- Es muy bruta❊!
Svärfar blev så upprörd när han i telefon hörde av Jesús att vi inte skulle komma den här helgen heller, på grund av att Disas feber hade kommit tillbaka och jag hade tappat rösten.
Han KUNDE inte fatta att vi inte hade varit hos doktorn för Disas förkylning på hela veckan, eller att jag inte hade gått till doktorn i dag när min röst plötsligt försvann.
Det här springandet hos läkare, som är så typiskt här, är en av de saker som jag inte kan vänja mig vid, som jag stör mig mycket på.
- Här springer man ju till doktorn för lite ont i fingret eller en ryckning i ögat! Jag tänker INTE dra med Disa dit varje gång hon blir förkyld, vad din pappa än säger! Man botar inte en förkylning med mediciner! Eller tycker du att vi skulle dragit upp henne ur sängen när hon hade feber och var ledsen och grät och mådde dåligt, dra upp henne, klä på henne, sätta henne i vagnen, gå 20 minuter till vårdcentralen, sitta och vänta i en halvtimme, för att... Ja, för vad då?!?? När hon har feber ska hon få stanna i sängen och vila och bli omhändertagen! Och min röst, vad ska de göra åt den? Den kommer tillbaka i morgon, viskade jag argt till Jesús (Inte så effektfullt när man viskar, men hade ju ingen röst).
Ja, det var han som hade pratat med sin pappa, han som vidarebefordrade att pappan tycker att jag är råbarkad med vikingmanér som vägrar gå till doktorn (det gör jag inte, men går när någon av oss är sjuk, inte vid varje förkylningsfeber), och att vi inte kan ta ansvar för ett barn, som förvägrar henne läkarvård när hon blir sjuk.
Jesús tycker som jag numera, han har kommit ifrån det eviga läkarbesökandet sedan han träffade mig. Men eftersom det var honom jag hade framför mig var det honom jag fick avreagera mig på.
Det stör mig väldigt, väldigt mycket det här.
Precis lika mycket som andalusiernas trams med vädret.
Suck!
❊ Osäker på bästa svenska översättningen av bruta . Ordet har flera betydelser. Här brukar man använda det i betydelsen råbarkad, rå sälle.
Mer på ämnet:
Antibiotika när man känner sig sjuk i två dagar
Läkare för näsblod
Klena spanjorer
Regn i Sevilla
Tramsiga spanjorer
Parker stängs vid regn
Åh jag håller med! Hade också svårt att vänja mig vid just de två sakerna i Colombia.
SvaraRaderaI Colombia används bruta i betydelsen korkad.
Jag ser i ordlistan att bruto/bruta kan betyda det, men jag själv har aldrig hört ordet användas i ett sådant sammanhang.
RaderaI Frankrike ränner man också ofta hos läkaren för minsta nageltrång... Jag hade en kollega som gick till läkaren och samtidigt fick utskrivet 1 års huvudvärkstabletter eftersom försäkringskassan betalar tillbaka pengarna du har lagt ut när du har ett recept. Inte på alla läkemedel men många.
SvaraRaderaDetta beteende använder ju budgeten som egentligen ska gå till de som kanske inte kan köpa sina läkemedel eller är mycket sjuka och inte kan jobba. Hon har dessutom en bra lön så det gjorde mig rosenrasande!
Bruta låter bra översatt, brute på franska blir råbarkad, utan finess men kan också betyda lite korkad...
Man behöver inte springa till läkaren var 5:e minut... Jag klarade mig jättebra med en alvedon och vila!
Här går många till läkaren för att få recept utskrivet, eftersom medicin som läkaren ordinerar blir mycket, mycket billigare. För 20 centimos kan man få en månadsranson av vad det nu är man behöver. Till exemepl.
RaderaSedan älskar spanjorer att få mediciner och salvor för allt.
Bruta kan betyda korkad på spanska också :-) Men det var inte i den betydelsen som svärfar sa det.
Jag har också bott i Franrike i fem år (numera i Belgien) och i båda länderna är det ett evigt rantande till doktorn. Men det beror mycket på att arbetsplatserna och dagis mm. kräver läkarintyg från första dagen. Hoppas ni blir bättre snart! Kram Eva
SvaraRaderaI Spanien krävs också läkarintyg på att man är sjuk, både på arbetsplatser och på skolan. Jag tycker att det är så fånigt att jag har pratat med Disas lärare om att jag inte vill ta henen till doktorn varje gång hon blir förkyld. Vi slipper lämna intyg.
RaderaI Tyskland springer de också till läkaren för minsta sak... och läkaren är pigga pa sjukskriva dig vid minsta förkylning. Vet inte hur ofta kollegor blivit sjukskriva minst en vecka för en lätt förkylning. Ska tilläggas att man har full lön de första 6 veckorna, och behöver intyg först från dag fyra...
SvaraRaderaDessutom gör läkaren gärna alla tester pa dig som de kan fa ersättning från sjukförsäkringen.. lungtest varje halv ar för lindrig astma och pricktester trots att du inte uttryckt nagra problem..
Krya pa er!
Maria
Men! Så enkelt att bli sjukskriven! Låter rätt skönt att få vara hemma och vila bort en förkylning...
RaderaKul att veta!
Hej!
SvaraRaderaJa det är ett evigt rännande på spanjorerna...för minsta lilla sak. Det är för att det inte kostar något. Skulle dom som hemma ta betalt för läkarbesök så skulle hälften stanna hemma vid småsaker och väntrummen inte vara fulla som så ofta i Torre. Vet för Lex går ofta och en väninna också och dom får antibiotika för en vanlig förkylning!!Min väninna försvara sig med att det är en "speciell" antibiotika varje gång. Tycker hon blir sjuk ofta så det beror nog på att hon blir mer mottaglig för bakterier och virus...
Kram P ♥♥
Bruto/a är inte det brutal...kanske P ♥
RaderaHahaha, en speciell antibiotika!
RaderaSå irriterande! Det går ju inte ens att bota en förkylning med antibiotika!
Just det, om läkarbesöken hade kostat pengar hade nog MÅGNA stannat hemma!
Vet förresten många äldre som går och sätter sig i väntrummet lååång innan det är deras tur, för att sitta och prata av sig med de andra som väntar. Socialt på så sätt. Kanske inte är så dumt?
Det är la okej att de träffas för att prata, men hade de bara tagit 1 euro i betalt så hade nog många avskräckts från att gå dit.
RaderaJag tror också att en patientavgift hade gjort susen. Sen kan ju inte avgiften jämföras med vad besöket VERKLIGEN kostar (bara att analysera ett enda blodprovsrör kan kosta flera hundra), så att gå till doktorn i onödan är slöseri med samhällets resurser som ska räcka till alla. I Sverige måste du dessutom först prata med en sjuksköterska på telefon som avgör om du är tillräckligt sjuk för att få en tid överhuvudtaget. Hen gör också en bedömning av hur allvarligt det är. Har du ett eksem kanske det kan vänta några dagar. Ringer du för en förkylning får du inte komma alls.
RaderaEnda gången jag kände mig tvungen att uppsöka läkare i Spanien var för några år sedan då jag fick en smärtsam urinvägsinfektion och kissade blod. Jag ringde och fick en tid direkt, men när jag väl kom dit var det tvärstopp. Orsak? Kvinnan i receptionen hävdade att Sverige inte var medlem i EU... Jag blev helt ställd. Hon blandade nog ihop Suecia och Suiza, alltså Schweiz, vilket jag påtalade. Hade med mig mitt pass och det europeiska sjukförsäkringskortet som det står "European Union" på med stjärnsymbolen och allt. Men nej, Sverige var tydligen inte med i EU. Så jag fick gå hem igen och gråta ut hos svärmor som ringde upp dem och skällde som en bandhund. Då fick jag komma tillbaka, trots sura miner hos dem.
Tove - du har helt rätt. Ändå tycker jag om hur äldre i Spanien socialiserar sig och tar varje tillfälle i akt att träffa folk och prata. Det som skrämmer mig är många svenska gamlas isolering...
RaderaSofia - synd att du fick en sådan tråkig erfarenhet av spansk vård. Själv tycker jag att spansk sjukvård är fantastisk, och jag känner mig mycket mer trygg här än jag gjorde i Sverige. Receptionspersonal är ofta otrevlig, dock. Det där borde du har skrivit i deras svarta bok över reklammationer.
Dels gillar jag det svenska telefonsystemet, att få rådgivning av en sjuksköterska som avgör om läkarbesök behövs eller inte. Samtidigt känns det tryggare att få prata direkt med en läkare, ansikte mot ansikte, som ser och hör mig och avgör vad som är fel och vad som behöver göras.
Annika: visste inte att det fanns en svart bok, hehe. Tror mest att de tyckte att det blev jobbigt att tvingas frångå sina vanliga rutiner och därför försökte slingra sig undan. :-) På ställen där de är mer vana vid utlänningar är det nog inga sådana problem. Själva besöket skiljde sig inte så mycket från vad det hade gjort på en svensk vårdcentral. Jag vet att spansk vård är av mycket god kvalitet och att personalen är kompetent! Däremot finns det organisatoriska och politiska aspekter som jag tror har mycket med kultur att göra som skiljer sig åt, t ex graden av patientens delaktighet i och förståelse av vården, myndighetsinformation, medborgarnas kunskaper om sjukdomar och hälsa, hur man värderar egenvård osv. Jag tror att utökad information till människor är bra. Oro beror oftast på okunskap. Det är också demokratiskt att informera!
RaderaSjuksköterskan bedömer inte bara om du är tillräckligt sjuk för besök eller inte - hen är också grindvakt för att skydda andra människor från att smittas av allmänfarliga sjukdomar. Jag vet t ex en spansk bekant som gick till vårdcentralen med sina barn som hade redan konstaterad röda hund (rubeola). Trots att vårdcentralen visste detta och ungarna inte ens var sjuka (hon ville bara att läkaren skulle titta på de röda fläckarna) fick de komma och sitta i väntrummet tillsammans med andra patienter. Tänk om nån där var gravid? Smittas en gravid kvinna av röda hund är det hög risk för mycket svåra fosterskador och missbildningar. Jag förstår att folk i allmänhet inte kan veta sånt, men vårdcentralen ska definitivt göra det och råda dig att stanna hemma.
Just det där med att springa till läkaren för minsta lilla är likadant i Frankrike. Hade en hetsig diskussion med min fd franska pojkvän en gång när jag var förkyld. Han blev upprörd för att jag inte ville gå till läkaren för att jag hade lite förkylningshosta. Sedan underlättar det såklart inte när de har ett system där det är obligatoriskt med ett läkarintyg från första sjukdagen. Väldigt praktiskt vid typ matförgiftning då man helt säkert orkar lämna sängen...
SvaraRaderaÅååh! Här måste man också ha sjukintyg! Och det är ju inte alltid man är frisk nog att knata iväg till vårdcentralen, som du säger!
RaderaJag borde lämna intyg för Disa, men har pratat med henens lärare istället.
Lustigt att det är samma spring hos läkare i Frankrike!
Ja jag har ju i mitt inlägg om spanska skolan redan redovisat min ståndpunkt i detta med att ränna till vårdcentralen. Suck.
SvaraRaderaDet är samma estupida beteende i Serbien. Guuuu vilka diskussioner vi har haft med mannen mins mamma och faster när sonen hade alla dagissjukor. Vilket helvete det var! Man lär sig att inte berätta allt. Tyvärr.
Blev lite förvånad över att det är lika i Tyskland, dock. Har varit inne på att rännandet har med värme och ökade infektionsrisker men det Tyska beteendet spräcker den hypotesen.
Hmmm ...
Förlåt stort T. Skyller på mobilen ...
RaderaFast jag tror, liksom anonym ovan, att tyskarnas läkarbesök har lite andra orsaker. Dels är det en vana med en läkare i byn som är familjens läkare liksom, sedan är det som anonym ovan var inne på systemet med att läkaren för ersättning för alla prover och därför gärna beställer de prover henne tjänar bra på. Som patient känner man sig ju ompysslad, men det kostar ju samhället multum och verkar inte finnas någon direkt kontroll (fast det har jag ingen egentlig aning om).
Radera*henne=hen*
RaderaEmma - Jag tänkte på dig när jag skrev :-)
RaderaI Serbien också! Åh! Vi har också lärt oss att inte berätta allt. Det är enklast
Anneli - Jo, det verkar som om tyskarnas springande inte riktigt är detsamma som det spanska. Här tas hälsan på allra största allvar.
Intressant med "bruta" - jag använder oftast det när jag tycker någon är hårdhänt även psykiskt, typ grov/hård/rå. Men svårt att inte koppla till svenska brutal.
SvaraRaderaJa, även att ha massa läkemedel hemma och självmedicinera känns sjukt vanligt. Dani har typ aldrig tagit några läkemedel för han vägrar men pappan/släktingarna tycker jag nog är lite vårdslös (Bruta?). Går även själv väldigt sällan till vårdcentralen men har ringt flera ggr till 1177 eller kollat deras hemsida. (däremot har jag ringt ambulans och åkt till sjukhuset akut med båda mina föräldrar men då har det varit allvarligt)
1177:s hemsida är bra, jag brukar läsa på den.
RaderaSpanska barn brukar vara väldigt duktiga på att ta mediciner, tycker jag, de tvingas ju lära sig när de är väldigt små. Disa tar äntligen flytande febernedsättande, tack och lov! Så mycket enklare det har blivit!
Har du fått några kommentarer om att Dani inte får medicin? Hoppas han inte blir dålig i Spanien någon gång, med alla spanska familjemedlemmar som kollar :-)
Vi har en stor låda med medicinaskar i garderoben :-)
I somras svullnade hans öga upp och varade så då åkte vi till vårdcentralen och fick utskrivet ögondroppar - säkert starka för det gick över snabbt. Men det är väldigt smidigt och bra med husläkare. Jag tycker det fungerade väldigt bra med BVC i Sverige och där kunde jag ställa frågor och ringa så jag skulle gärna vilja ha en husläkare som i spanien. Även som tar alla vanliga prover etc på rutinkontroller. Vi hade husläkare när jag var i tonåren i Sverige och det fungerade mycket bättre då läkaren hade ens journal och kunde se bakgrund etc som med min celiaki/IBS. det hade nog aldrig löst sig så snabbt om vi inte haft samma läkaren varje gång som såg mig må dåligt/gå ner i vikt etc.
RaderaJa, de tycker nog jag är lite "hippie" även om Dani är vaccinerad etc. Det var nog främst när Dani var bebis som de hade en massa åsikter.
Angående sol tycker jag väldigt många spanjorer tar på sig solkräm endast när de ska bada - alltså precis innan och både poolen och havet flyter av solkräm... känns lite fel. inte så miljövänligt heller. Sen har jag faktiskt sett fler brända spanjorer på senare år. Aldrig förr i tiden. Även småbebisar utan solhatt i direkt solljus får mig att må dåligt. Mitt barn har ofta solskyddskläder och är typ ensam (endast andra turister) men han har spanska färger och bränner sig typ aldrig. Blir brun direkt.
Detta känner jag igen! M och jag kom överens om att inte ta G till vårdcentralen så länge han är pigg trots slem i luftrören och snor och lite hosta. Och tänka sig - det gick över av sig självt! Vi gav honom lite saltvatten i näsan vid två tillfällen (inköpt på Mercadona) och försökte under tvång suga näsan en gång när han inte kunde sova eftersom han inte andades bra, men som sagt - det gick över utan läkarbesök, något jag är mycket nöjd med! Jag fick även med mig svärmor i resonemanget, hurra!
SvaraRaderaDet måste ha känts bra! Där visade ni dem allt! :-) G blev bra utan läkarbesök och medicinering!
RaderaHahaha, vilket tålamod du får arbeta upp! Men av ren nyfikenhet, om man nu ändå bestämmer sig för att gå till doktorn för en förkylning i Spanien, vad GÖR läkaren egentligen åt det när man väl är där? Det finns ju som du säger inga mediciner som botar.
SvaraRaderaTyvärr ligger ju Spanien riktigt illa till vad gäller multiresistenta bakterier. Det är ett stort hot mot framtida generationers hälsa. Snart kommer vi att dö av infektioner som vi tidigare kunnat bota. :-( Även om kunskaperna om antibiotika är låg hos spanjorer i allmänhet finns det inga ursäkter för att spanska läkare skriver ut antibiotika i onödan. De borde veta bättre. Skandal!!! Jobbar de mot provision eller något? Är de mutade av läkemedelsbolagen? En vanlig missuppfattning är också att de personer som äter mycket antibiotika är de som blir resistenta. Men det är faktiskt själva bakterierna som muterar sig och blir resistenta, så vem som helst kan smittas av multiresistenta bakterier - även den som aldrig har tagit en antibiotikakur i hela sitt liv. Och risken är förstås störst i vårdmiljöer, så springer man mycket till vårdcentralen kan man få med sig ovälkomna och elaka mikroorganismer hem...
Sen undrar jag hur ett land som nyligen befunnit sig i en stor ekonomisk kris kan ha så outtömliga resurser i en så dyr verksamhet som sjukvården. Det måste ju kosta otroliga summor att folk springer så ofta till läkaren, att det inte kostar något för de flesta och att medicinerna är kraftigt subventionerade. Hur finansieras kalaset? Och blir det inte långa köer på vårdcentralerna om det bara är att gå dit och sätta sig för skojs skull? Det hade nog inte varit fel med en patientavgift. Hur är det med tandvården? Misstänker att den INTE är gratis, då många spanjorer har rätt dålig tandstatus.
Tandvården är inte gratis, men jag tror att deras dåliga tandstatus har mycket med information och vana att göra (läs: brist på information och brist på vana). Här informeras det inte alls om att man ska borta små barns tänder (har Casa Annika sagt till mig) medan man på BVC och i föräldragrupper i Sverige genast får sådan information. Mjölktänderna är också viktiga, och det är viktigt att borsta dem inte minst för framtida VANOR.
RaderaJag skulle vilja föreslå ett system likt det i Sverige: betala en viss summa per år för läkarbesök och mediciner (högkostnadsskydd) och sedan betalar staten resten. Då får de kroniskt sjuka en nästan gratis vård medan de förkylda hoppar över att gå till vårdcentralen. Detta plus massiv informationskampanj om det du skriver om, multiresistenta bakterier, antibiotika osv, kanske kan ändra något.
Folk här tycker dock att de redan betalat för sjukvården i och med beskattningen av deras inkomst. Det man dock missar är alla som jobbar svart samt att deras skatt är lägre än vår, eller har jag fel?
Jo, de betalar väl lägre skatt procentuellt sett, eller? Och lönerna i sig är ju inte så stora heller. Läste att medellönen för en grundutbildad spansk sjuksköterska ligger på ynkliga 1000 euro (!!!). Men det kan ju vara så att Spanien inte har lika höga utgifter som Sverige vad gäller andra poster i statsbudgeten och på så sätt sparar in pengar.
RaderaDet är nog väldigt viktigt att jobba informativt och förebyggande, precis som du skriver, både vad gäller tand- och hälsovård. Är det gratis tandvård åtminstone för barn i Spanien? Finns det skolsköterskor på skolorna som sköter hälso- och synkontroller och vaccinationer?
Och vad gäller spanjorernas regnfobi är jag istället rädd för solen och UV-strålningen, som ju till skillnad från regn verkligen är farligt. Hade jag haft barn i Spanien skulle jag vara bra mycket oroligare för att låta dem vara ute varma och soliga dagar än svala och molniga. :-P
Sofia - jättebra kommentar. Jag vill svara lite mer utförligt i den i ett eget inlägg. Skulle skriva nu men ser att det har blivit sent.
RaderaJag har visst själv dålig koll på resistenta bakterier, tack för informationen!
Man tycker ju att läkarna borde ta ansvar för det överdrivna antibiotikaanvändandet, och varför många inte gör det vet jag inte. Preciosa skrev ju i en kommentar högre upp om hur två av hennes vänner får antibiotika mot förkylning till exempel...
När man väl är hos läkaren lyssnar hen på en när man beskriver besvären, ger råd och föreskriver till exempel febernedsättande, hostmedicin och nässpray. Tack vare att det rä en läkare som föreskriver det får man medicinen kraftigt subventionerad, vilket är en anledning till att gå. Spajnorer går IFALL det skull vara något värre än förkylning, så att rätt medicinering kan sättas in så tidigt som möjligt.
Det är väldigt lätt att få läkartid, man får ofta samma dag elle dagen därpå, och är det bråttom och ens egen läkare har fullt ber man om en så kallad akuttid, då man får gå till någon som har en ledig tid. Inga problem. Snabbt och effektivt.
Jag tycker att det är bra att ingen patientavgift finns, eftersom många har väldigt låg inkomst.
Inom tandvården är undersökningen gratis, och det är kostnadsfritt att dra ut tänder, men behandlingar kostar ganska mycket.
Det är inte gratis tandvård för barn vad jag vet.
Det finns inte skolsköterskor utan allt sådant sköts av husläkaren.
Angående sol är spanjorer oerhört försiktiga, de vet riskerna med strålningen. De låter inte barnen vara ute mitt på dagen när solens strålar är som starkast, och de vuxna går själva inte ut då. Om någon är ute mitt på dagen är det i regel en turist. När spanjorerna är ute, på förmiddag och eftermiddag/kväll är det solfaktor 50 som gäller, samt solhatt förstås. Det gick en kul reklamkampanj som danska staten betalade, om att spanjorerna skulle hjälpa de stackars danskarna som åker på semester till Spanien, eftersom de inte kan hantera solen och går och bränner sig, vilket lett till att antal drabbade av hudcancer har ökat kraftigt i Danmark. (Hur många gånger har du sett en rödbränd spanjor?) Det ligger mycket i det. Turistande nordbor är ute mitt på dagen, under sommaren, badar i pool eller i hav eller är ute och går, tillsammans med sina barn. Blir brända. Svagt solskydd, eftersom många vill få färg snabbt. Jag skulle INTE låta mitt barn vara ensam med en semestrande nordbo en dag på sommaren, hon är tryggare hos en spanjor då.
Tove - Skatten i Spanien är lägre än i Sverige, men inte jättemycket. Däremot är det MYCKET stor skillnad på inkomst, så jag tror inte på att man ska börja ta betalt för läkarbesöken. Många skulle falla ifrån, som helt enkelt inte har råd. Många lever på väldigt, väldigt lite pengar. Hälsan får aldrig stå tillbaka för att man inte har råd. Jag tycker att hellre gå för mycket än för lite till läkaren. Bäst hade varit något mellanting mellan Spanien och Sverige.
Intressant! Även på farmacian kan man få mycket hjälp/medicin. I sverige känns många apotek inte så professionella utan mer hygienarktiklar medan i Spanien så känns de mer som att prata med en utbildad person.
RaderaJa, jag minns också att det är lätt att träffa sin husläkare, bara att gå dit och få tid direkt. Vet inte vad skillnaden är egentligen för det verkar fungera så enkelt och smidigt. medan i Sverige så känns det så himla komplicerat. (förutom då med BVC som jag kände var mer som spanska husläkare)
så sant med turister mitt på dagen... det märks väldigt tydligt på stranden som blir tom varje dag kl.14 och fylls igen vid 18-tiden men om man ser någon ligger o solar eller badar på siestan så är det alltid turister.
Annika: Tack för det utförliga svaret! Där fick jag svar på mycket jag grunnat över. Jag tycker också att det är bra att patienter i Spanien känner sig lyssnade på och bekräftade! Det hade ju varit idealiskt med lika bra tillgänglighet här, inom rimlighetens gränser (och utan att riskera folkhälsan). Frågan är som sagt hur det är möjligt! Kanske har det att göra med att lönerna är så låga, så att det inte kostar spanska staten så mycket att ha många anställda? Plus att anhöriga får vårda sina släktingar på sjukhusen, som du skrev om i ett tidigare inlägg? Att få subventionerade receptfria läkemedel för milda förkylningsåkommor skulle kunna fixas med bedömning direkt på apoteket utan dyr omväg hos läkare, tänker jag också.
RaderaHar för mig att bara de som har någon form av inkomst i Spanien har rätt till gratis vård, alltså om du arbetar, har pension, a-kassa eller socialbidrag (en viss nivå krävs). Alternativt att du är skriven hos och försörjd av t ex dina föräldrar, som dock i sin tur måste omfattas av försäkringen. Rätta mig om jag har fel - minns att det var skriverier om detta för några år sedan när lagen ändrades. Tidigare räckte det med att vara spansk medborgare. Men med nuvarande regler kommer de mest ekonomiskt och socialt utsatta människorna som inte uppfyller dessa kriterier ändå i kläm!
Vad gäller solen menade jag såklart inte att spanjorer är oförsiktiga i solen, utan bara att det är allmänt farligare för hälsan att gå till lekparken i Spanien en solig dag jämfört en molnig/regnig dag, även vintertid. Många tänker nog inte på att solen är farlig även om det inte är så varmt i luften. UV-index är mycket/extremt högt i Spanien framförallt från mars-oktober. Så högsta solskydd året om bara man sticker näsan utanför dörren krävs, precis som du skriver. När jag var i Madrid i april låg UV-index på ca 8. Det är mycket högt. Temperaturen låg dock "bara" på ca 20 grader, så det är lätt att bli lurad. De spanjorer jag känner använder tyvärr inte solskyddskräm, vare sig vuxna eller barn. Har sett en hel del som bränt sig, speciellt ungdomar. Däremot undviker man i regel att vara ute lägre stunder i direkt sol när det är som värst mitt på dagen. Men ibland måste man gå ut för att transportera sig, det hade varit bra med underjordiska mullvadsgångar annars. :-) Läste att 150 000 spanjorer får hudcancer varje år och att fallen har ökat med 38 procent de senaste fyra åren, så de är helt klart inte immuna!
Jag håller fullständigt med dig, tycker det är helt galet att folk släpar sig till akuten och sitter och byter virus med varandra för att de har feber och förkylning..! Fast jag tror i och för sig att det krävs läkarintyg på många jobb för att kunna stanna hemma... tokigt är det. MEN något jag tycker är väldigt skönt som mamma är att när man känner sig osäker på om det kan vara något allvarigt, så är det helt ok att åka til doktorn. I Sverige finns det ju tusen filter innan man får lov att träffa en läkare och i princip ska man nog vara döende för att komma öga mot öga med en... Vi åker inte heller till doktorn för feber och förkylning, men det har varit annat några gånger som var väldigt skönt att få kollat. En gång trodde vi att I hade svalt en hel mandel och jag var livrädd att den kunde ha åkt ned i lungan. De röntgade honom och allt och det var inga konstigheter med det. En annan gång hade han feber och ont i magen (ungen har aldrig i sitt liv klagat på ont i magen) och jag kände mig osäker på om det kunde vara blindtarmen, det var det inte som tur var, men väldigt skönt att kunna kolla och avfärda utan att få onda ögat. Men fy vad jobbigt att behlva diskutera detta med svärfar! Kan ni inte bara låta bli att berätta att hon är sjuk? /Carin
SvaraRaderaPrecis, man måste ha ett sjukintyg...
RaderaJag håller helt med dig, att det är skönt att det är okej att åka till doktorn när man är orolig eller känner att man behöver. Ingen person i telefon som stoppar en. Hellre en gång för mycket än en för lite. Läkarna är bra och noggranna. I Sverige har det hänt mig vid flera tillfällen att de inte vetat vad som är fel, och jag har fått gå hem igen, och det skulle aldrig hända här. Om inte läkaren är säker tas prover. Jag tycker att spansk sjukvård är fantastisk.
Vi berättar inte varje gång någon av oss är dålig, men vi åker till Sevilla varje fredag så vi var tvugna att säga varför jag var tvungen att ställa in jobb och vi inte skulle komma av den anledningen.