lördag 26 oktober 2019

Vad som hände när vi skulle fredagsmysa...

Äntligen har jag lyckats införa något svenskt! Fredagsmyset är här för att stanna! Men i går började det lite tokigt...

Allt var förberett, jag hade gömt godsaker i köksskåpet och till och med hämtat elementet och satt på det. Jesús hade gått iväg med Runa på långpromenad, Disa och jag skulle få en stund ensamma, hon skulle bara visa mig var hon gömmer sina stenar utomhus, innan vi satte på filmen. Jag följde med, hon stängde dörren, vi tittade på stenstället och... Sedan fick jag inte i nyckeln i låset. Vi kom inte in.

De här spanska dörrarna alltså... På utsidan finns inget handtag, man måste öppna dörren med nyckel. På insidan finns handtag men inget lås, man måste låsa inifrån med nyckel om man vill ha låst dörr. Nu stod vi båda på utsidan, jag med de fina sockarna som Emilia stickat till mig, som jag skulle mysa i, Disa barfota trots höstkylan, och vi kunde inte komma in.

Jag tänkte att det berodde på det tröga låset, och gick till grannen mittemot för att be om låsolja, alternativt olivolja till nyckeln. Ingen hemma. Gick till grannen bredvid, men ingen hemma där heller. Såg i samma stund servitören på baren på hörnet huka sig in under den halvstängda porten, sprang med Disa efter mig och fick in oss båda på den stängda baren.

Servitören följde med till vårt hus, med en flaska låsolja i handen. Srayade låset, sprayade nyckeln, försökte låsa upp... men icke. Nyckeln gick inte i hela vägen.

- Det måste vara fel nyckel, sa han. Den är inte numrerad. Jag har en av grannarnas nyckel och den är helt annorlunda. Den här är alldeles för enkel.

Jag tänkte att ägarna till vårt hus nog inte skulle kosta på ett säkerhetslås och att det visst var rätt nyckel, men började tvivlade själv eftersom det verkligen inte gick att låsa upp dörren.

Fick en snilleblixt. Jag hade ju bilnyckeln i nyckelknippan! Slängde in Disa i bilen och fräste iväg för att genskjuta Jesús innan han nådde affären där han skulle hämta veckans bröd. Konstig känsla att köra utan skor. Funderade på vad jag skulle säga om jag blev stoppad i poliskontroll i den här situationen, hade ju plånboken med körkortet inlåst hemma.

Vi hann precis. Jag bromsade in när jag såg Jesús närma sig butiken, stoppade upp trafiken bakom medan jag snabbt förklarade varför han behövde ge mig sin nyckel, fick den genom fönstret och körde hem, i hopp om att det var fel på min nyckel och att Jesús nyckel skulle funka.

Det gjorde den inte.

Jesús måste komma hem och ringa en låssmed. Men jag kunde inte ringa honom och säga det, mobilen var kvar inne. Skulle han iväg på sin långpromenad nu?

Gick hem till Santos, fortfarande med spräckliga raggsockar på fötterna och en barfota Disa efter.

Santos hade inte Jesús nummer, men ringde Cristina, som ringde Jesús, som meddelade att han var på väg hem, och Cristina ringde till Santos och sa det, som meddelade mig där jag satt i soffan med Disa som sög på hårda, gula Santos-karameller.

Jesús kom på vad problemet var. En nyckel satt i låset på insidan av vår ytterdörr, därför kunde nyckeln från utsidan inte gå in hela vägen! Jesús låser ofta från insidan för att Disa inte ska springa ut.

Jesús bestämde sig för att göra inbrott hos oss. Han bad en granne en bit bort om en sax och en petflaska. Grannen hade en bättre idé, han tyckte att vi skulle klättra över stängslet till vår patio. Stängslet är två meter högt så jag tyckte inte att det var en bra idé, men tydligen hade hans fru nyckeln till huset bredvid vårt (tillhör en kompis till henne, men huset står nästan alltid tomt). Så medan Jesús försökte att bryta sig in från utsidan, ställde vår granne en stege på ena sidan stängslet och en annan stege på vår sidan stängslet och klättrade ner i vår patio, gick genom den öppna patio-dörren, genom köket och hallen och släppte in Jesús, som förhoppningsvis, efter detta äventyr, lägger av med ovanan att låsa från insidan och lämna kvar en nyckel i låset.


Klockan började närma sig läggdags, så det var att välja mellan fredagsmys och middag, och det blev så klart fredagsmys!


Fredagsmyste ni, eller gjorde ni något annat trevligt på fredagen?

12 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Hur kunde jag missat inlägget om Runa? Går ju in varje dag nästan. Ja hon har verkligen förändrats :)Fast dom gör ju det...Ha nyckeln på insidan har jag gjort en gång...låssmed 70E :( Annars har jag den aldrig i. Däremot gick gallergrinden i baklås så jag kom först inte in, tänkte att jag låser inte utan bara stänger.Då kom jag inte ut hahaha...fick ringa min hyresvärd som numera är Ignacio. Han ryckte upp den med en smäll. Nu har han tagit bort den...snåljåp. jag vill ha den :( OK, finns vanl säkerhetslås samt regellås...
  Det blev fredagsmys till slut för er :) Har jag aldrig haft...Nu är det ju fredag varje dag ...
  Ha det fortsatt bra med dina små gullungar! Mina nietos är stora och större barn större problem stämmer :( Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej, du har inte missat det! Det är det senaste månadsinlägget men det var tomt på bilder. Jag har lagt in bilder senare.

   Haha, ryckte han upp grinden!?

   70 € för låssmed, hu! Ska tänka på det och vara extra försiktig med nycklarna!

   Hoppas de större problemen inte är alltför stora!

   Jag är ny på detta med fredagsmys, men det är himla trevligt! Efter en vecka då vi knappt har träffat varandra på grund av jobb och skola och aktiviteter, så kommer fredagskvällen, och då kan man bara sitta under en filt i soffan tillsammans och se (barn)film, och äta något gott. Det ÄR mysigt! Men jag håller på och lär mig. Övar på Disa.

   Radera
 2. Jag AVSKYR-AVSKYR-AVSKYR de spanska ytterdörrarna! Två gånger har vi fått ringa låssmed och jag förstod på en gång vad som hade hänt dig för jag har gjort lika dant: https://solsomsol.blogspot.com/2015/07/dagens-lardom.html

  Vi har inte längre någon nyckel i på insidan, jag sätter alltid i nyckeln i låset före jag drar igen dörren. Men problemet är ju alltid det där med att man kanske är ute och dörren åker igen av misstag. Har funderat på att lägga ut en nyckel, faktiskt. Jag skulle kunna göra det på baksidan för med lite klättring över murar och tak så kan man komma åt den.

  Vet du vad jag också avskyr? Ordet fredagsmys! Inte företeelsen utan just ordet! Tror det hänger ihop med att när sonen föddes hängde jag mycket på Familjeliv.se och där avhandlades det mesta. Många använde ordet mys synonymt med sex och då blir det så himla fel när det på fredagen ska mysas med hela familjen. Har faktiskt skrivit ett lite rabiat inlägg om det men jag har inte publicerat det kom jag på på! Har några sådana inlägg där jag har behövt att skriva av mig men sedan inte riktigt vågat trycka på Publicera! Haha!

  Ha en härlig helg och jag hoppas att sockarna klarade sig! Och ja, det är helmysko att köra utan skor på fötterna. Provade någon gång för jag tänkte att klacken var lite för hög men det var värre utan skor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Lägg ut en nyckel! Jag läste ditt inlägg... Tur att ni blev utelåsta på dagen!

   Jag skulle gärna läsa ditt fredagsmysinlägg! Jag blev nyfiken! Publicera det!

   Jag förknippar inte fredagsmys med någonting annat än att göra något tillsammans hemma och äta något gott samtidigt:-) Men förstår att du blev avigt inställd till ordet då efter Familjelivstiden :-)

   Radera
 3. Ja, dessa spanska lås är inte att leka med. Vi har faktiskt satt in ett låsvred på insidan, så vi inte kan lämna nyckeln inomhus, har nämligen hänt min man.
  Jag har försökt att ha till vana att alltid sätta nyckeln i låset på dörren utifrån innan jag smäller igen. Har funkat än så länge.
  Hoppas resten av helgen blir bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätt med den vanan, Lena! Då kommer nog inget att hända!

   Låter ju toppen att ni har satt i låsvred!

   Radera
 4. Oj vilken jobbig start på myskvällen...! Skönt att det löste sig till slut i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var tur! Mnen när vi väl kom in var jag så hungrig att jag åt upp mina snacks innan filmen ens hade börjat!

   Radera
 5. Haha jag blev väldigt nyfiken på hur Jesus skulle bryta sig in i huset med hjälp av en petflaska och en sax?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag kan inte publicera inbrottsinstruktioner i bloggen :-)

   Radera
 6. Vi går all in på fredagsmys varje vecka!

  Men så otroligt störande dörr! Går det att byta ut låset? Om ni bekostar det, skulle hyresvärden gå med på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, alltså, dörrarna är sådana här. Nu när jag tänker efter vet jag inte om jag har sett någon annan variant på dörr här. Och jag går igenom en hel del nu i tankarna...

   Radera

ny gadget

ny gadget