tisdag 22 november 2016

Par - eller två föräldrar som bor ihop?

Hur gör andra småbarnsföräldrar?

Jesús och jag har varit iväg själva, tillsammans, två gånger sedan Disa föddes för två och ett halvt år sedan. Första gånger var hon knappt ett halvår gammal. Hon var hos farmor och farfar och det slutade inte bra. D skrek, de ringde och vi var på bio och de var arga för att vi inte hade på telefonerna och kom hem genast, så det blev inga fler gånger.
Andra gången var i våras när Jesús överaskade mig med direktvisningen av Iolanta och Nötknäpparen på bio.
Vi har ingen tid för oss själva. Vi kämpar stenhårt just nu med att få ungen att somna tidigare, vi tidigarelägger och kortar siestan mer och mer, men Disa avskyr att lägga sig på kvällen, att behöva sova, hon är en nattuggla, aldrig är hon så glad och pigg som sent på kvällen. Allt oftare är hon trött också, men hon somnar ändå inte.
Jag läser ibland om svenska föräldrar vars barn somnar klockan sju på kvällen (och undrar vad föräldrarna gör med all TID efteråt!? Hinner de diska och städa?). Det skulle så klart inte funka i Spanien med spanjorers sena vanor... men till nio måste väl gå? Sömnen måste ta ut sin rätt, hon går ju upp tidigare i och med dagis.
När Disa somnar, somnar vi också, såvida inte någon lyckas hålla sig vaken för att ta tag i disk och städ och sånt som bara går att göra när D sover. I går var det jag som höll mig vaken, det var nödvändigt för den nytvättade tvätten måste hängas och torka under natten (i värsta fall torkas klart med hårblås på morgonen, tvätt torkar så långsamt i kylan i huset), D hade inga byxor att ha på sig till dagis.
Krassa vardag.

Vi har ingen tid för oss själva på kvällen, inte på dagen, inte på helgerna. Vi sitter aldrig och ser någon film eller något tv-program tillsammans. Vi har haft som mål att se en tv-serie ihop i höst, har lyckats hitta en himla bra som vi båda gillar, men det har bara fungerat en gång då Disa har somnat strax efter att den börjat, och de tre senaste veckorna har vi inte ens satt på tv:n för det har varit omöjligt på förhand.
Sällan kan vi prata om något riktigt, viktigt, som inte har med Disa att göra. Om vi kommer in på något viktigt är hon alltid där och behöver uppmärksamhet.
Vi sover inte ens ihop, utan med Disa i mitten. Vilket så klart är underbart mysigt, men.... I våras gick vi in för att lära Disa sova i egen säng. Sedan kom sommaren i Sverige och då fanns ingen möjlighet att hon kunde sova själv längre. Därefter flytten och hon fick eget rum, och det gick faktiskt riktigt bra, ända tills kylan kom och vi fick flytta över henne till oss igen. Hon sparkar av sig täcket, och det går inte att sova utan täcke i ett sydspanskt, oisolerat hus. Längst in i förrådet, som är fullt med saker från golv till tak, står det lilla el-elementet. Vi måste gräva fram det och ställa in i Disas rum... bara vi får tid!
Hur gör andra för att ha kvar en relation och inte bara vara två föräldrar som bor ihop?

Barnvakt då?
Jesús föräldrar ville vi inte besvära, eftersom de fick ta hand om alla andra barnbarn (även om vi då försökte en gång).
Sedan blev hans mamma sjuk, och avled.
Hans pappa är kvar, men han... kan inte ta hand om små barn en längre stund. Han kan inte söva Disa, och skulle hon behöva bajsa vet jag inte vad han skulle göra. Mitt på dagen funkar det jättebra, han älskar att vara med henne och vara ute och gå med henne, men han har så mycket på helgerna när vi är i Sevilla. Och han får ändå vara barnvakt ett par sena fredagstimmar varje vecka innan jag kommer hem från jobb vid elvatiden på kvällen.
En släkting har varit ett slags alternativ tidigare, men inte längre, eftersom släktingen barn är elakt mot D.
En kompis är ett alternativ, men vi ber inte gärna eftersom det måste bli lördag eftermiddag/kväll när hen inte jobbar, men då har hen ofta andra planer.
Ytterligare en släkting finns, med två små barn. Det är inte lätt att be om en sådan tjänst, barnvakt när det inte är för något rent nödvändigt som flytt eller jobb, en situation då det är omöjligt att ha med barn. På en helg, dyrbar helgtid... Men här skulle det kunna funka, tror jag. Någon (mycket) enstaka gång i alla fall.

35 kommentarer:

 1. Jag har ingen aning om hur det funkar i Spanien men finns det barnvaktsförmedling? Någon ensam granntant som kan ställa upp? Någon som jobbar på hennes dagis som vill tjäna extra?

  Vi har just nu ingen tid alls ihop, ensamma, fast det beror nog mest på trötthet. Vi är för trötta för att orka fixa barnvakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)
   Det borde inte vara svårt här. Man hittar ofta lappar från arbetslösa i alla åldrar som jobbar svart med att ta hand om gamla och barn och allt möjligt.

   Radera
 2. Jag hade 20 som läggtid för min, när han var 2-5 år men ofta tog det länge innan han väl somnade och jag somnade också. Ungefär varenda kväll. Nu, snart 6 år brukar han somna ca 21 (läggdags 20.30) och jag väcker honom 07 för att gå till förskolan. När hans pappa varit här har han somnat vid 22 och sovit till 08 istället. Dani frågade varför hans pappa åt mat mitt i natten ha ha, ja han åt mat när Dani skulle sova vilket blev lite rörigt...

  Det svåra är nog i Spanien att lugna ned, släcka ned, varva ner när man även ska hinna äta middag etc. Disa vill väl bara umgås med er!

  Barnvakt är svårt! Jag har bara några enstaka gånger (på snart 6 år) bett mina föräldrar vara barnvakt mer än nån enstaka timmar mitt på dagen. Jag betalade jättejättedyr barnvakt när jag jobbade innan jag fick förskoleplats och gick back... Tur att det bara var några enstaka veckor.

  Jag tror på att försöka ha en bestämd läggtid och även väcka ungefär samma tid. Kanske skippa siestan helt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi försökte med 20 som läggtid när D började förskolan, men det är väldigt svårt i Spanien, när både barn och vuxna lever sitt liv senare än så. 20.30-21 blir det istället. Men oavsett om vi lägger henne 20 eller 21 tar det ofta ett par timmar innan hon somnar.
   Hon är så slut på dagen efter dagis att hon inte klarar sig till kvällen utan att sova en stund. När vi har försökt ta bort siestan har hon somnat rätt tidigt men vaknat och blivit klarvaken efter ungefär tre timmar, och varit vaken länge mitt i natten.
   Tufft för dig, som lever själv i långa perioder, att inte ha barnvaktshjälp.

   Radera
 3. Hall ut...jag kanner mig igen i dina ord. Jag har tvilingar...och mer eller mindre ingen tillgang till barnvakt..plus att min man reser mycket i jobbet. Ibland kanns det att jag kommer att ga rakt in i vägen.. De ar 4,5 ar nu..och det blir battre, de somnar runt 21 ( ingen siesta langre)..men jag borjar tidigt..vi lager os, jag laser sagor...sedan flaska och somna. De sover inte ensamma...no way :-) vi delar pa oss nar vi ar tva och nar jag ar ensam, da sover de med mig..Det ar manga som tittar "snett" pa mig har i madrid...men det skiter jag i...for mig/oss var det det enda som funkade..lillkillen hade/har nattskräck...och jag jobbar fulltime, sa jag maste fa vila lite ocksa.
  Under en langre tid, fick han ocksa droppar ( dr.bach rescue night dropper)det verkade efter en tid hjalpa lite.
  Mina fick sova siesta tills 4 ar. Det funkade inte annars.
  Och aven om vi inte far tid till oss..tycker jag att vi investerar i barns vallmaende..sa vi far vanta lite till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Käre tid. Två på en gång.
   Ja, det spelar ju ingen roll vad folk tänker när ni har hittat något som funkar!
   Det låter tufft. Vi är ju ändå två, ofta, och med bara ett barn.

   Radera
 4. För det första är ju alla barn så olika men generellt tror jag ändå att det är jätteviktigt med rutiner, de allra flesta människor mår bäst av att ha rutiner. Som Bella skriver, alltid lägga sig vid samma tid, alltid gå upp vid samma tid.

  Men det är också viktigt att man måste lära sig att rutiner kan ändras för en dag eller för en semester. Men sedan tillbaka till vardagen igen.

  Om hon nu sparkar av sig, hur tror du det skulle fungera med en sovsäck? Alltså egentligen borde det ju fungera med ett vanligt täcke och att du i påslakanets kortsidor nästar fast några band som du knyter ihop med rosett eller liknande. Då har du inte klippt sönder något och det är bara att sprätta bort när det inte längre behövs eller om det inte fungerar. Se till att det går om lott lite så att hon inte trasslar in sig.

  Hon har ju börjat på dagis nu, stora flickan. Det är ingen där som ni börjar få lite kontakt med? Något barn hon leker mer med? Som eventuellt skulle kunna vara hemma hos en timme. För jag tror det är så ni kanske behöver börja. En timme, två timmar osv. Så gjorde de vid inskolning på dagis för sonen. Hon är så van vid att ni alltid-alltid finns i er närhet. Under den timmen så ska ni kanske inte göra upp för stora planer, utan bara sätta er ned TILLSAMMANS och titta på den där tv-serien eller ta en promenad. Inte ställa er och diska och städa. Ja, om ni inte står och diskar tillsammans.

  Sedan en annan sak som kanske kan vara svårare. Säger ni någonsin "Vänta lite Disa, jag ska bara diska färdigt så hjälper jag dig sen." För hon börjar ju bli så stor att hon också måste lära sig att få vänta på sin tur. Visst är hon det viktigaste, det är det ingen tvekan om. Men MÅSTE hon få uppmärksamheten på en gång och varje gång? Det viktiga är ju sedan dock att verkligen komma tillbaka till henne när man har gjort klart det man höll på med. Det är ju det som är svårt, det är så lätt att tänka jag ska bara ...

  Så tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha!
   Hon får höra "vänta" i alla tonlägen. Ibland vrålas de i desperation. Tyvärr. Hon får vänta, jag lovar.
   Jag gillar din idé om att knyta ihop täcket! Men detta är ett krig vi inte kan vinna. Förra natten höll vi täcket mellan oss, över Disa som sov, så att det inte snudade henne, för att testa om det var att hon inte vill ha något över sig. Och hon blev så arg! Hon sparkade med benen högre och högre för att få tag i täcket och få det under benen, samtidigt som hon sov! Kanske hanlar det mest om att hon vill känna det under sig?

   Radera
  2. Men kan det vara så att hon vill ha ett eget täcke? En snuttefilt? Jag hittade ett mjukt flanelltyg som jag sydde dubbelt och stort! Den har sonen fortfarande i sängen, den bara finns där nu tillsammans med nallen. Om gosefilten är stor så kan hon ha den länge, kan tas med på resor, skön i bil och flyg osv. Om hon får gosa med den och sova på den så kanske ett täcke accepteras?

   Eller så får ni göra ett litet tält åt henne över hennes säng (ja, när hon sover där då, blir bökigt mellan er) så att värmen bibehålls! :)

   Radera
  3. Herrejisses. Ser just nu tiden på dygnet när du svarar på denna kommentar.

   Om du visste vad många gånger jag har tänkt att "det går över, han kommer i alla fall inte att göra så här när han är 17 år!". Det mantrat hjälper lite för stunden.

   Radera
  4. Och så glömde jag en sak till!

   Hon har precis börjat på dagis, eller hur? Allt är nytt så det är klart att hon är supertrött när hon kommer hem. Hur länge sover hon då? Vad skulle hända om du väcker henne efter 20 minuter? Då har hon vilat lite, i alla fall. Och då kanske hon är lagom trött när det är dags att lägga sig för natten.

   Har ni provat spela någon musik? Vi provade med avslappningsmusik, regnskogsmusik/-ljud och det blev lite bättre. Sonen var då kring två år, tror jag. Jag höll ju också på att att bli tokig på det där nattandet.

   Radera
  5. Tiden ja... Jag var uppe med henne mellan 3 och 5. Och svarade på lite kommentarer samtidigt :-)
   Hon har aldrig fastnat för snutte eller gosedjur. Hon har eget täcke. Vi får helt enkelt gräva fram elementet och sätta på det.
   Har aldrig testat avslappningsmusik! Värt att prova!

   När de är 17 har de kanske andra grejer för sig :-)

   Radera
 5. Ja. Känner igen en hel del av dina funderingar. Lite kanske ni kan kämpa med och det blir bättre om man är konsekvent eller när hon växer. Andra saker kanske man vänjer sig vid? Ni behöver ju hitta en vardag som passar er. Ha tâlamod. Och kanske komma överens om bara en sak som känns viktig och tänka kring lösingar. Men ibland är det nog bara härda ut. En torktumlare i julklapp kanske? Varmare pyjamas? Skulle hon avsky en sovpâse?
  När vi hade en tvââring och treâring hade vi inte sâ mycket egentid pâ kvällen. Dâ var det under vilan eller om barnet satt i vagn och vi gick en lângpromenad eller i bilen när barnet lyssnade pâ saga och vi satt fram och pratade. Använde även TV som barnvakt en halvtimme varje dag när vi lagade mat tillsammans. Vi har ingen barnvakt heller. Jo kanske en vecka om âret. Inget regelbundet. Vi har nog vant oss. Det har fallit pâ plats. Sömnen har vi kämpat med men det blev väl ocksâ mest bättre med tiden. Min fyraâring sover 20:00 till 07:00.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller en diskmaskin i julklapp...
   Det låter som om ni fick allt att funka. Så fint.
   Det finns nog lite som kan ändra och göras bättre, annat som vi måste vänja oss vid. Kanske komma ihåg trotsfasen, att den inte pågår för evigt.
   Hon avskyr sovpåse.

   Radera
 6. Hej Annika!
  Känner igen allt precis. in dotter var likadan...sova? no no!! Kl 23 i bästa fall och sen vaknade ofta. Siesta en kvart :-)"Det är ett vaket barn" sa en läkare. På flera sätt alltså. Hon fick sova i vår säng tills hon var 8. Gjorde ju inget. Vi fick sova också vilket är viktigt. Jag var lika ddan och in dotters dotter också. Sen fick hon tvillingar...dubbelt vaket...en so en barnpsykolog sa på TV en gång när en aa frågade o att sonen ville sova hos henne. "Ja vad gör det" sa hon. Han lär inte att göra det när han är 12" :-)
  Huvudsaken att vi sover så kroppen repareras.
  Nu är mina 45, 5 och 2 x 10 och helt "normala" -och som gillar att sova :-) Inget att oroa sig för. Kramm P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattas bokstäver...och siffror...datorn funkar inte :( Hoppas det går att läsa...en ålder ska vara 15 P ♥

   Radera
  2. Åh, ja, sömnen! Vi har turen att när hon väl somnar sover hon gott, utan att vakna. Tacksam!
   Så himla tufft det måste vara med tvillingar!
   Men det blir bra till slut, då.

   Radera
 7. Låter jobbigt. Vi har också fullt upp under dagen, men vid kl.21 sover vår dotter. Håller med om att kl.19 inte skulle fungera här. Kan ni inte försöka lägga henne i tid? sitta med henne en stund, läsa saga? Ni har säkert testat allt möjligt ren, men kanske hon vänjer sig vid ny rutin? Rekommenderar sovpåse istället för täcke. Min dotter sparkar också genast av sig täcket. Finns billiga och bra på Ikea, lönar sig att ha två ifall ena blir nedkissad. Finns det inget ludoteca eller liknande i er by?

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sovpåse funkar inte.
   Vi har försökt lägga hennd 20 med förhoppning att hon skz somna till 21, men har inte funkat. Mellan 20.30 och 21. Middag, nedvarvning, pyjamas, potta, tandborstning, sjunga sånger, bok efter bok, släckt lampa, tystnad, tänd lampa, fler böcler. I timmar.
   Det finns faktiskt ett ludoteca här, fick reda på det häromdagen. Dit ska vi gå!

   Radera
 8. Ojoj... Dit har vi inte kommit än i barnäventyret. Vår lillskrutt sover ganska mycket per dygn fortfarande. Han vill dock aldrig sova på kvällen men igår lyckades jag söva honom lugnt och stillsamt genom att gå runt och plocka i lägenheten och släcka lampa efter lampa med honom i bärselen. Sedan satte jag mig i soffan och då somnade han på mitt bröst. Sedan vaknade han väl igen när jag försökte lägga över honom i sängen.. men jaja.

  Just nu är min karl iväg för att hämta hem en spjälsäng som vi köpt och det ska bli spännande att se om han kan sova i den inatt. Hans babynest börjar bli för litet! (Tänk att det en gång för inte så länge sedan var för stort!)

  Tillbaka till er: Serien ni vill se kanske ni kan kolla på på nätet? Rtve har ju liknande svtplay-tjänst. http://www.rtve.es/television/ Har ni bra internet där ni bor? Går det att streama?

  Och angående barnvakt. Folk i Spanien har ju s.k. Tatas. "La tata". En tjej som kommer hem till en när man behöver det. T ex på morgonen om både föräldrarna börjar jobba tidigare eller samtidigt som barnen börjar i skolan, och på eftermiddagen om föräldrarna slutar efter det att barnen slutat. Jag vet inte vad det kostar eller hur man får tag i en bra sådan men kanske 10 euro i timmen och kanske genom att prata med någon man litar på så kanske den känner någon. Eller anställa en svenska au pair? (kanske dyrt, konstigt och krångligt?)

  Hoppas det löser sig på något sätt så ni får lite mer tid för varandra!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har bra internet och skulle kunna kolla serien på nätet, men det finns aldrig tid möjlighet till det!
   Det känns lite främmande just nu att anlita någon vi inte känner. Hellre då att gå till ludoteca med Disa, kanske någon från förskolan också går där.

   Det dröjer nog inte så länge innan ert barn sover på nätterna. Jag har för mig att vid några månaders ålder redan sover många bättre på nätterna. Stötta upp i spjälsängen så den inte känns stor för honom. Det var vi dåliga på i början, och D avskydde den. Lycka till!

   Radera
 9. Angående tvätten: Häng den ute i pation en solig dag. Funkar även på vintern (tror jag) eller om ni har takterrass. Häng upp några linor eller köp någon slags torkställning med flera linor som man kan dra ut och fästa ibland på andra sidan. Försöker hitta bild men hittar istället dessa råd om hur man hänger tvätt.. hehe :p

  http://www.consumer.es/web/es/bricolaje/pintura_y_decoracion/2013/03/07/216062.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Tänk att det finns en sådan sida!
   Jag var otydlig med tvätten. Vi hänger den alltid i pation när det är uppehållsväder, i solen när det finns sol, men nu regnade det i flera dagar. Men huset och luften här är så torr att tvätten torkar inomhus, inte som i Sevilla.

   Radera
 10. Jag tror att det är vanligt, att barn i 2,5 årsåldern inte längre behöver sova på dagen. Sover de middag, ja då sover de också mindre på natten. Sömnbehovet är ju individuellt, men det är bara en tanke, att Disa inte längre behöver lika mycket sömn som tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är sömnbehovet mindre... men siestan klarar hon sig inte utan. Hon är helt slut efter förskolan. Och när vi har försökt ta bort sistan och hon faktiskt somnat tidigare på kvällen, har hon vaknat efter tre timmar ungefär och varit klarvaken i flera timmar mitt i natten.

   Radera
 11. Hej Annika, förstår att ni kämpar på. Ni har ju redan fått många goda råd. Tror också på fasta rutiner. Vi började redan vid 6mån med läggning på fasta tider, kl.19 och köra fortfarande med samma tid. Ibland somnar hon på 15min ibland på 1h. Men vi gör alltid samma sak varje kväll. Nedvarvning i soffan efter maten, lite film, pjamas, tandborstning, sen upp i sängen, läsa saga, släcka lampan. Tiden när S vaknat har varierat men som det är nu får vi väcka henne innan förskolan och på helgen sover hon till 07-07:30 någon gång så ca 11h sömn. På förskolan har vi begränsat hennes vila till max 1h och hemma har hon ingen vila när vi är lediga. Men med de fasta tiderna får vi 1-2h för oss själva varje kväll. Barnvakt är alltid svårt när man inte har föräldrar kvar eller nära. Men kanske att ni kan hitta någon nära vän som kan ställa upp i mellanåt om så bara för en 1h eller 2. Någon anna skrev också att Disa kanske måste få lära sig att vänta, jag tror också på att inkludera barnet i sysslorna. S får vara med och diska, visst det blir blött men inte hela världen. Hon hjälper (Stjälper) även till i tvättstugan. Plockar in i maskinen, plockar med klädnypor mm. S har alltid tyckt om att hjälpa till kanske Disa också skulle tycka det?. Jag tror ni kommer hitta lösningar på allt, ibland behöver man bara lite nya tips och tänka lite nytt! Kram/H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Disa får sova så länge hon behöver sover hon 10-11 timmar på natten samt siesta. Men eftersom hon somnar så sent (vi har ungefär samma rutiner som ni, men ofta tar det flera timmar innan hon somnar) och hon ska upp till dagis, blir det inte mer än 8-9 timmars sömn...
   Disa får absolut vänta, däremot inkluderas hon inte så ofta i sysslorna, trots att hon tycker om att hjälpa till. Med tvätten går, men inget annat, köken här är väldigt svåra att göra saker tillsammans i. Men vi ska skaffa ett litet bord till henne att ha i köket, där vi kan hjälpas åt med mat och bak, och där hon kan rita och leka också. Här är köken små och svåranvända, och det finns aldrig köksbord i köket, de får inte plats, utan står i kombinerat vardagsrum/matsal.

   Radera
 12. Jo en sak som jag tycker började funka i 2/3 ârs âldern det var att jag började med pysselskâp. Vi har ett aktivitetsskâp som innehâller pyssel. Det har barnet inte tillgâng till själv (när han frâgar sâklart) men inte fri lek. Det har varit toppen för dâ kan jag strukturera aktiviteter som han gör. Lägg ett pussel och sedan kan du hjälpa mamma med elvispen. Rita en teckning och sedan kan du starta tvättmaskinen. När du har byggt en stad i lego kan vi spela ett spel. Lera, klistra, klippa, limma, sudda, mâla, pärla, skriva bokstäver. Jag brukar använda pysselskâpet pâ sjukdagar eller under eftermiddagar. Förmiddagar kan han ofta leka själv en ganska lâng stund. Finns en miljon teckningar och skriv/matteövningar för barn att skriva ut pâ internet som rita regndroppar, ringa in röda frukter o s v. Att lyssna pâ sagor (sveriges radios godnattsagor till exempel) samtidigt som man ritar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart tips! Berätta gärna mer! Och vilket pyssel funkar bra på 2,5-åring?

   Radera
 13. Det är nog lite så här det är. Familjen AB. Fungerar det och man ändå kan känna kärlek till varandra föräldrar emellan, så har man det nog ganska bra. Tiden när det knappt finns tid för något annat är ju inte för evigt. Men det är tuffare än man tror. Man måste älska varandra väldigt starkt och på många plan, för att ta sig igenom småbarnsåren med passionen i behåll. Antingen satt på vänt, eller kanske får den finnas till ibland, här och var, så gott det går. Vi har inte lyckats. Min I har alltid sovit bra och jag kan över huvudtaget inte förstå hur man orkar när man har barn som inte sover. Det räcker alldeles utmärkt som utmaning ändå. På helgerna sover I inte siesta sedan ganska långt tillbaka och det är så skönt för då somnar han snabbt efter sagoläsning, ibland så tidigt som kl 20. I veckorna sover han siesta i skolan och håller sig lätt vaken till 22. Det är hopplöst. Själv är man ju trött och vill både hinna med hushållssysslorna, en stunds bara vara och ibland en stunds jobb. Jag överlever inte utan denna tid så om jag måste tar jag av min egen sovtid för att få några timmar i lugn och ro till detta. Det kan ta upp till en timme för honom att somna efter att vi släckt lampan. Bad vid 20, lite lek, sagor och sedan en lång stunds bökande, måste kissa, vill ha vatten, etc. Där någonstans är mitt tålamod slut. I övrigt gör jag ganska mycket fix även när han är vaken, mest får han se på TV eller paddan då. Korta stunder kan han leka men mest börjar han hitta på bus och så får man i slutändan bara mer jobb. Till exempel jag diskar och under tiden häller han ut colacao på golvet i vardagsrummet för att se hur det ser ut... Generellt sett bråkar vi ganska mycket, säger inte att det är rätt väg, men att få en 2-3-åring att göra som man vill är inte en harmonisk uppgift, man får inte vara alltför konflikträdd. Kanske kan det bli bättre för er om ni insisterar på en läggningsrutin som ni börjar med mycket tidigare än vad Disa tycker, kanske tar det lång tid innan hon kan anpassa sig, kanske går det inte alls. Alla ungar och alla familjer är olika, bara ni vet. Viktigast är nog ändå att påminna sig om att det inte kommer vara så här för evigt. Max 1 eller 2 år till, förmodligen kortare. Men inte resten av livet. /Carin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carin, så tråkigt att det inte har fungerat!
   Jag känner igen mig i allt du skriver. Om vatten och kissa pottan och läsa och förlorat tålamod och timme efter timme (i vårt fall) så här. Behovet av ensamtid! Stöket medan amn försöker göra något annat, och hur man ibland bara resignerar när ungen häller juice från skål till skål och spiller över hela köksgolvet, bara för att få diska ett par glas till under tiden.
   Det vore roligt att ses snart. Vill ni komma och hälsa på? Är ni sugna på julbord? Vi funderar på ett, såg att det finns ett i Marbella (!).

   Radera
  2. Jag vill gärna träffas, och det låter mysigt med julbord! Vill ni komma hit och bo en natt så äter vi julbord tillsammans? Vill gärna hälsa på er! Men tror att det får bli efter jul för de två kommande helgerna måste jag jobba lördagförmiddagarna och sedan är det sista helgen innan vi åker till Sverige (22 dec) och jag tror jag vill vara hemma och packa och fixa julklappar då. Men då har vi något att se fram emot till efter jul! Men vill ni komma får ni gärna göra det! /Carin

   Radera
  3. Bestämt!
   Och sedan kommer ni efter jul!

   Radera
 14. Ett litet tips angående läggning... när I slutade amma blev läggningen väldigt jobbig. Han tyckte inte längre om att gå och lägga sig och blev jättearg när jag släckte lampan. När jag läste sista sidan i en bok fick han nästan panik. Vår grej blev att tända en nattlampa som ser ut som en stor nyckelpiga som projekterar månen och stjärnor i taket. I älskar månen och på så vis blev det inte lika traumatiskt att släcka lampan, vi kunde ligga och titta på månen istället./Carin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Undrar om det skulle fungera? D har börjat avsky släckt lampa.

   Radera

ny gadget

ny gadget