torsdag 13 oktober 2016

Rena barn på spanska förskolan!

Jag fick den här kommentaren efter inlägget om barn och smuts:

"Hämtade A från förskolan, med oss kom minst halva sandlådan, de krävdes två bad innan all sand var borta men hon var nöjd och glad."
//Kicka


Så härligt!Så ska det ju vara!Tycker jag.Men det är otänkbart i Spanien.För det första är det sällsynt att hitta sand på en lekplats här. På en förskola finns det absolut inte. Då kan ju barnen bli smutsiga.Disa har precis haft sin första inskolningsdag på förskolan. Inför den fick vi veta, att hon måste ha med sig en ryggsäck med ett extra ombyte om hon skulle bli blöt (kissa på sig eller tappa ett vattenglas, ute kan hon inte bli blöt eftersom barnen inte få gå ut om det regnar), en flaska vatten som ska bytas ut en gång i månaden, en heltäckande haklapp till måltiden samt... en kam.Jag förstod inte grejen med kammen, sa att det är svårt att kamma Disas lockar, jag brukar göra det efter att hon har badat. Men efter första inskolningsdagen fattade jag. Barnen ska nämligen göras iordning innan de blir hämtade av föräldrarna. Kammas, få håret uppsatt och få en skvätt bebisparfym på sig så att de luktar gott.Den där bebisparfymen sticker mig i näsan varenda gång jag stoppar näsan i Disas hår och håller om henne.Jag ville genast tvätta bort den, men D blev direkt sjuk med ganska hög feber, så det har inte varit läge. 

24 kommentarer:

 1. Va?! Kammas och parfymeras innan de hämtas?! *chockad! PS. Hoppas hon kryar på sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jag vet inte vad jag ska säga.

   Tack.

   Radera
 2. Vilken fånig grej. Pratade med en amerikansk kollega (med barn) om det här med bebisparfym. Hans fru är spanjorska och enligt henne duttar man bebisparfym på barnens kläder för att man helt enkelt gör så. Med tanke på vad dessa parfymer innehåller känns det ännu märkligare att utsätta barnen för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl något man bara gör utan att reflektera över det. Eftersom det är så viktigt att vara ren och fin och lukta gott.
   Här talas det ju inte alls om kemikalier.

   Radera
 3. Vi fick en halv liter Nenuco i present... Tycker den doftar gott, men vill inte att min dotter ska använda den. Inte åtminstone ännu, kanske då hon blir äldre. Kan du inte säga åt förskolan att du inte vill att de parfymerar Disa?

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. En halv liter :-)
   Jag ska prata med förskolan. Det har inte blivit än bara, för D blev sjuk och har inte varit där mer.

   Radera
 4. Nämen fy! Parfym på ett barn? Vi som just introducerat deo till sonen och hade diskussion om med eller utan lukt. Nu blev det ett mellanting, med lite doft.

  Är de inte lite luktfixerade i Spanien? Tänker på alla dessa doftsprayer till hemmet som finns i alla matbutiker. I Sverige finns det kanske fem-sex sorter, här finns det fem-sex hyllor med olika sorter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under min graviditet blev jag väldigt äcklad av diverse kemikalielukter, och det var så jobbigt då att bo i Spanien, för det finns nästan inget luktfritt! Fick köpa tvättmedel och sånt på internet. Alltså Norit-tvättmedel som säljs överallt har en luktfri variant, men det säljs nästan inte alls i butik, kanske de tror den inte skulle gå åt. Försökte förklara åt svärfar att parfym på bebis kan ge allergi, och han förstod inte alls...

   Carina

   Radera
  2. Emma: Jo, här ska allt dofta gott och vara rent.
   Tänk att sonen är så stor att han börjar med deo :-)

   Carina: Nej, här finns knappt något luktfritt. Varför skulle någon vilja ha det, liksom.
   Jag började köpa ett ekologiskt, parfymfritt tvättmedel på Carrefour innan Disa föddes. Gav bort det gamla parfymtvättmedlet till svärmor, som inte alls förstod.
   Blev snart äcklad av parfymmedlens starka lukter.

   Radera
 5. Och inte bra för miljön. Jag har nästan helt slutat med parfym själv. Använder oparfymerad duschkräm och mild deo. Barnet duschade ofta med bara vatten när han var mindre. Nu däremot tycker han det är roligt att leka med skummet och använder ganska mycket duschkräm men jag försöker hejda framfarten lite... Tvättar bara hans hâr med schampo ibland, aldrig med balsam, han har haft ganska kort hâr sâ det behövs inte balsam. Men vi ska se om vi kan lâta det växa ut lite...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Disa tvättas sällan med tvål, och hon har ett oparfymerat schampo som bara används någon gång ibland, när vi hittar flaskan typ.
   Men hon tycker om att leka med tvål, så det gör hon.

   Radera
  2. Annars är Weledas calendula-produkter väldigt milda och med svag doft. Brukar köpa på Douglas hemsida, är mycket billigare där än på annat håll.

   Carina

   Radera
  3. Jag tror att jag ska kolla upp det!

   Radera
 6. Ojdå, parfym och allt! Men jag kan inte låta bli att undra vad vattenflaskan är till för? Jag antar att de inte dricker månadsgammalt vatten, men... tvätta med vattenflaska? Kanske är jag jättetrögtänkt nu! :D Hoppas Disa kryar på sig snabbt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, dumt av mig att inte förklara det! Vattenflaskan är att dricka ur. De ska ha varsin vattenfllaska på förskolan, och de får nytt vatten varje dag.

   Radera
  2. Men förstås! Jag tänkte bara att det var vattnet som skulle fräschas upp efter en månad... haha. Tänker inte alltid helt logiskt. :D

   Radera
  3. (Oj, använde ett annat alias, men samma Mia)

   Radera
 7. Jag håller med ovan, oj så mycket parfym och doft det är i Spanien. Svårt att finna parfymfritt! Ja, alltså barnparfym...

  Jag tror spanska släktingarna skulle tro jag var galen om jag berättade att ungen bara badar 1 gång i veckan med parfymfritt schampo (tvättas varje dag). Han hatar verkligen tvätta håret.

  Jag är ändå lite förvånad över att (vatten)kamma barnen inför hämtning, som det vore det viktigaste?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså,om du berättar det tänker de nog bara att du inte tar hand om ditt barn så bra, och låter honom vara smutsig.
   Om jag skulle berätta att Disa tvättas i bara vatten och bara ibland få rtvål och schampo, istället för att varje kväll badas med tvål, schampo, talkas och krämas och få parfym på sig, skulle hon få en smutsstämpel, eller vanvårdsstämpel nästan.

   Radera
  2. Häromdagen hade min dotter gråa strumpor på sig, och svärmor trodde de var smutsiga. Flera gånger har hon berättat den historien, för det var tydligen så chockande då hon trodde hennes barnbarn gick omkring i smutsiga strumpor...(Hon går alltså inte ännu, så var skulle hon ha smutsat ner dem? :))

   Vi badar vår dotter varje dag, men mest för att hon tycker så mycket om det och för att det lugnar ner henne på kvällen. Men tar tvål varannan dag bara.

   Carina

   Radera
  3. Hahahahahaha! Vad roligt!!
   Disa älskar att bada, och lyckan när vi hyrde en lägenhet med badkar under sommaren... Hon badade ibland tre-fyra gånger om dagen. Hon älskar att bada i badkar!

   Radera

ny gadget

ny gadget