix men stannade inte, det ligger fint och jag kommer ihåg stället, att jag skulle kolla upp det närmare för det verkar som att de har ett litet mikroklimat där, det var så mycket grönare än omgivningarna. Läste då om dessa grottor. Spännande, och eg ett självklart sätt att bo i värmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ingen aning!
   Grottorna ska visst skydda både mot hetta och kyla. Jag har också bara sett dem från vägen, och tänker att det måste kännas mörkt och instängt, men vad vet jag. Intressant i alla fall!

   Radera
 2. Lixom, världen är orättvis! Vi snackar december och ni har det soligt och fint och sitter ute och tillomed i öknen är det mer färger än här! Här är det grått och mörkt och hinner knappt bli ljust innan det är mörkt igen. Jag tror inte alls på att man måste gilla alla årstider om man bor i Sverige. Eller så är det det som är felet. Jag bor i Sverige men gillar verkligen inte höst och vinter. Jag vill ha LJUS! VÄRME! Inte skrapa fruset regn från vindrutan på bilen.
  Pust, en dryg vecka kvar, sen vänder det igen. Bara bita ihop. Tio dagar kan gå fort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får hålla ut! Det finns as-billiga sista minuten till Gran Canaria på ving annars... Vi snackar 300 spänn tur och retur från Umeå!!! Men jag kan inte åka, har redan köpt biljetter till och från Göteborg för 2000kr.. hehe (kollade igen och de jättebilliga biljetterna var slut, det var ju tur, nu behöver jag inte tänka mer på det!).

   Radera
  2. Ewe, ni har ju höst, snö, vacker frost och is, mjukt vinterljus, bibliotek, värme inomhus, must, svenska språket, möjligheter, skog, natur, sommarhus i trä, möjlighet att hitta och byta jobb och studera och kexchoklad och... ska jag fortsätta?
   Jag gillar visserligen svensk höst.
   Jag avskyr att frysa, och jag kan inte minnas att jag någonsin har frusit så mycket som i Spanien (och Bolivia). Herregud, i Sverige kan man ju bara gå in om man fryser! Eller värma sig i en dusch där varmvattnet inte tar slut efter två och en halv minut!
   Men visst, det är fint att gå soliga promenader med barnvagnen och plocka oätliga apelsiner från marken... Kom hit och hälsa på nu då!

   Radera
  3. Tuvilda ska ni åka på semester? Låter härligt! Skönt att billiga biljetterna var slut, jag vet hur man kan gräma sig:-)

   Radera
 3. Så fina bilder, både på naturen och familjen!

  SvaraRadera
 4. Vilken fin resa ni måste ha haft!

  Jag kom att tänka på sådana här hörselskydd för barn angående konserter och Disa. Ni kanske vill ta med henne på fler spelningar? Ni kanske redan har sådana men annars är det ett tips på en grej att köpa med hem från Sverige, ifall de inte finns i Spanien. HAr aldrig sett sådana på barn i Spanien men det är rätt vanligt här i Sverige.

  http://www.clasohlson.com/se/H%C3%B6rselskydd-Peltor-Kid/Pr408032000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag har faktiskt sett något barn använda liknande hörselskydd här! Kommrr att bli bra, går ju inte att stoppa proppar i öronen på lillan än. Tror de här skydden är lite för stora fortfarande men snart så! För fler spelningar blir det!

   Radera
 5. Oh, så fint du berättar om era resor. Jag gillar Almería väldigt mycket. Skulle inte vilja bo där pga torkan, men härligt och annorlunda att resa i. /Anna Malaga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag täntke, jag skulle inte heller vilja bo där. Mne det är fint att åka runt.

   Radera
 6. Fantastiska bilder! Hur kan bergen verkligen vara BLÅ? Häftigt! Lilla Disa trivs i grönt precis som jag. Här i Norrtälje blir det varm glögg och pepparkakor med sambon idag, det är lucia, ju. Ha det så gott!!!! piafia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad är det för fenomen som gör bergen blå? Har för mig att jag borde veta det:-)
   Mysig lucia, glögg och pepparkakor. Jag bakade julgodis, men är alldeles bortkopplad från julstämning. Det kommer nog när jag är i det mörka kalla landet i norr, svårt att få till det med vajande palmer utanför fönstret :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget