tisdag 1 november 2016

Ett jobb i krisens Spanien

Med helgdag en tisdag var det många som tog ledigt på måndagen, och massor av framför allt storstadsbor åker hit till bergen. Varenda hotellrum och stuga är bokad.
- Kom, sa vi till Lidia som älskar skog och vandring, det blir finfint väder och löven börjar bli gula!
Lidia vill gärna komma och hälsa på och hon har ledigt på måndagar.
Men inte den här måndagen, för tapasbaren där hon jobbar, liksom många andra, räknade med extra många kunder under långhelgen. Varför då, kan man undra, för den här baren ligger i ett bostadsområde dit inga turister hittar.
Lidia var alltså tvungen att jobba på sin lediga dag. Hon får inte extra betalt för det, och får inte ta ut ledigheten någon annan dag, utan den går bara förlorad. Istället för fem lediga dagar (oktober har haft fem måndagar) har hon fått fyra.
Taskigt.
Krisens Spanien, vet ni.

Så klart vi blev glada när vi fick veta att Lidia hade fått jobb. Hon hade letat i flera år. Över 30 år, boendes hos sina föräldrar, lever på deras pensioner efter att ha bott ensam och pluggat i många år. Fått lite pengar ibland för olika svarta städjobb och sådant. Men så fick hon barjobbet. Som kock och toalettstädare.

Det tog inte lång tid innan hon började avsky stället. Smutsigt och äckligt, serverar för gammal mat, cheferna skäller på de anställda för struntsaker, bestraffar dem. Det visar sig efter ett tag att Lidia inte har rätt till någon semester eller semesterersättning alls. Att hon får en dags ledigt i veckan (eller mindre) och inte en och en halv som hon blev lovad. Att hon inte får betalt efter klockan tolv på natten, trots att hon ofta stannar till två.
Att hon slutar så sent är också anledningen till att Lidia har blivit så tunn. Hon får inte äta under arbetstid, men försöker äta när hon kommer hem mitt i natten för att inte tappa för mycket i vikt.
Lidia bestämde sig för att hålla ut i ett halvår, för att spara pengar och ha något på bankkontot.
Men efter två månader, jag vet inte vad som hände, var hon så förbannad på stället att hon ville anmäla det med en gång. Hon hade ändå tvekat, för om baren måste stänga blir kollegorna utan jobb, och två av dem har barn och deras löner är familjernas enda inkomst.
Men det blev för mycket för Lidia.
Hon tog kontakt med ett fackförbund för att få råd hur hon skulle gå tillväga.
Rådet löd: anmäl inte. Det händer ändå inget.
Om du ändå anmäler måste du jobba kvar, annars inleds ingen undersökning, men du kommer att få sparken.
Så Lidia försöker härda ut ett tag till.


Kanske kan hon komma och hälsa på nästa måndag.

16 kommentarer:

 1. Men det där är ju hemskt! Och vad fyller då fackförbundet för roll i det hela om de ändå är så maktlösa?

  SvaraRadera
 2. Stackars Lidia!! Ett sånt jobb kan man möjligen stå ut med en sommar när man är 17 eller 19 men att som vuxen inte se några bättre alternativ måste vara oerhört deprimerande. Misstänker att lönen är bra mycket under svensk minimilön..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då känns det hopplöst på riktigt.

   Radera
 3. fY!! Förutom behandlingen av personalen så kan man ju ifrågasätta hur man kan sköta toaletten samtidigt som mman är kock... Trodde nästan det var förbjudet att ens gå på toaletten när man jobbade i kök på restaurang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får man knappast. Och det ingick inte i överenskommelsen, det var en extrauppgift som hon var tvungen att ta. Mellan matlagningarna... hm.

   Radera
 4. Hemskt att det är sådär, speciellt då hon säkert tjänar sisådär 600€/månad(?), om hon jobbar heltid alltså. Folk är så desperata och blir utnyttjade. Det finns en massa jobb inom min bransch, men man får verkligen gallra bland alla skitjobb. Är det inte falso autonomo så är det jättefå timmar så man får ha tre olika jobb, eller så är lönen urusel.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har kontrakt på 20 timmar men jobbar 60 i veckan. Hon får faktiskt över minimilönen!

   Radera
 5. Min man säger förresten att fackförbundet har helt fel, om inte Andalusien fungerar helt annorlunda än Madrid. Det lönar sig visst att anmäla, ganska ofta blir det böter eller andra konsekvenser för arbetsgivaren. Och hon måste inte jobba kvar, om hon inte vill anmäla precis bara sin egen situation. Vem som helst kan göra en allmän anmälan, utan att ens ha jobbat där.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de hon pratade med hade fel. Hon har kontakt med en annan nu. Hon har just fått sparken, eller rättare, baren har stängt (!) och ägarna öppnar en annan där alla utom Lidia får fortsatt arbete. Hon har anmält nu.

   Radera
  2. Tråkigt att höra, fast bra att hon anmält. Typiskt spanska företagare att sådär bara öppna nytt ställe som inget hänt...

   Carina

   Radera
  3. Japp. Hoppas något händer efter anmälan.

   Radera
 6. Blir så trött på det här landet med jämna mellanrum... Det värsta är att folk som Lidia inte har mycket att välja på om de vill bo kvar här. Och tar man inte jobbet man erbjuds gör någon annan det trots fruktansvärda arbetsvillkor. Fick nog av min förra arbetsplats där jag blev utnyttjad (t.ex. skattades inte hela lönen) och jobbade gratis allt för många timmar, och sa upp mig. Jobbar numera helt vitt och bara på arbetstid (utöver planering) och det känns som en lättnad. Lätt att drömma om Sverige när man tänker på sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att du hittade det nya jobbet!
   Jag fick nog på ett ställe jag också. Gratistimmar, illa behandlad, halva lönen svart...
   Man blir så trött!

   Radera
 7. J-vla helvetes skit vad förbannad jag blir! Hur kan man utnyttja människor i en prekär situation för egen vinnings skull! I Frankrike är vi väldigt, väldigt skyddade av lagar, tyvärr utnyttjas det också men av de anställda vilket gör att framförallt småföretagare ibland drar sig för att anställa!
  Hoppas att din kompis hittar ett nytt bra jobb som hon kommer att trivas med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid hoppas på bättre jobb. Här finns liksom inget skydd. Alla som har sämre jobb utnyttjas, fast i olika grad. Det här jobbet ligger långt nere på skalan.
   Frustrationen över det här...!

   Radera

ny gadget

ny gadget