fredag 11 oktober 2019

Bagarpoeten



Trots att jag har känt Goretti i över ett år var det först för ett par månader sedan, mellan grillunch och efterrätt med henne och ungarna, som jag fick veta att hon är brödombud för bagarpoeten.

Jag har ju nämnt att det här är ett speciellt hörn av Spanien att bo på. Dels finns traditionellt byfolk, dels finns de som söker en alternativ livsstil, med egenodlad mat, miljövänligt leverne, respekt för naturen. Folk från hela Spanien, och andra länder, söker det här i Sierra de Aracena. I deras spår följer roliga marknader, annorlunda musik- och kulturupplevelser, manifestationer och kreativt småföretagande. Vi prenumererar redan på de ekologiska grönsakslådorna från Las Chinas varje tisdag, nu fick vi alltså höra talas om bagaren i Galaroza som bakar ekologiskt bröd.

Man blir medlem i en Whats App-grupp, och får en gång i veckan en lista på de bröd som erbjuds. Det är olika slags brödbullar samt veckans specialbröd i form av en enkiloslimpa. Eller ja, det är ju inte bara en lista...

"Välkomna till Olympos, ni dödliga brödätare! Zeus, irriterad och hungrig, befallde att de skulle ge honom något gott och värdigt att äta. Guden Pan, ja, ni förstår vad han föreslog, och just det... Dag och natt arbetades det med brödet i verkstaden, ett utsökt bröd av…"

"Glad sista sommarvecka, vänner av bröd och skog! För att fira fullmånen föreslår vi ett fruktigt bröd med en utsökt blandning av randiga Rufino-äpplen och svarta fikon, som blandats med en härlig deg på  fullkornsmjöl och spelt..."

"Trevlig vecka önskar jag alla! Jag skriver nu redan på måndagen, för veckans bröd är värt det. Det är värt att ni får tid till att fundera på om ni vill ha ett, eller...två eller tre.Vi återgår till en höstklassiker; Nöt- och russinbrödet. Det behöver egentligen ingen närmare beskrivning, det är vad det är. Surdeg av råg och…"

Och så fortsätter det i samma stil, där veckans bröd, samt de vanliga (alla ekologiska) presenteras. En del meddelanden är så fint utformade att den hemlige bagaren, som vi inte vet vem det är, numera går under namnet bagarpoeten här hemma.


Nu besöker vi Gorettis klädbutik varje fredag för att hämta veckans bröd. Där, i en korg bakom disken, ligger alla bröd i papperspåsar med beställarens namn på.

Vi har ganska många att hämta ut, för Jesús tar med en leverans till Sevilla på fredagskvällarna när han åker dit och repar med gruppen. José Alberto och Loren smakade på ett fänkålsbröd senast de var här och beställer en limpa varje vecka. Sedan ville en av deras kompisar också ha. Samma vecka ville trummisen i Jesús grupp beställa ett bröd, och den här veckan även sångaren och gitarristen. Förra veckan hade bagaren lagt alla "våra" bröd tillsammans i en stor mjölsäck.




Mycket bröd blir det! Roligt! Det är så förfärligt ont om jobb, så folk måste skapa sina egna. Och det är fint när det funkar!

7 kommentarer:

 1. Men vad roligt! Himla roligt sätt och tydligen är bröden riktigt goda. Inte bara jag som är trött på butikernas bröd, tydligen.

  Är det dyrt? Jag tänker på att det är skit svårt att hitta annat än just vetemjöl här. Hittade till min glädje 500 g ekologiskt rågmjöl (och som tur var hade jag inte lagt det i skåpet utan i skafferiet i en påse så det har klarat sig från de äckliga invaderarna som jag fortfarande bekämpar). Just ja, måste förbereda ett bak så vi har något bröd till frukost i morgon.

  Mmmmm .... Nöt- och russinbröd! Det skulle jag få ha helt för mig själv! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd man inte kan redigera sina egna kommentarer. Jag som avskyr särskrivningar! Vaddå "skit svårt"? Jo, kanske ibland men då är det ju bra med bröd med mycket fibrer.

   Radera
  2. Sorry. Är lite trött i skallen ...

   Radera
  3. För 14 år sedan (!) när jag bodde i Salamanca köpte jag rågmjöl i en Herbolistería. Kolla i en sån om de har! Bagarpoeten beställer säkert sitt mjöl från nån typ av grossist om jag får gissa. Kul att det funkar! Gott med annat än mercadonas bake off barra, 3 för 1.20€

   Radera
  4. Jo, vi är en del som är trötta på det vanliga, vita bake off-brödet...

   5 € kostar veckans bröd.

   Tur att du inte förvarade det dyrbara mjölet i köksskåpet med krypen!

   Tove - bra idé! Har aldrig tänkt på att man kan köpa specialmjöl på ett sådant ställe! Ska kolla!

   Radera
 2. Blir så sugen att flytta söderut när jag läser om ert Spanienliv. Speciellt när du skriver att mycket "alternativt" folk också bor i området, folk som jag. Hurra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Det är verkligen roligt att bo här, jag kan rekommendera det :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget