måndag 24 november 2014

En spansk kirurgs månadslön

På lektionen.
Vi har tema pengar.
- I Sverige pratar man inte om pengar. Och du kan aldrig fråga vad någon har för lön.
- Här pratar man ju inte heller om pengar. Fast jag skäms inte för att säga vad jag har i lön. Folk brukar jämt gnälla över att läkare tjänar så mycket. Då säger jag att jag tjänar 1700 euro i månaden. Då blir de tysta.

Japp, 1700 euro tjänar han, min elev. Kirurg, specialist på nerver. Rings in till olika städer för att hjälpa till vid speciella operationer.
Jo, läkare har, precis som alla statligt anställda i Spanien, fått en rejäl lönesänkning på 30 procent på grund av den ekonomiska krisen. Jesús lönesänkning var också kännbar.
Men ändå.
1 700 euro, ungefär 16 500 kronor.
En läkare.
Bland de viktigaste yrkesgrupper vi har. En del, tänker jag, är verkligen värda en bra lön.

26 kommentarer:

 1. Skrämmande låg lön för ett så krävande yrke som man måste studera kanske 10 år för att nå. Men annars är ju 1700€ en bra lön i Spanien, speciellt om vi pratar netto och kanske t.o.m. 14 pagas. De flesta läkare har ju privat mottagning på eftermiddagarna, för att dryga ut lönen.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för att vara Spanien är det ingen direkt dålig lön... Men det är nog många som tjänar mycket mer, trots att de inte förtjänar det (anser jag), de tusentals byborgmästarna till exempel...
   Jag vet inte hur det är med extralönerna längre. Åtminstone för lärarna har de dragits in. Fast i jul blir det visst en extrapeng!

   Radera
 2. Det är verkligen en stor skillnad mot här, inte konstigt kanske att avdelningarna kryllar av folk från jordens alla hörn här i Stockholm i alla fall, läkarna jag arbetar med och som är specialister, ca 12 års utbildning men de senare fem åren har de ju lön, de tjänar 100000 i månaden, en del mer. De utländska kanske mindre men när de nått samma position har även de väldigt hög lön. Sen finns det många andra yngre läkare här som inte är så högavlönade, och idag är studieskulderna väldigt höga, beror alldeles på vilket område de är specialiserade inom.
  Men särskilt läkare från forna öst blir nästan överklass här, de har i sina länder tjänat mindre än försäljare där eller vad som helst fast de är specialiserade och väldigt duktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojar du? 100 000, läser jag rätt?
   Jag känner spanska läkare som har flyttat till Sverige. Inte på grund av lönen, utan tryggheten i arbetsvillkoren i Sverige.

   Radera
  2. Ja du läser rätt och vi har även spanska läkare;-). Det är ett specialområde och bristområde, blev förvånad själv för vi övriga gör ungefär samma arbete, och alla är inte superduperduktiga heller av dem men flertalet. Ingen vill sluta dessutom vid högre ålder utan pensionärerna arbetar för fullt. Sedan har vi ju i Sverige även dessa stafettläkare som köps in över hela vårt land och de kan ha också ha denna lön men kompetensen i de fallen varierar väldigt. Vi har en konstig situation inom medicinområdet här i landet.

   Radera
  3. Med övriga menar jag de som inte är läkare men har annan specialistkompetens, de har löner långt ifrån detta, en tredjedel eller mindre.

   Radera
 3. Hej Annika!
  Ja det är helt otroligt vilken lön dom har dom långutbildade!! Läste lönestatistik i går
  på SK, hur klarar sig folk...
  http://www.sydkusten.es/engine.php?articleId=21062&sectionId=48

  Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en stor andel får ju inte någon inkomst överhuvudtaget.
   Det är ett under att folk klarar sig många gånger, det är ju inte så billigt att bo i Spanien som många tror..Men få här reser ju också (har hört svenskar påpeka att spanjorer inte reser och därför inte lär sig engelska, till exempel), det blir inga pengar över till sådant, inte ens till att värma bostaden många gånger.

   Radera
  2. Jo, på något sätt klarar de sig, ofta med familjens hjälp. Finns ju en massa pensionärer som försörjer hela släkten med sina små pensioner. Men folk prioriterar inte dyr inredning eller resor, de vill hellre ha bra mat och kanske en billig bilresa till någon strand. Det mesta är dyrt i Spanien (speciellt i Madrid) men jag tycker man vänjer sig vid att leva med mindre pengar.

   Carina

   Radera
  3. Ja, man vänjer sig vid det. Madrid är en dyr stad, jag häpnar varje gång jag åker dit över hur dyrt det är att äta ute till exempel, men visst är det så att lönerna är högre också? Man kan äta ganska billigt i Spanien, maten brukar vara hemlagad och grönsaker är billigt. Som du säger, resor eller inredningsprylar prioriteras inte.

   Radera
  4. Tja, det kan hända att lönerna är lite högre, men tror inte det kompenserar de dyra priserna. Själv får jag ut ca.1200€ netto i månaden, vilket ju är helt ok, men om jag jobbade som fysioterapeut kanske jag hade fått 800€...Beror mycket på branchen.

   Carina

   Radera
  5. Jo, det beror på vad man jobbar med.

   Radera
 4. Oj, och jag som tyckt att vi har låga löner här i Israel. Hur är det med skatter i Spanien, vad betalar man? Hyror? Vi har ganska stora löneskillnader här och de mest lägsta lönerna tjänar verkligen inte mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är lönerna i Israel?
   Jag tror att skatten ligger på ungefär 25 procent, mne jag kan ta fel där. När man pratar löner pratar man altlid om nettolönen.
   Att hyra bostad i Sevilla kostar från 400 euro och uppåt.Det finns väl inte så värst många lägenheter för 400 euro, men det går att hitta i de sämre stadsdelarna. Utanför stan, i byarna runt omkring, kan man hitta billiga bostäder, men då måste man ha bil för det mesta eftersom lokaltrafiken är usel. Det är billigare att bo i Andalusien än i norra Spanien till exemepl.

   Radera
 5. Skatterna är höga, ungefär som i Norden. Speciellt låginskomsttagare beskattas högt. Hyrorna beror jättemycket på var man bor, men t.ex. i Madrid som är en dyr stad får man betala kring 800€ för en liten trea på ok område. Om man har en medelmåttig lön på kanske 1000€/mån, kan man åtminstone inte bo ensam. Många delar lägenhet, hyr ett rum alltså.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du hur höga skatterna är? Jag vet inte men har för mig att de ligger på omkring 25 procent.
   Det är billigare att bo här i södern. Men det är ju inte bara hyran som ska betalas, elen kostar ju hur mycket som helst.
   Jag kollade precis på en sida, och det går att hitta lägenheter för 300 euro, pyttesmå eller i sämre områden. En vanlig bostad går på omkring 500. Många delar ju lägenhet som du säger, trist nog finns en del som utnyttjar situationen och tar ett högre pris för rummet de hyr ut för att tjäna på det.

   Radera
  2. Måste kolla min nomina för att svara på det. På IRPF står det 13%, men sen tillkommer ju diverse andra avgifter, så räknade ut att 24% av min lön försvinner varje månad, så du gissade bra :) Elen och gasen är svindyr jo. Vi vill inte frysa hemma så värmer ganska bra upp hemmet med vår gas natural, men inte går vi med T-shirt hemma som in Norden. Vi betalade förut 700€ i hyra för en lite nedgången 60 kvadrats lägenhet men i en bra förort till Madrid. Nu bor vi i en annan bra förort och har bostadslån, så det blir lite billigare.

   Carina

   Radera
  3. Vi väljer att frysa. Nu fryser vi mer än vanligt, för elementet som vi värmer sovrummet med har gått sönder, så det har varit 15 grader bara... Efter ett par timmar har luftkonditioneringsapparaten på väggen lyckats värma både vardagsrummet och sovrummet ett par grader. Usch för den spanska vintern...

   Radera
 6. Det jag märkt bland mina vänner och särskilt ungdomar är att de lyfter minimilönen och får sedan resten betalt svart. Många av de som faktiskt vill betala skatt får inte det av arbetsgivaren som föredrar att betala dem svart.

  Jag känner allt från barpersonal och kontorsanställda till tandläkare som måste tjäna hela sin lön svart pga arbetsgivaren! Många (särskilt ungdomar) jobbar svart och får även in socialbidrag...

  Därför är statistiken ganska missvisande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också gjort så. I butiken jag jobbade var jag tvungen (för att få jobbet) att skriva på ett halvtidskontrakt. Resten av lönen (minimilönen) fick jag svart. Det spelar ingen roll när man jobbar om lönen är svart eller vit, men det märks när man blir av med jobbet. Staten måste förlora mängder av pengar på förlorade arbetsgivaravgifter.

   Radera
 7. Socialavgifterna som arbetsgivaren måste betala är väldigt höga, och därför vill de inte betala, så då får många jobba svart eller som freelance. Och som freelance måste man betala en standard social-avgift per månad (kanske kring 300€?) så fakturerar man lite, lönar det sig inte.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner en som jobbar som frilansare, som en slags egenföretagare. Hon säljer försäkringar. Villkoren är usla. Det är ett skitjobb om något.

   Radera
  2. Jag är egentligen fysioterapeut, men jobbar nu med något helt annat, på kontor. Ville inte egentligen överge mitt yrke, men det finns bara skitjobb... Falso autonomo, jättefå timmar, så man måste kombinera flera jobb, låg lön etc etc. Jag jobbade så ett tag, men fick nog.

   Carina

   Radera
  3. Då var det bra att du bytte. Man kommer till en gräns...

   Radera
 8. Men du menar 1700 euro netto i alla fall? i Sverige pratar vi alltid brutto. Även om en läkarlön på kanske 50000 är asmycket, så går åtminstone ungefär hälften till skatt. 25000 är fortfarande mycket i handen såklart. Tjänar du ännu mer är 65 % maxskatt, som du säkert vet.

  Jag är lyckligt lottad. Har både bra lön och bra villkor, otroligt tacksam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, netto. För att vara i Spanien är det en bra lön, men jag tänker på många som tjänar mycket mer här och som i mina ögon inte är värda att lyfta de jättelöner de får. Inte så som läkarna.

   Radera

ny gadget

ny gadget