tisdag 22 november 2011

Renlärliga religionslärare

Att ha ämnet religion i spanska skolan betyder inte att man lär sig om olika religioner, utan att man lär sig om katolicismen. Religionslärarna är heller inte anställda av staten, utan av kyrkan.
För lärarna innebär det både fördelar och nackdelar. En nackdel är att om man inte lever enligt katolska läran kan man få sparken. Ibland berättas det i nyheterna om lärare som blivit avskedade för att de har skilt sig, gjort abort eller druckit sig berusade.
Ämnet religion är frivilligt, men de flesta har religion på schemat. I en liten by, som den där Jesús jobbar, ses det inte som ett alternativ att inte ha religion, precis som att ingen kan tänka sig att inte konfirmera sina barn, eftersom grannarna skulle prata så.
Många lärare är negativt inställda till ämnet, tycker inte att det hör hemma i en statlig skola, och protesterar genom att motarbeta religionsläraren. Jesús kollega som är religionslärare arbetar på två olika skolor, och i grannbyn har han problem både med kollegorna och rektorn som gör det svårt för honom.

1 kommentar:

  1. Ja jösses, de är inte kloka de där religiösa sakerna!

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget