måndag 8 december 2014

Boktips?

Om drygt två veckor åker vi till Sverige, och då passar jag på att beställa ett bokpaket att ta med tillbaka hit.
Men vad ska jag beställa?
Har ni förslag på riktigt bra böcker, mysiga, underhållande, roliga, fina, spännande eller helt enkelt bara riktigt bra böcker?
Boktips till Disa? Alltså bra böcker som inte är pekböcker.

25 kommentarer:

 1. Tips för dig: Isvittring av Solveig Vidarsdotter. Jättebra deckare skriven av en tjej som jobbar på musikskolan i Skövde. Finns i pocket nu.

  Tips till Disa: Sagan om Karl-Knut! Underbar rimsaga om en gubbe och en mask. Jag kan den nog fortfarande utantill, mina troll älskade den. Skriven av Barbro Lindgren, illustrerad av Cecilia Torudd. Hmm, kollade just bokus, den är slut på förlaget. Kanske finns den på antikvariat? Den är bara bäst!

  Petter och hans fyra getter är oxo en härlig rimsaga. Jättebra när man ska träna färger sen. "Var är den RÖDA geten?" Kan även den utantill. "Fjärde geten hette Vit, den var känd för sin aptit. Katten hette Murre Svart, tog en råtta varje kvart."

  Disa kanske borde bli lite äldre först, men http://www.adlibris.com/se/bok/pojkarna-puckelbros-bilbekymmer-9789197504300 är jättebra oxo. Läcker tecknat med.

  Snudd på bilderbok, men jättegullig historia, är ju "Gissa hur mycket jag tycker om dig!" http://www.bokus.com/bok/9789129672886/gissa-hur-mycket-jag-tycker-om-dig/
  Skulle inte vara förvånad om den finns på spanska med, fast inte på Bokus då kanske. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har Petter med getterna i en av boklådorna som står undanställda i Sverige. Gillade också den! Karl-Knut låer kul, får hålla utkik efter den på antikvariaten!
   Tack för tipsen!

   Radera
 2. Jag rekommenderar varmt Cilla Naumann! Hennes böcker är svåra att få tag i, men jag hittade på bokbörsen, där man köper begagnat, vilket också känns bra! Vågorna Alma, Vågorna! (om vänskap på en resa i Spanien) rekommenderar jag men främst kanske Dem oss skyldiga äro ( om en svensk familj som bor några år i Sydamerika) Jag älskar hennes språk! Hon är fantastiskt skicklig i att skildra miljöer, och känslan, ljuset som tillhör en plats. Till små barn rekommenderar jag Bu och Bä-böckerna, och Den vilda bebin av Barbro Lindgren. Mina barn älskade också MIn Skattkammare-böckerna, som kommer med CD nuförtiden så man kan lyssan på tramsiga ramsor och sånger i bilen tills öronen blöder..(; / Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är nog både för- och nackdelar med tillhörande cd-skivor!
   Jag gillade Den vilda bebin när jag var liten, har roliga minnen av bebin som flög till månen.
   Har inte hört talas om Cilla Naumann förut, men du talar så varmt om hennes böcker att det måste vara något särskilt. Ska absolut se om jag kan få tag på en bok.

   Radera
 3. Ska det bara vara svenska författare?

  Barnböcker: Fimpen har nu älskat boken Kissboken i två år. Den är i och för sig pekbok, men den håller ännu. Annars är han ingen bok trogen, men vi gillar En gris på dagis och dinusarieböckerna av Lisa Bjärbo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska författare, nej inte alls. Gärna sydamerikanska, men det blir så begränsat om jag skriver det att jag inte får några boktips alls:-)
   Jag är visst alldeles utanför svenska barnbokvärlden just nu. Skulle vilja ha ett svenskt bibliotek här i närheten. Ska kolla upp böckerna.
   Jag skulel vilja ha Bajsboen av Pernilla Stalfelt. Till Disa.

   Radera
 4. Och jag kommer med en annan idé som jag sedan två år tillbaka talar mig varm för: e-boksläsaren! Jag pratar inte om en surfplatta utan en riktig Kindle, Sony, Letto m fl märken.

  Först och främst ska jag förklara mitt förhållande till böcker: de är värdesaker, dyrgripar, någon har lagt ned tid, de är en prydnad i hemmet och berättar om mig, vad som intresserar mig, drömmen är att ha ett bibliotek med två öronlappsfåtöljer som står vända mot den öppna spisen där brasan sprakar. Jag köper hellre än lånar, jag kanske vill läsa om boken!
  Nu när vi flyttade så tvingades vi dock göra oss av med massor med böcker men vi har ändå många flyttkartonger magasinerade.
  Jag fick i alla fall en Sony PRT2 i julklapp för två år sedan och jag ÄLSKAR den! Den har gjort att jag nu kan ladda ned böcker som jag aldrig skulle ha köpt, jag kan låna på biblioteket i Sverige, köpa och ladda ned om jag vill, en del kan man ladda ned kostnadsfritt. Det är så lätt att slänga ned den i handväskan när jag ska iväg och då har jag med mig hela biblioteket, batteritiden är flera månader. Mannen min har en Kindle och älskar den. Jag läser för sonen på hans surfplatta och det är inte alls samma känsla att läsa på den som i den riktiga läsplattan.

  Jag tror jag snart ska kontakta Sony och be om kick-back så som jag promoterar deras produkt! :)

  Däremot kanske Disa inte ska ha en riktigt än... Där är nog mitt tips att gå till Stadsmissionen, Röda Korset eller liknande och köpa barnböckerna där. Loppmarknaderna brukar också sälja, vet att det var lättsålt när vi ställde upp ett bord på Täby Galopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj... e-boken! Jag vill också ha ett bibliotek, älskar pappersböcker. Jesús fick en elektronisk bok av sina föräldrar för ett par år sedan i julklapp. Han använder den mycket. lätt att ta med, speciellt på resor. Det ingick dessutom en sisådär 500 klassiker, och han får nya e-böcker att andra e-boksägare, så han har ett elektroniskt bibliotek.
   Han försöker övertala mig. Tycker att jag också borde ha en. Fördelarna är ju inte få. Som du säger, att kunna låna på svenska bibliotek, fantastiskt! Men jag är skeptisk... Pappersboken, det sitter hårt...
   Jag köper gärna begagnade böcker, ska bli kul att kolla barnböcker på loppisarna! I sommar planerar vi att åka till Sverige, så då ska jag kolla! Men den här gången blir det nya böcker.

   Radera
 5. Vet inte hur loppisarna har öppet i jul, men på frälsningsarméns brukar man kunna hitta relativt nya pocket till billig peng. Till dig.

  Till Disa var min dotter väldigt förtjust i Bäbisböckerna och då några sångböcker såklart. Sångböckerna håller fortfarande, fem år senare. Vilda bäbin, vem-böckerna. Önskedagen är en annan bok på rim som nog är den finaste jag vet.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskedagen verkar fin! Den ligger nu på Disalistan!
   Det är altlid kul att kolla böcker på loppisarna, men det är ju det med öppetider i jul, som du säger... Den här gången blir det nya böcker, men hittar jag en loppis går jag alltid in och kollar böcker!

   Radera
 6. Mina barn har gillat Kruusvals böcker om Fia, Adbåges böcker om Leni, Wieslanders Mamma Mu förstås, Lindenbaums böcker om Gittan. Kolla också Maria Nilsson Thores böcker (Petras prick, har satts upp som teater), den fina Mamma borta! av Chris Haughton (har också satts upp), Viveka Sjögren, Olika förlag och En bok för allas utgivning (EBFA ger bl.a. ut Tio vilda hästar - en så härligt rolig räknesaga, missa inte den!). Å, jag skulle kunna fortsätta länge för det finns så mycket fina och bra bilderböcker, men så är jag ju barnbibliotekarie också.... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde Tidholms Knacka på!, En liten stund m.fl. Finns även Snuttefilm baserade på Tidholms böcker. Underbara korta filmer för folk i 1-3årsåldern. :-)

   Radera
  2. Och Åsa Karsins finfina böcker om Otis, och så Donaldsons Gruffalon. Nej, nu ska jag sluta, lovar! ;-)

   Radera
  3. Vilket fint jobb, barnboksbibliotekarie! Det är ju verkligen rätt person att få boktips av! Du får tipsa så mycket du vill, jag blir glad för allt! Ska kolla upp alla boktips i helgen, nu vaknar Disa...

   Radera
 7. - Pettson och Findus

  - Vem-böckerna av Stina Wirsén t ex: vem bestämmer? vems mormor? vem är död? vem är sjuk? osv. Tror de finns i samling, typ flera sagor i en fysisk bok.

  - Max-böckerna http://www.adlibris.com/se/sok?q=max+nalle Kan också finnas flera i en kanske...

  - Emma tvärtemot. http://www.adlibris.com/se/bok/emma-tvartemot-9789127139152

  - Den vilda bebiresan av Barbro Lindgren http://www.adlibris.com/se/bok/den-vilda-bebiresan-9789129638134

  - Alfons Åberg

  - Mumin

  - Pippi Långstrump i bilderboksformat

  - Skattkammar-bok en bok med sånger och små sagor och ramsor: http://www.adlibris.com/se/sok?q=skattkammare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Pettson! Jag har köpt en av böckerna som vuxen; När Findus var liten och försvann.
   Tack för alla tips, ska kolla upp dem jag inte känner till!

   Radera
 8. Mollanböckerna av Lena Andersson: Mollan och mormor, Mollan och bullarna. Fantastiskt enkla, snygga och tydliga bilder och fint enkelt språk.
  http://www.bokus.com/bok/9789129689198/mollan-och-mormor/
  http://www.bokus.com/bok/9789129689181/mollan-och-bullarna/

  Catarina Kruusvals böcker om Ellen
  http://www.bokus.com/bok/9789129638769/ellen/
  Även Ellens boll, Ellen på stranden, Blommor från Ellen, hittar bara en samlingsvolym:
  http://www.bokus.com/bok/9789129685541/ellens-bok-ellens-boll-blommor-fran-ellen-och-ellens-appeltrad/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mollan ser fin ut!
   Ska kolla Ellen också!

   Radera
 9. Jag hänger ju inte riktig med i den svenska litteraturen, men du verkar ha fått bra tips ovan! Jag åker till Sverige om tre dagar, men kommer hem till Wales för julfirande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hänger inte heller med, tur att jag får så bra tips!
   Kul med resa till Sverige, och snart är det min tur att åka dit!
   Ska bli spännande att se hur du firar jul i Wales! Trevlig resa!

   Radera
 10. Victor älskar böcker om bokstäver och siffror! Bamses ABC är bra (men från då de närmar sig två år)... Han älskar också alla Halvan-böcker som jag själv inte förstår mig på. Och lilla Anna leker med bollar. Alfons och bamse. Han älskar böcker med flikar och böcker där man öppnar luckor. Finns sånna både Bamse och Alfons.

  Max-böckerna är de mest värdelösa jag någonsin sett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, varför gillar du inte Max? (Jag har ingen åsikt, har aldrig öppnat en Maxbok.)
   Är Halvan för lite äldre,små barn?

   Radera
 11. Barnböcker, så roligt! Nu är ju Disa liten ännu, men här är några guldkorn på lite olika nivåer:

  - Bu och Bä-böckerna
  - Gittan-böckerna, t.ex. Gittan och fårskallarna (Pija Lindenbaum)
  - När prinsessor... / När prinsar... (Per Gustavsson)
  - "Ellen och Olle sjunger" är ju förresten en helt perfekt serie om du dessutom vill friska upp minnet när det gäller svenska barnsånger!
  - Plupp-böckerna är en favorit från min egen barndom... är svag för fjäll, och det är nog mamma också, för hon köpte nästan hela serien åt mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst någon Gittan-bok, men gillar namnen på dem:-)
   Jag hade bara en Plupp och den blev jag lite ledsen av, minns den som ganska melankolisk, vet inte varför. Kanske vore det annorlunda nu?
   Jga behöver verkligen friska upp sångminnet!

   Radera
 12. Tack för alla tips! Sittter coh kollar upp dem nu för att få iväg en beställning i helgen!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget