onsdag 17 januari 2018

Vad heter Sveriges statsminister nu igen...

Jag läser nyheter och följer dem på radion.
Ändå känns det ibland som om jag inte hänger med alls i vad som händer i Sverige. Blir det så när man bor utomlands?

Vi var i Sverige, hade varit i stan. Jag körde och Jesús satt bredvid och pratade om något svenskt som irriterade honom.
- Det är säkert den där flintskalliges fel, sa han.
- Vem? Jaså, du menar... Fredrik... Reinfeldt?
- Ja.
- Fast han är ju inte statsminister längre. Det var längesedan. Nu är det... Fre...  Ffff... Lööf (nej, det är den där Annie som heter Lööf!)... Lö... Fff...
- ......
- ......
- Herregud! Jag vet inte vad Sveriges statsminister heter! Jag har vetat, jag vet det! Jag läser ju tidningarna, även om jag inte bor här... Det är ju inte klokt!
- ......
- Stefan Löfven!!!Och i dag hörde jag att det är val i år, 2018. Överraskande, minst sagt.

14 kommentarer:

 1. Anna-Lena i Frankrike17 januari 2018 kl. 10:16

  Haha!
  Känner igen mig! Håller inte koll på Sverige så jättemycket. Kollade lite nyheter när det handlade mycket om #Metoo men politiskt sett så hänger jag inte direkt med...
  Däremot så heter det staTsminister ;) (Jag vet att det inte är så viktigt då man ändå förstår vad du menar, men du skriver ju annars så bra så då tänkte jag att det kanske inte gör något om jag påpekar det?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Tack!!! Jag kan inte ens STAVA till staTsminister längre!

   Radera
 2. Haha! Ja, det måste vara svårt att hänga med när man inte bor där. Det blir ju inte lika viktigt för en när man inte är i Sverige exakt vad som händer där. Själv känner jag mig lite mer bortkopplad från Sverige och dess nyhetsflöde nu när jag är i Spanien även om jag följer det på sr.se och så. Jag har däremot NOLL koll på spansk politik! (Förutom det med Cataluña som jag följde en del i höstas).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det. Jag är intresserad, men det är inte direkt viktigt att veta... Jag är inte omgiven av svenska nyheter och vad som händer och sker i landet, utan ser allt... på distans.

   Radera
 3. Det är en sån fråga som vi brukar ställa till patienter som vi misstänker börjar bli dementa. Det och vem som är kung. Man kan få ganska roliga svar. Det jobbiga är att jag själv måste tänka till lite varje gång jag ställer frågan för svaret är tyvärr inte helt självklart i min skalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh hu! Tänk om jag skulle behöva svara på det, i en sådan situation?
   Vad blir det för svar, kan du ge exempel? Man kanske kan ta lite lättare frågor, som Vad heter han i Sommartorpet? :-)

   Radera
 4. Själv har jag faktiskt bättre koll på svensk politik nu än när vi bodde i Sverige. Tyvärr ska jag kanske säga, för det har ju inte precis varit någon rolig utveckling att följa. Om allt varit som vanligt hade jag nog inte så bra koll, men som det nu varit följer jag den svenska politiska debatten med stigande förskräckelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skrämmande utveckling som pågått i flera år. Jag hade nog också haft sämre koll om allt varit det brukade,

   Radera
 5. Hej!
  Ja det är inte lätt att veta så mycket om politiken och mest när det är nya ministrar som inte syns så mycket. Har rätt bra koll på spanska politiken faktiskt. Intressantare.
  Önskar det fanns bättre alternativ än nuvarande i Spanien men rätt ont om bra "folk"...
  I Sverige är det ju val och det blir tjatigt år...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah, intressantare! Ja, det händer så mycket i spansk politik!

   Radera
 6. Här är en som har total nollkoll på politik och nyheter! Har alltid haft det! Det finns något nytt ord för oss som är så, kom förra eller året innan eller något. Minns inte. Men jag tror jag hade svarat rätt på vad statsministern heter. Hur han ser ut? Ingen aning ... Har inte koll på något kungahus heller. Vet bara att Drottning Leticia (eller något ditåt) har vääääldigt vackra kläder för det ser jag på Pinterest.

  Därmed inte sagt att jag inte bryr mig om vad som händer i världen. Det har inget med det att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååååh! Den här kommentaren tycker jag om! Skriv när du kommer på ordet!

   Radera
  2. När jag gick i skolan så hade vi prov då och då på det som hände runt omkring oss - Nutidsorientering eller något kallades de för - och jag som alltid brukade ha toppresultat sjönk som en sten! Haha! Avskydde dem! (Älskade dock de oförberedda proven för då sjönk de som råpluggade inför prov medan jag låg bra till pga bra allmänbildning). Jag tror de proven fortfarande används för sonen hade dem när han gick i Svenska Skolan. Han gjorde dock bra i från sig.

   Nyhetsundvikare var ordet som kom 2015. Men det är inte helt rätt och totalt på mig för jag är fortfarande intresserad av det som händer omkring mig. Problemet är att jag orkar inte med det, jag orkar inte vara arg och frustrerad, känna mig liten och ofullkomlig, vill inte sitta och gråta vid tv:n för allt elände i världen. Jag vet att det finns där. Ingen blir lyckligare över att jag är ledsen. Så det är nog på sätt ett undermedvetet beslut. Jag vet, jag borde veta mer. Men jag orkar inte.

   Radera
  3. Men det är ju hur lätt som helst att förstå! Hur mycket kan man ta in egentligen?
   Läste du Good News Magazine när den fanns? Otroligt bra och upplyftande tidning. Den lades tyvärr ner nyligen.
   Jag suger i mig nyheter, vill vetaveta, men har fruktansvrt dåligt minne. Jesús tror att jag skojar ibland över saker som jag inte kommer ihåg. Jag är intresserad, men minns inte. Värdelös på att argumentera och diskutera för jag minns inte vad och var jag har läst. Finns det ett ord för det?
   Jag hörde om en av Jesús släktingar som också har dåligt minne. Hon undrade en dag om hennes bror en gång hade varit med i en mycket allvarlig olycka när de var yngre, eller om det var något hon hade drömt. Jag är i exakt samma sits. (Han hade varit med om olyckan och varit nra att omkomma.)

   Radera

ny gadget

ny gadget