onsdag 27 maj 2015

Spanska kostråd från tio månader

10-månaderskontrollen avklarad.
Disa mättes, vägdes, hjärtat lyssnades på, doktorn frågade om hon säger mamma coh pappa, vinkar hej då, lite sånt. Lillan ligger kvar på sin kurva, den lägsta, vilket är helt okej eftersom hon liggerkurvan och inte under.

Så kom vi till det viktiga. Den nya maten.
Vi har ju pratat om det här med mat till spanska barn tidigare. Det är ju ganska strängt här vad ungarna får äta och inte, och när.
Vid tio månaders ålder tillsätts ett par nya livsmedel. Jag instruerades muntligt och fick kopior på maskinskrivna ark att ta med hem och läsa.
Disa får nu, efter kontrollen, börja äta vit fisk. (Annan fisk får hon inte smaka förrän vid två-tre års ålder.) 20-30 gram åt gången. Vi bör alternera fisken med nötkött och äggula i grönsakspureerna.
Äggula ja, Disa får också börja äta äggula nu när hon har fyllt tio månader. (Absolut inte ett helt ägg förrän hon är ett år). Man ska börja försiktigt, så som all mat här.
Första veckan: En kvarts äggula två gånger under veckan
Andra veckan: En halv äggula två gånger under veckan
Tredje veckan: Tre fjärdedels äggula två gånger under veckan
Fjärde veckan: En hel äggula två gånger under veckan


Vi fick också instruktioner för mat från ett års ålder, eftersom det inte blir någon mer rutinkontroll förrän månad 15.

Från ett år:
Linser, kikärter och bönor.
Kokt äggvita. (Öka efterhand, precis som med äggulan)
Yoghurt, ost och, om man vill, komjölk. Börja med de fettsnåla produkterna.
Griskött.



De svenska kostråden verkar vara så avslappnade. Ungefär att undvika salt, socker, honung och gröna bladgrönsaker. Punkt.

16 kommentarer:

  1. Hjälp. Jag hade blivit tokig ;o) Men det spelar väl egentligen ingen större roll hur man gör? Mitt enda tips skulle kanske vara att det är positivt om hon äter själv och vanlig mat innan 18 mânader för sedan börjar trotsâldern och dâ blir mânga barn kräsna. Tänk äter endast yoghurt eller pasta i en vecka... Dâ är det skönt om det finns flera favoriträtter att locka med... Och om hon ligger pâ lägsta kurvan sâ varför varför varför fettsnâlt? I Sverige är det tvärtom en tesked rapsolja i all mat, fet yoghurt och gärna avokado och fet fisk (som inte innehâller moljögifter). Hjärnan behöver ju omega 3, 12 o s v. Det sägs ocksâ att inga! svenska barn svälter och att man inte ska oroa sig sâ länge man bara har erbjudit maten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, bra tips med maten innsn trotsåldern!
      Här sägs det att maten bara får kokas till små barn, ofta har man i en skvätt olivolja, och vi uppmanas hälla i extra olivolja innan servering. De fettsnåla alternativen är för att vänja magen långsamt vid de nya livsmedlen.

      Radera
  2. Oj det där va hårt uppstyrt, om vi bodde i Spanien så skulle jag inte bli årets mamma.
    A är snart 6 månader och hon har redan ätit äggula vi ska tydligen vara lite försiktig med äggvitan eftersom den innehåller mer proteiner men jag skippade vitan bara för att den är svårare att mosa än gulan.
    Nu ska vi ut i vårvärmen på en promenad, de kan bli en glass till mig om jag har tur:)
    Kramar Kicka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir inte heller årets mamma...
      Trots att D är tio månader har hon både ätit, komjölksprodukter, äggula och äggvita, samt lax. Vi köpte barnmatsburkar på resan, italienska barn får tydligen äta lax :-D

      Radera
  3. Som Anonym nr 1 skriver, varför inte mer fett när hon nu väger så lite! Som jag nämnde tidigare, många klickar i lite messmör (finns på t ex Carrefour) för att få i barnet fett. eller bre ut det på lite vitt bröd, skär bort kanterna så kan hon äta det själv.

    Jag förstår vitsen med att introducera vissa saker i lugn takt och en i taget så som fisk, jordgubbar, äpple och annat som är vanligt att man är allergisk emot. Men fisk är ju annars så snällt för kroppen. Och bara bra! Du behöver ju inte peta i henne hårdsmälta skaldjur i första taget men jag tror inte heller du hade tänkt slänga fram en hummer eller krabba på bordet framför Disa. Här lilla gumman, jag ska visa dig hur man använder klotången! :)

    Ett djupt andetag, Annika! Använd ditt sunda förnuft som vi ju alla vet att du har massor av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, nej, ingen hummer än på ett par månader:-)
      Jag använder det sunda förnuftet till att halft om halft strunta i kostråden, men det är svårt för vi är ju två föräldrar, och den ene av oss är spanjor... Men med rätt sunt förnuft ändå.
      Hon får extra fett i form av olivolja.
      Smörgås med messmör går inte för D får inte äta något själv, och absolut inte något som inte är pureat. Och jag vågar inte gå emot det (bara lite) eftersom jag dör om hon kvävs, som läkarna säger kan hända. Därav förbudet.

      Radera
  4. Oj, Oscar 8 månader äter redan all fisk (sedan 6 månader), kikärtor och hela ägg. De sa inte så mycket om maten när vi var på 6 månaderskontrollen (kanske har förträngt det), minns att jag bara nickade och höll med då hon ramsade upp vilken mat som skulle ätas vilket klockslag, olydig på den punkten också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-)
      Sund olydighet tror jag.
      Att det ska vara så komplicerat...

      Radera
  5. Och om ni inte skulle följa råden, vad händer då? (enligt den som ger råden)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag också suttit och undrat över...

      Radera
    2. Det händer ingenting bara man inte berättar för BVC-tanten :-) för då kan bli uppläxad....

      Radera
    3. Hehehe, jag har också kommit fram till att det är bäst att vara tyst :-)
      Det handlar mycket om att vara snäll mot den lilla magen och låta den vänja sig långsamt, för att barnet inte ska få ont och bli gasig..

      Radera
  6. Inget om äggulan ska vara kokt eller kan vara rå? Viktigast!!?
    Katrina
    (Efter ett antal försök att skicka. Beklagar om andra varianter från mej poppar upp...)

    ”Ägg kan vara smittbärare av salmonella och smittan sitter inne i ägget. Bakterierna dödas vid upphettning över 70°C. Svenska ägg kvalitetskontrolleras och är garanterat salmonellafria. Med vilda ägg och importerade ägg finns viss risk. Äggulor bör inte serveras i sitt skal för att det kan finnas bakterier på utsidan. Ägg är rika på kolesterol, men allt finns i gulan.”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, nej, det sades nog inget om ägget kan vara löskokt eller inte... Bara att ägget ska kokas.
      Minsann, visste inte det om att äta ägg ur skalet.

      Radera
  7. Äh! Såna där råd fick vi i Colombia också. Hur meckigt som helst att hålla på, ju. Vi struntade i allt och körde på. Det funkade fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ante mig att det är samma trams i Colombia!

      Radera

ny gadget

ny gadget